26. februar 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Nej tak til sort-hvid indfødsret

Normalt skal man lade tvivlen komme folk til gode. Alligevel har vi længe mistænkt, at overdrevent dogmatiske typer er lidt sløve i optrækket. Og nu har vi minsandten noget forskning, der bakker det op. Forskere fra University of Cambridge har i hvert fald undersøgt, hvordan mennesker med ekstreme holdninger udfører komplekse mentale øvelser: forholdsvist dårligt. […]

Kære læser

Dan Jørgensen er dumpet

Dommen er hård og brutal. S-regeringen lever slet ikke op til sine egne målsætninger fra forståelsespapiret om at ville reducere udledningen af drivhusgasser med 70 pct. i 2030. Tværtimod er tempoet i den grønne omstilling for langsomt, nølende og fodslæbende. Så kontant er kritikken i Klimarådets nye granskning af S-regeringens klimaindsats, som blev præsenteret her […]

Det bedste vi har set

Også du, polyester?

Også du, polyester?

Olieindustrien og modebranchen er tæt forbundne. Det skyldes, at sidstnævnte producerer tonsvis af beklædningsgenstande af oliebaserede materialer. Den store synder – hvis man kan give materialerne skylden – er polyester. Super analyse i det borende medie Danwatch.

En time og 31 minutter med Björks musiksamling

En time og 31 minutter med Björks musiksamling

Den islandske sanger Björk har kurateret et timelangt radiomix af musik fra sin egen samling betitlet 21 Years Worth of Wave Files Liquidated Into a Stream. Mixet omtales af medier som ”eklektisk”, og hun udtaler, at noget af musikken har reddet hendes liv. Find Radio Hour with Björk her hos Sonos Sound System.

Rundtur i klubhuset

Rundtur i klubhuset

”Men før jeg bliver kaldt en Clubhouse-hader, vil jeg lige komme med en optimistisk bemærkning.” The New York Times’ teknologiklummeskribent Kevin Roose har testet det 11 måneder gamle nye sociale medie og afvejer dets fordele og ulemper. Det store spørgsmål er, om Clubhouse vil kunne ”move forward without breaking things” – for at parafrasere Facebook-stifteren Mark Zuckerbergs oprindelige diktum. Man kan have sine tvivl.

+ Og hvis du vil have et lidt dybere perspektiv. Glimrende analyse af Clubhouse i det anbefalelsesværdige nyhedsbrev Stratechery.

Spisesedlen

Messerschmidt tilbageholdt oplysninger for EU-efterforskere. I en ny rapport fra EU’s svindelenhed OLAF fremgår det, at Morten Messerschmidt tilbageholdt dokumenter for OLAF i efterforskningen af den såkaldte Meld og Feld-sag. Dermed har Messerschmidt overtrådt ”bestemmelserne om kontrol og revision” i EU’s regelsæt. Det skriver DR, der har haft adgang til den hemmeligstemplede rapport.

USA udfører luftangreb i Syrien. Torsdag angreb USA’s militær et område i det østlige Syrien, der kontrolleres af to iransk-støttede militsgrupper. Det oplyser talsmand for forsvarsministeriet John Kirby. Angrebet kommer som respons på en række raketangreb mod amerikanske styrker i regionen. Det er samtidig det første officielle angreb, der er blevet godkendt under præsident Joe Biden.

Danske vaccinationscentre stresstestes. Fredag skal det afprøves, om vaccinationscentrene kan følge med, når man i foråret forventer at skrue helt op for vaccinationsindsatsen. Op mod 36.000 borgere forventes derfor at få et stik i løbet af dagen, ligesom centre flere steder i landet har udvidet åbningstiden. Det er planen, at der dagligt skal vaccineres op mod 100.000 mennesker, når først de store vaccineleverancer kommer til april.

Pakistan forbyder korporlig afstraffelse af børn. Den pakistanske nationforsamling har vedtaget en ny lov, der skal gøre det strafbart at slå børn. Loven kommer, efter flere prominente sager, hvor skoleelever er blevet slået ihjel som følge af læreres overdrevne brug af vold. Forbuddet vil foreløbigt kun gælde i hovedstaden Islamabad, men vil efter planen blive udvidet til hele Pakistan på sigt.

Kina godkender to nye coronavacciner. Torsdag kunne de kinesiske sundhedsmyndigheder berette, at man har godkendt coronavaccinerne fra de to medicinalvirksomheder CanSino Biologics Inc og Wuhan Institute of Biological Products. Dermed har landet nu fire godkendte vacciner, der alle er fremstillet i Kina.

Et sidste ord

Synes du, dagen virker lidt trist og kold? Så se lige den her ged, og husk på, at det jo faktisk er fredag.

Ses!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12