26. april 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Du store Danmark

Tirsdag var en rigtig god dag for grænsedragningsnørder, kontinelsokkelentusiaster og havretsfreaks landet over. Festlighederne kunne begynde ved 17.36-tiden, da Udenrigsministeriet udsendte en pressemeddelelse om, at ”Kongeriget” – dvs. Det Danske Rigsfællesskab  – nu kunne udvides med 27.000 kvadratkilometer, svarende til lidt under Jyllands areal (hvis man altså regner de omkringliggende øer med). Inden vi kommer […]

Kære læser

Mette Frederiksen danser på tynd linje

S-regeringen har mistet kontrollen. Tirsdag aften valgte udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) at droppe planen om et nyt udrejsecenter ved Bagenkop på sydspidsen af Langeland. Pludselig står det pinligt klart, at S-regeringen vitterligt kun er en étparti-regering – uden flertal. Bred modstand i såvel Folketinget som blandt tusindvis af langelændere, hvoraf nogle i protest var kørt […]

Det bedste vi har set

Tulsa, Oklahoma, 1921

Tulsa, Oklahoma, 1921

For 100 år siden blev et velstående sort kvarter i Tulsa, Oklahoma, raseret og brændt ned af hvide racister, og hundredvis af beboere blev dræbt. The New York Times har genskabt kvarteret i 3D i en ret fremragende webdok.

I lommen på folk med kød i lommerne

I lommen på folk med kød i lommerne

”Kødindustrien får gennem Landbrug & Fødevarers effektive lobbyindsatser særbehandling i dansk politik. Det er åbenlyst klimamæssigt uansvarligt og i modstrid med det historisk store grønne mandat, regeringen fik ved seneste folketingsvalg”, skriver Esther Michelsen Kjeldahl fra Den Grønne Studenterbevægelse i en kraftfuld kommentar i Ræson.

Der er stadig liv i Livland

Der er stadig liv i Livland

Livlænderne… man hører ikke så meget til dem nutildags. Men Europas mindste etniske gruppe (de er ca. 200) kæmper for at redde deres sprog og kultur. BBC har besøgt Livland ovre i grænselandet mellem Estland og Letland.

Spisesedlen

WhatsApp sagsøger Indiens regering. Søgsmålet fra den Facebook-ejede beskedtjeneste kommer som reaktion på en række nye interlove i Indien, der blandt andet øger regeringens muligheder at overvåge internetaktivitet, herunder på krypterede tjenester som WhatsApp. Firmaet mener, at lovene undergraver brugeres ret til privatliv. WhatsApp har flere end 400 mio. brugere i Indien.

Olympisk partner kræver OL-aflysning. Den japanske avis Asahi Shimbun, som er officiel partner på sommerens Olympiske Lege i Tokyo, opfordrer i en leder til at aflyse begivenheden som følge af coronasituationen i Japan. Flere meningsmålinger har tidligere vist, at et flertal i den japanske befolkning er imod den planlagte OL-afvikling. Den Internationale Olympiske Komité (IOC) fastholder dog fortsat, at OL skal afholdes til sommer.

EU vil donere 100 mio. vaccinedoser. På topmødet i Bruxelles blev EU’s regerings- og statschefer tirsdag enige om at donere mindst 100 mio. doser COVID-19-vaccine til verdens fattige lande inden udgangen af året. Ifølge formand for EU-kommisionen Ursula von der Leyen vil omkring 46 pct. af EU’s voksne befolkning have fået det første vaccinestik inden udgangen af maj.

Forsøgsordning med medicinsk cannabis forlænges. Et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om at fortsætte forsøgsordningen i yderligere fire år, efter den oprindeligt stod til at udløbe ved udgangen af 2021. Ordningen gør det eksempelvis muligt for læger at udskrive medicinsk cannabis til af behandling stærke smerter, ligesom den giver virksomheder mulighed for at dyrke cannabis til medicinsk brug.

Danmarks EM-trup udtaget. Landstræner Kasper Hjulmand kunne tirsdag løfte sløret for, hvilke 26 spillere han har valgt at tage med til sommerens EM-slutrunde i fodbold. Blandt overraskelserne er Mathias Zanka fra FC København og Anders Christiansen fra Malmö FF, mens den mangeårige landsholdspiller Lasse Schöne ikke er at finde på Hjulmands liste.

Et sidste ord

Findes der noget mere irriterende end opmærksomhedssøgende typer, som ikke forstår en afvisning?

Føljeton er tilbage på pinden i morgen. Ses!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12