26. august 2016

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Skandaløst nonchalant

Konventionel logik tilsiger, at Morten Messerschmidt står i skidt til halsen. Gros problèmes! Danmarkshistoriens største stemmesluger er kastet ud i en rullende skandale, der kun vokser sig større for hver ny og pinagtig udtalelse, der trækkes frem fra de stadigt flere topfolk i Dansk Folkeparti, som tilmed viser sig at have været personligt fedtet ind i de økonomiske uregelmæssigheder i […]

Det bedste vi har set

Lars Noréns tredje dagbog er udgivet

Den store svenske dramatiker Lars Norén skriver dagbog. Og ikke nok med det, han udgiver dem også, så offentligheden kan læse med over skulderen. Nu er hans tredje dagbog blevet udgivet under titlen En dramatikers dagbok 20122015, og i sin omtale/anmeldelse i Expressen skriver Martina Montelius, at något har förändrats: ”Åldrandet, döendet som går så långsamt att det inte syns, som en timvisare, är inte längre en tanke, utan en närvaro i kroppen, hos doktor Helleday och i nätternas slemhosta och andnöd.”

+ Hvis du ikke selv har energi til at læse Noréns dagbøger, så bør du følge @norens_dagbok på Twitter, som systematisk og ultrakort gengiver, hvad den store mand lavede på den pågældende dag for ti år siden. For eksempel: ”Jag har sovit uselt den här veckan, högst fem timmar varje natt.”

Meget stort og meget småt

Vi skal en tur ud i rummet. Denne timelapse-video af instruktøren Sriram Murali bevæger sig på lidt under tre minutter fra den californiske storby San José til Death Valley i Mojaveørkenen. I hver scene er der lidt mindre ‘forurening’ fra urbaniseringens kunstige belysning. Sidste scene sætter sådan set alt i perspektiv. Skru evt. ned for lyden, hvis det bliver for new age-agtigt.

Og så går vi lige den anden vej uden at forlade verdensrummet. Videnskabsfolk på California Institute of Technology har genskabt van Goghs maleri ‘Starry Night’ ved at folde DNA-molekyler. Samme teknologi vil en dag kunne bruges til at bygge mikroskopiske biosensorer, som kan hjælpe os med at holde dumme sygdomme fra livet.

Spisesedlen

Skat-topchef er fyret. Efter den årelange skandale i Skat er Jesper Rønnow Simonsen blevet afskediget øjeblikkeligt, og skatteminister Karsten Lauritzen vil præsentere en ny plan kl. 13.

Tyrkiet er igen ramt af terror. Her til morgen sprang en bilbombe ved en politistation i det sydøstlige Tyrkiet. Mindst ni meldes dræbt og 64 sårede. Området er plaget af konflikter mellem regeringen og den kurdiske organisation PKK, der også menes at stå bag angrebet på politistationen.

Saliha Fetteh er den første kvindelige imam i Skandinavien, der leder en fredagsbøn. Det sker i eftermiddag i Mariam Moskeen på Købmagergade i København. Temaet bliver islamisk feminisme, og Saliha Fetteh vil bringe kvinders rettigheder i islam ind i dagens bøn.

 

En minister i Bolivia er angiveligt blevet banket til døde af minearbejdere. Rodolfo Illanes, der er såkaldt Deputy Interior Minister, blev kidnappet af de strejkende minearbejdere torsdag, og den bolivianske regering udtaler nu til Reuters, at han skulle være blevet dræbt.

Videnskabsmænd har opdaget en ”spøgelsesgalakse”, som består af 99,99 procent mørkt stof. Galaksen med det poetiske navn Dragonfly 44 er cirka lige så stor som vores egen Mælkevej. Og selv om den kun ligger 330 millioner lysår fra os, et stenkast i universets målestok, er den blevet fuldstændig overset indtil nu. Mørkt stof er svært at opdage, og ingen ved helt præcis, hvad det egentlig er.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12