25. oktober 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Storbritanniens nye førsteelsker

Man kender godt lidt typen. Vennen, som konstant krumspringer ind og ud af forhold, og måned efter måned introducerer dig til vedkommendes nye partnere, der aldrig helt kunne leve op til den, der kom før – men som lover guld og grønne skove. At de er bedre, at de nok skal fikse det hele. Selvom […]

Kære læser

Vi skal glemme, hvor uligheden kommer fra

“At diskutere ulighed gør det muligt at manipulere lidt med tallene, diskutere Gini-koefficienter og grænseværdier, justere på skattelovgivningen og velfærdsydelser, måske endda chokere offentligheden med tal, der viser, hvor alvorligt problemet faktisk er blevet … men faktisk kan man samtidig sige alt dette uden at tale om nogen af de faktorer, folk normalt er kritiske […]

Det bedste vi har set

Løkke og landbruget

Løkke og landbruget

Som Politikens debatredaktør Magnus Barsøe skriver på Twitter: “Der er virkelig nogle storbyradikale overløbere, der får sig en slem overraskelse, når Løkke danner en ren blå regering med en kulsort pro-landbrugspolitik bygget på Støjbergs mandater.“ Og Løkke har angiveligt allerede tilbragt tid sammen med landbrugets lobbyorganisation Landbrug & Fødevarer og den kulsorte, virkelighedsfornægtende forening (med det bevidst misvisende navn) Bæredygtigt Landbrug. Tjek bare denne artikel i LandbrugsAvisen fra august, hvor godsejer og landmand Henrik Prahl udtaler: “Vi er ved at lære Lars Løkke lidt om landbrugspolitik. Jeg ved, han har været i snak med og har holdt møder med både Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer, og med Peter Kiær, formand for Bæredygtigt Landbrug.“ Prahl selv er blevet ‘kredsformand’ for Moderaterne.

Da islamisterne knuste den iranske venstrefløj

Da islamisterne knuste den iranske venstrefløj

Sociologen Chahla Chafiq var en 25-årig marxistisk aktivist under den iranske revolution i 1979. Magasinet Jacobin har talt med hende om “spændingerne mellem socialisme, feminisme og anti-imperialisme“, som har præget den iranske opposition i årtier. “[Styret i dag, red.] er værre en shahens autoritære styre. Selv om der var en del censur, var det et stykke hen ad vejen tilladt at give sin mening til kende – hvorimod dette styre er fuldstændig totalitært. Der er ingen frihedsrettigheder og total censur.“

Værdibaseret Kofodspolitik

Værdibaseret Kofodspolitik

Sammen med Trine Bramsen og Astrid Krag har udenrigsminister Jeppe Kofod (alle S) nok udgjort Mette Frederiksen-regeringens svageste led. I 2020 begyndte han at tale om, at Danmarks nye udenrigsstrategi skulle hvile på “socialdemokratiske værdier“. Men undervejs må nogle må have fortalt ham, at det, han opfattede som noget særligt socialdemokratisk (“ret og pligt, lighed, frihed og forpligtende fællesskaber“), sådan set var almengyldige værdier i ethvert demokrati. I hvert fald endte han med i januar at lancere en “værdibaseret udenrigspolitik“. Information rister ham i dette glimrende interview, hvor han bl.a. citeres for dette udsagn: “Nogle påstår, at værdipolitik er symbolpolitik. At man bare kan skrive et tweet, der markerer et eller andet, og så har man gjort noget. Sådan ser jeg ikke på det. Værdibaseret udenrigspolitik er, når man engagerer sig ude i verden for at fremme vores værdier.“

Spisesedlen

Intet folketingsvalg uden svipsere på stemmesedlen. I hvert fald skal 120 vælgere i Frederikssund nu brevstemme forfra, efter de fik tilsendt forkerte lister over folketingskandidaterne i Nordsjællands Storkreds. To løsgængere samt kandidater fra Enhedslisten og Frie Grønne var på mystisk vis forsvundet.

En, der til gengæld har fået sit navn med, er partileder for Stram Kurs, Rasmus Paludan, der i sidste øjeblik stiller op til valget. Det oplyser Indenrigsministeriet – der mandag offentliggjorde den fulde liste over, hvem man kan stemme på – til BT.

Radikale foreslår at ændre behandlingsgarantien på 30 dage, så læger og sygeplejersker kan vælge, hvem der skal til først. “Betyder det så, at der er nogle andre, der må vente lidt længere? Ja, det vil det på den korte bane, indtil vi får investeret,“ sagde partileder Sofie Carsten Nielsen mandag til TV 2.

Samtidig præsenterer Socialdemokratiet en akutpakke, der med 1 mia. kr. skal forkorte ventetiderne på behandling – og imødekomme manglen på sygeplejersker. Det indebærer ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) at give “konkrete lønløft“. Der er ikke tale om generelle lønstigninger, men om “bonusser og konkrete ekstra indbetalinger til de vagter, vi har svært ved at få besat, og på de afdelinger, hvor vi kan se, der er for lang en kø af patienter,“ som han siger til DR.

Står det til Moderaternes Lars Løkke, skal de unge varme modermælkserstatning og rydde op på landets sygehuse. Forslaget om borgerpligt kritiseres af flere fagforeninger, der frygter at det kun vil skabe en større arbejdsbyrde.

SF foreslår at skære 15 pct. af Danmarks landbrugsarealer. Sidste år vedtog et politisk flertal at udtage 100.000 hektar forurenende lavbundsjord inden 2030, men står det til partiformand Pia Olsen Dyhr skal resultatet ses allerede i 2025: “Hvis landbruget ikke leverer på sin klimaudfordring, så skal almindelige danskere betale mere hvert år.“

Liberal Alliances gruppeformand, Ole Birk Olesen, mener, at der er forskel på, når hans eget parti bryder reglerne for gratis folketingsboliger, og når Socialdemokratiet laver selvsamme finte. Han holder fast i at frede sin partiformand Alex Vanopslagh, mens erhvervsminister Simon Kollerup (S) stadig er en “skidt karl“.

“Rend mig,“ lyder ordene på Facebook fra Enhedslistens Pernille Skipper. “Hørt!“, skriver klimaminister Dan Jørgensen (S) og bakker op om kommentaren, der falder til Information-kommentator Lasse Ellegaards debatindlæg om, at “Enhedslisten er lige lovlig kynisk i det konsekvente valg af kønne unge kvinder som udadvendt ansigt.“

Rishi Sunak er ny premierminister i Storbritannien. Det stod klart mandag eftermiddag, hvor hans konservative partifælle og udfordrer Penny Mordaunt trak sig fra toryernes valg af ny partiformand. Liz Truss sagde i sidste uge op efter kun 45 dage på posten. Sunak har en fortid hos Goldman Sachs og som finansminister under den tidligere britiske leder Boris Johnson.

Over 150 skibe med korn sidder fast i Istanbul. “Disse forsinkelser kan forårsage forstyrrelser i forsyningskæden og havneaktiviteten,“ siger Ismini Palla, FN’s talsperson for den aftale, der blev indgået med Ukraine, Rusland og Tyrkiet om korneksport over Sortehavet. Ifølge Ukraine skyldes situationen russiske og “politisk motiverede“ inspektioner af skibene.

Ørsted vil fordoble Danmarks havvindsenergi. Selskabet har indgået en aftale med investeringsselskabet Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) om at udvikle 5,2 gigawatt havvind. De fire forskellige vindmølleprojekter, der indgår i planerne, forventes at stå klar i 2027 eller 2028 og skal placeres i henholdsvis Nord- og Østersøen.

Et sidste ord

Endelig fik vi slået fast, at Boris Johnson er fortid. Skrald, om man vil.

So long!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12