25. oktober 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Nuttet univers, dumme mennesker

Hvorfor er vi her? Hvad er meningen med det hele? Og for de religiøst orienterede: Hvis der er en Gud, hvorfor tester vedkommende os så hele tiden? Hvorfor disse evindelige infantile mindgames? Et ægte himmelsk lysende væsen burde være hævet over den slags. Det er mandag lige efter skolernes efterårsferie, og du har måske brugt […]

Kære læser

Kollisionskursen skygger for Polens eget PiS

Hvis man har på fornemmelsen, at Polen er på vej til at forlade EU, kan man godt tro om igen. Det har landets premierminister, Mateusz Morawiecki, i hvert fald gentagne gange slået fast. Enhver snak om Polexit er “fake news”, og man vil til enhver tid “forsvare Polen som en del af EU”, som han […]

Det bedste vi har set

Drømmehjem 

I Transsylvanien, Mexico og Indien – på tværs af kontinenter – ser man det samme fænomen: Storslåede, farverige og nærmest tegneserieagtige huse skyder op og stikker ud i gadebilledet. De er betalt med penge, som migrantarbejdere sender hjem til deres familier, og fungerer som en slags erstatning for det manglende familiemedlem. Projektet Arquitectura libre undersøger de iøjnefaldende huse, der har en fatamorganisk kvalitet over sig.

Demokratisk analfabetisme

Demokratisk analfabetisme 

Juraprofessor Eva Smith har egentlig altid støttet op om, at de danske ministerier har et fast korps af embedsmænd, som ikke vælges af de skiftende ministre. Med de seneste afsløringer i minkkommissionen er hun dog kommet i tvivl: ”Embedsmændene bør være vores værn mod, at ministrene bevæger sig ud over de lovlige grænser. Men de nye oplysninger i minksagen viser, at de åbenbart ikke ser det som deres første pligt længere. Man kan undre sig over, at begavede mennesker i magtens centrum ikke har tænkt over, at vi andre kan læse. Er magtfuldkommenheden så stor, at de tror, det er ufarligt at efterlade så tydelige spor” skriver hun i Ræson.

De andres liv

De andres liv 

Dronekrig bliver fremstillet som en mere effektiv måde at komme fjendens værste karle til livs uden at ramme civile. Men to nye udgivelser anfægter den antagelse fra alle leder og kanter: Dronekrig kan være psykologisk opslidende for dem, der skal trykke på knappen efter at have fulgt med i deres fjenders liv på afstand, og tal viser, at det amerikanske militær i skræmmende mange tilfælde alligevel får fat i de forkerte. Værst er det dog, at dronekrig skaber en ‘radikal asymmetri’, hvor den ene side er helt fri for fare, mens den anden er totalt eksponeret, skriver The Intercept. Det stiller spørgsmålstegn ved, om der “overhovedet er tale om krig – eller noget mere ondsindet”.

Spisesedlen

Sudans premierminister tilbageholdt af sikkerhedsstyrker. Det oplyser Sudans informationsministerium. Premierminister Abdalla Hamdok skulle angiveligt være blevet pågrebet, efter han har nægtet at støtte et igangværende kup. Samtidig er flere andre ministre i landets overgangsregering også blevet anholdt af militæret.

Saudi-Arabien vil være klimaneutral i 2060. Det fortalte den saudiske kronprins Mohammed bin Salman på lørdagens såkaldte Saudi Green Initiative-konference. Planen er, at landet årligt vil reducere sine udledninger med 270 mio. ton CO2. Saudi-Arabien møder dog bl.a. kritik for ikke at tage højde (betalingsmur) for sin massive olieeksport.

Colombias mest eftersøgte narkosmugler er blevet fanget. Lørdag blev den notoriske kartelleder Dairo Antonio Úsuga – også kaldet Otoniel – anholdt efter en større operation, der bl.a. involverede 500 soldater og 22 helikoptere. I en tale kalder Colombias præsident Iván Duque anholdelsen for “det største slag mod narkosmugling i vores land i dette århundrede”.

Dansk fregat sendt mod Guineabugten. Søndag sejlede fregatten Esbern Snare mod Guineabugten, hvor den skal beskytte danske skibe i området mod pirater. Ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S) er der først og fremmest tale om en afskrækkelsesmission. “[V]i ved, at det har ganske stor betydning i forhold til at lægge en dæmper på piraternes aktiviteter, at der er krigsskibe i området,” udtaler hun til TV 2.

To ud af tre virksomheder ramt af tårnhøje elpriser. Ifølge nye beregninger, som Energistyrelsen har lavet for DI Business, har knap 286.000 virksomheder en elaftale med såkaldt variable priser. I praksis kan virksomhederne derfor se frem til ekstraregninger fra godt 500.000 kr. og helt op til 20 mio. kr., fortæller DI Business.

Et sidste ord

Kattens også! Hader du ikke, når nogen har taget din plads?

Ses i morgen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12