26. august 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Republikanernes rædselskonvent

En kvinde klædt i rødt træder ind på scenen. Hun har allerede fra begyndelsen talt sig varm; leveret hver en patosfyldt sætning med så megen schwung, at selv de værste amerikanske talentshows har fået kamp til stregen. Få minutter inde begynder noget imidlertid at skride. Stemmen bliver højere og højere, mere utilregnelig. Den er på […]

Kære læser

Johnsons rejse til Ithaka og det kolde Catalonien

Boris Johnson vil gerne hjem. Han vil hjem til det gamle Storbritannien. Det store Storbritannien. Det magtfulde imperium, der regerede over Europa og ikke omvendt. Men den britiske premierministers hjemrejse har vist sig lige så fuld af uheld, som da helten Odysseus rejste fra Troja og hjem til øen Ithaka. Odysseus’ besætning blev forvandlet til […]

Det bedste vi har set

Claus Ejner grubler i Vejle

Claus Ejner grubler i Vejle

Hvis man begynder at holde lidt øje med den i Vejle bosiddende billedkunstner Claus Ejner (f.1967), er det svært at ikke at udvikle en svaghed for ham. Tjek for eksempel hans hjemmeside dada-invest.dk, hvor der er links til bøger andre ting, han sprøjter ud. I denne uge har Claus Ejner et kunstprojekt, Album 2020, hvor han på meget specifikke tidspunkter sidder på diverse bænke rundt om i Vejle og grubler over et eller andet, mens han poserer som Auguste Rodins berømte skulptur Grubleren. Hver dag har han så en tekst i Vejle Amts Folkeblad om, hvad han grublede over og oplevede. Han trækker stikket hjem, fordi han er … Claus Ejner. Her er lidt baggrund om projektet.

+ Claus Ejners mandagstanker i Vejle Amts Folkeblad: ‘Man skal være god ved dyr, selv de små dyr som fx stankelben.’

++ Claus Ejners tirsdagstanker: ‘I gamle dage kunne de finde ud af at lave bænke.’

Tag toget i Tyskland anno 1902

Tag toget i Tyskland anno 1902

Museum of Modern Art i New York har fundet en gammel film i arkiverne: Nogen har filmet en tur med et svævebane-tog i den tyske by Wuppertal i 1902. Her er filmen så blevet koloreret, og der er lagt lidt musik på, som må være tålelig for de fleste. God tur.

Alene på bjerget

Alene på bjerget

Det digitale amerikanske magasin Aeon har lanceret et psykologi-magasin med den rammende titel Psyche (tænk, at den ikke var taget, men måske lugter det for meget af spiritisme og parapsykologi). Artiklen her er nu ikke så tosset. Skribenten fortæller om, hvordan det har været at bo ret isoleret i Colorados bjerge i, hvad der er løbet op i tre årtier. Tjek det ud, også selv om du har det fint, som du har det.

Spisesedlen

Tilsyn advarede om problemer i FE for et år siden. Allerede i sommeren 2019 meldte det uafhængige kontrolorgan Tilsynet med Efterretningstjenesterne’, at Forsvaret Efterretningstjeneste (F) havde afgivet ”mangelfulde eller vildledende oplysninger” for at dække over deres overvågning af den danske befolkning. Mandag kom sagen op igen, og indtil videre er både den nuværende og tidligere efterretningschef blevet hjemsendt.

Inger Støjberg genindkaldt som vidne af Instrukskommissionen. Kommissionen, der er nedsat for granske den tidligere udlændingeministers muligvis ulovlige adskillelse af asylpar i 2016, har også genindkaldt fhv. departementschef Uffe Toudal Pedersen, afdelingschef Lykke Sørensen og afdelingschef Line Skytte Mørk Hansen.

Tre personer ramt af skud under gadekampe i delstaten Wisconsin. En af dem blev dræbt, skriver The New York Times. Det er sket i byen Kenosha, hvor der har været voldsomme gadekampe mellem demonstranter og politi siden søndag, da betjente skød og sårede den sorte borger Jacob Blake med syv skud i ryggen.

Sydlige separatister trækker sig fra fredsaftale om Yemen. Separatistgruppen Southern Transitional Council (STC), der kæmper for et selvstændigt syd-Yemen, meddeler, at de ikke vil være med i en den skrøbelige fredsaftale, som Saudi-Arabien stablede på benene i Riyadh i november sidste år. Det skriver flere nyhedsbureauer.

Supercomputer har fundet de bedste mundbind. Den japanske elektronhjerne Fugaku, der kan lave 415 billiarder udregninger i sekundet, har regnet sig frem til, at hospitalsvæsenets engangsmundbind, der ikke er af bomuld eller polyester, men af polypropylen, fungerer bedst. Det er The Guardian, der har historien.

Et sidste ord

Vi har fundet det her klip, men vi er ikke helt sikre på, om det er en video med flagermus eller en video fra 80’ernes punkscene.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12