26. januar 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Et princip er et princip er et princip

Pave Frans, religiøst overhoved for 1,2 mia. katolikker på jordkloden, stillede tirsdag op til et eksklusivt interview hos nyhedsbureauet Associated Press. Han taler lidt i øst og vest, men vigtigste take away er nok det, som AP også har valgt som overskrift på interviewet: ‘Pave siger homoseksualitet ikke en forbrydelse.’ Det virker middelalderligt, at det […]

Kære læser

Som en by i Rwanda

Det havde været lettere, hvis De Radikale kunne bruges som alibi. For det var faktisk det lille socialliberale parti, som fik forhandlet ind i regeringsgrundlaget, at Danmark ikke længere skal gå enegang med den spektakulære idé om at ville oprette modtagecenter for asylansøgere i Rwanda – nede i det centralafrikanske land, som i forvejen er […]

Det bedste vi har set

Alle mine hofleverandører

Nok har kongehuset fået en hel del mindre at skulle have sagt med indførslen af det konstitutionelle monarki, men det er nu ikke ensbetydende med, at dronningen og resten af den royale bande er totalt magtesløse. Som sociolog Christoph Houman Ellersgaard påpeger i Politiken, behøver man blot se på de rige: “Et ridderkors har en symbolsk værdi. Det er en kapitalform. Folk spørger: Betyder det overhovedet noget at være tæt på kongehuset? Hvorfor vil de rige fedte for kongehuset? Og der må man bare sige, at nogle af Danmarks allermest magtfulde mennesker, ejerne af landets største virksomheder, er villige til at bruge store beløb på at sponsorere hobbyer, begivenheder eller ting til kongehuset.“

Rig som fuglen

Nu vi er ved de rige og magtfulde, stiller The Guardian skarpt på et frustrerende klimaproblem: De ultrariges hang til privatfly. Sammenlignet med kommercielle fly er privatflyene op til 14 gange mere forurenende per passager, men det lader altså ikke til at udløse den store flyskam hos kendisser som Drake og Taylor Swift – eller Storbritanniens premierminister Rishi Sunak, som for nylig har fløjet tre gange i privatfly på blot 10 dage. Uheldigvis. For nok er det nemt og bekvemt, men der er også noget, der ikke hænger sammen i fly-frådseriet.

Vilde, vidunderlige verden

Google Street View er bare gaven, der bliver ved med at give. Se blot her – og husk at trykke på “Random“-knappen oppe i højre hjørne.

Spisesedlen

USA bekræfter leverance af kampvogne til Ukraine. Få timer efter Tysklands kansler Olaf Scholz onsdag kunne fortælle, at Tyskland vil sende 14 Leopard 2-kampvogne til Ukraine, lød meldingen fra USA’s præsident Joe Biden, at der også er 31 M1 Abrams-kampvogne på vej til den ukrainske krigsindsats. USA har ellers længe fastholdt, at det ville være for upraktisk at sende de amerikanske kampvogne til Ukraine.

Frankrig trækker soldater ud af Burkina Faso. Onsdag bekræftede Anne-Claire Legendre, talsperson for det franske udenrigsministerium, at Frankrig vil imødekomme en anmodning fra Burkina Fasos regering, og forlade det afrikanske land inden for en måned. Det sker, efter Frankrig sidste år forlod nabolandet Mali. Omkring 400 franske soldater er i øjeblikket udstationeret i Burkina Faso.

Meta ophæver bandlysning af Donald Trump. Efter at have udelukket ham fra Facebook og Instagram i to år, meddeler de sociale mediers moderselskab Meta nu, at den tidligere amerikanske præsident kan vende tilbage på platformene i løbet af “de kommende uger“. Donald Trump blev bandlyst efter stormløbet på den amerikanske kongres d. 6. januar 2021, hvor han i flere opdateringer opildnede og roste demonstranterne.

Lars Boje Mathiesen bliver Nye Borgerliges nye formand. Det stod klart onsdag, da ingen andre kandidater havde meldt sig til formandsposten ved partiets deadline. Dermed kan Lars Boje se frem til officielt at blive kåret som ny formand, når Nye Borgerlige holder ekstraordinært årsmøde d. 7. februar. Til gengæld vil der være kampvalg om næstformandsposten, hvor hele seks kandidater stiller op.

Jakob Ellemann-Jensen vil have værnepligt for kvinder. “Vi skal have den ligestilling for mænd og kvinder i Forsvaret. Det er en udfordring for de kvinder, der aftjener deres værneret, at de ikke bliver målt på den samme skala,“ udtaler forsvarsministeren i et interview på TV 2 News. Flere partier ser positivt på forslaget, mens Socialdemokratiet hellere vil se på andre ligestillingstiltag, før en værnepligt for kvinder kommer på tale.

Et sidste ord

Havde Raskolnikov en kærestetatovering? Livsstilsekspert Anne Glad fra Kender du typen tillader sig at tvivle.

Føljeton er tilbage i morgen – vi ses!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12