26. juli 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Forandring fryder i Puerto Rico

Når ‘systemet’ ikke fungerer, når retfærdigheden ikke sker fyldest, når magten forblinder, og fornuften er sat ud af kraft, så må tingene hjælpes lidt på vej, og det er altid så utrolig opkvikkende, når vidundermidlet ender med at være folkelige protester (medmindre det er folket, der er tosset). Onsdag meddelte Puerto Ricos 12. guvernør, Ricardo […]

Kære læser

Når den gode nyhed bliver et problem

For nylig kom den første store statusrapport for FN’s såkaldte verdensmål, der er vedtaget i 2015 og skal være indfriet i 2030. I alt er der 17 mål på områder som klima, sundhed, ulighed og fattigdom. I denne uge gennemgår vi rapporten område for område og ser, om der er grund til optimisme. I dag […]

Det bedste vi har set

”Der skal være en efterklang”

”Der skal være en efterklang”

Tidligere direktør Ole Faarup (f.1934) – ham med 3 Falke Møbler – har en virkelig imponerende kunstsamling, og selv om han sådan set har råd til at erhverve gode klassiske værker fra den danske kunsthistorie, bliver han ved med at købe ting (hovedsageligt malerier og skulpturer) af relativt unge kunstnere. For eksempel købte han malerier af de i dag virkelig hotte Peter Doig og Chris Ofili allerede i midten af 90’erne. ”Jeg besøgte dem i deres gallerier og alt sådan noget. Der startede det virkelig, og der blev jeg bidt. Det billede, som er mit yndlingsbillede – snelandskabet af Peter Doig derinde – købte jeg via en lille ektachrome, som ikke var større end sådan, fordi han havde åbnet udstilling ovre i New York hos galleristen Gavin Brown, som på det tidspunkt – i dag er han jo megastor og vigtig – var et lille, meget eksperimenterende galleri med alle de unge englændere. Jeg kan huske, at jeg så det og faldt fuldstændig bagover og tænkte, det må jeg have.” Føljetons Oliver Stilling har interviewet Ole Faarup til Børsens kunstmagasin Atelier, som Føljeton jo er såkaldt indholdsleverandør til.

Perspektiv på Muellers store dag

Perspektiv på Muellers store dag

Ja, der er jo allerede gået et par døgn, siden den særlige efterforsker Robert Muellers var indkaldt til at vidne i syv timer stive timer foran to amerikanske senatsudvalg. Hans optræden blev nogle steder udlagt som skuffende, uklar og vævende. Politicos juraklummeskribent har en kommentar, der er værd at læse (om ikke andet så for overskriften): ‘Actually, Robert Mueller was awesome‘. Og John Cassidy har en god, men bekymret kommentar i The New Yorker: Det ser ud til, at ”Trumps blitzkrieg-taktik med at dæmonisere enhver, der modsiger ham, terrorisere eventuelle dissidenter på sin egen side og ubønhørligt udgyde propaganda på sociale medier lader til at have virket.”

João Gilberto kunne sit kram

João Gilberto kunne sit kram

Det er ikke så tit, vi får lyttet til The New York Times’ musik-podcast Popcast, men i de her 55 minutter fra forleden taler værterne i et væk om den legendariske brasilianske sanger João Gilberto, som døde tidligere på måneden, 88 år gammel. Det er på en måde Gilbertos skyld i, at der ligger en restaurant i Køge, som hedder Bossa Nova. Fed fyr – virkelig. Behøver vi sige andet end ”Getz/Gilberto”?

Spisesedlen

150 frygtes omkommet på Middelhavet. Ifølge FN’s Flygtningehøjkommissariat er en båd med 300 migranter kæntret ud for Libyens kyst. Hvis antallet af døde bekræftes, er det den dødeligste ulykke på Middelhavet i år.

Bruxelles afviser Boris Johnsons anmodning om ny Brexit-aftale. I sin første optræden som premierminister i det britiske parlament sagde Boris Johnson, at han ønsker aftalens største knast, den irske bagstopper, fjernet. Det kan der ikke være tale om, forlyder det fra EU.

65.714 har fået besked om, at de er kommet ind på en uddannelse. Så oprandt dagen, som mange unge længe har ventet på. 88.754 personer har søgt ind på en videregående uddannelse, 23.000 har ikke fået en plads. Rekordmange kvinder er optaget på Danmarks Tekniske Universitet. Se i øvrigt kravene for uddannelserne på DR’s side her.

Hedebølge i Europa sætter rekord. Paris satte rekord med 42,6 grader celsius torsdag. Belgien, Tyskland, Luxembourg og Holland satte nye rekorder med henholdsvis 41,8, 41,5 40,8 og 40,7 graders varme.

Trump beskylder Sverige for at svigte ”den afroamerikanske befolkning”. ”Giv ASAP Rocky hans frihed. Vi gør så meget for Sverige,” skrev den amerikanske præsidenten sent torsdag aften på Twitter. Rapperen ASAP Rocky er blevet tiltalt for at have medvirket i et gadeslagsmål i Stockholm den 30. juni. Statsminister Löfven afviser at blande sig i domstolenes arbejde.

Et sidste ord

”Hvorfor ligner denne hund Richard Gere?” En rigtig stærk tråd på Twitter med meget få skæverter. Folk er bedre til ansigter, end man skulle tro.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12