26. november 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Når verden viser sit værd

”Altså, det er én banan, Michael. Hvad kunne den koste? 60 kroner?” Sådan spørger moderen Lucille Bluth på et tidspunkt sin søn Michael i den amerikanske komedieserie Arrested Development. Det er sjovt, for det siger kort og satirisk alt, hvad du har brug for at vide om Lucille og den verdensfjerne overklasse, som hun tilhører: Der […]

Kære læser

Aktivisterne i Hongkong vandt slaget, men kan stadig tabe krigen

Sejr på hjemmebane. Søndag vandt de pro-demokratiske aktivister i Hongkong en sejr på demokratiets hjemmebane; nemlig ved et valg. Næsten 90 pct. af pladserne i Hongkongs distriktsråd gik til pro-demokratiske kandidater, og samtidig stemte hele 71 pct. af de stemmeberettigede ved lokalvalget. Det er en historisk høj stemmeprocent, og det giver et praj om, at […]

Det bedste vi har set

Bo Green tilbage på bloggen

Bo Green tilbage på bloggen

Forfatteren Bo Green Jensen, der har anmeldt film for Weekendavisen i et par menneskealdre, har genåbnet sin blog, og her har han lige skrevet et fint indlæg om science-fiction-forfatteren Philip K. Dick og Ridley Scotts spillefilm Blade Runner (1982), der bygger på Dicks novelle Drømmer androider om elektriske får? ”Trods en katastrofisk livsførelse, blev han 53 år, og der kom et konkret resultat ud af det omfattende amfetaminmisbrug, som han tog op i teenagetiden: 44 romaner, 121 noveller, forskellig kritik og bjerge af breve.” Cirka sådan starter indlægget, og så går det ellers derudad.

Sacha Baron Cohen går til stålet

Sacha Baron Cohen går til stålet

Det er ikke så tit, offentligheden ser den britiske skuespiller og komiker m.m. Sacha Baron Cohen, 48, optræde som sig selv. Men det gjorde han forleden, da han i en tale hos den jødiske lobbyorganisation Anti-Defamation League (ADL) angreb Facebook og andre sociale medier for hadtale og misinformation. Det er der ikke noget nyt i, men talen var god. ”Det er ikke nogen overraskelse, at den største propagandamaskine i historien har spredt den ældste konspirationsteori i historien – løgnen om, at jøder på en eller anden måde er farlige. Som en overskrift formulerede det: ”Bare tænk på, hvad Goebbels kunne have fået ud af Facebook.” Her er talen som udskrift.

Vladimir Putins vej til toppen

Vladimir Putins vej til toppen

Ja, så har Vladimir Putin siddet på magten i Rusland i 20 år. Det amerikanske nyhedsmedie Axios, som vi utroligt godt kan lide, fordi de forstår at fatte sig i korthed, samtidig med at de laver dybdegående, præcis journalistik, gennemgår her Putins vej til magtens tinde. Hvad skal man bruge tykke, sludrende bøger til, når man har koncise bullet points?

Spisesedlen

Første danske fremmedkriger mister sit statsborgerskab uden rettergang. Takket være den hastelov, som udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) fik trumfet igennem i Folketinget for nylig, har regeringen inddraget en 25-årig mands statsborgerskab. Det bekræfter mandens advokat over for DR. Loven giver mulighed for at tage pas og rettigheder fra danskere, der fx har kæmpet for terrororganisationen ISIS.

Albanien ramt af voldsomt jordskælv. Skælvet, hvis epicenter var nær hovedstaden Tirana, er med sine målte 6,4 på richterskalaen det voldsomste i landet i flere årtier. Mindst syv meldes dræbt, skriver Reuters.

Vestager: Mette Frederiksen er galt afmarcheret med sin EU-skepsis. Når den danske statsminister omtaler EU-Kommissionens forslag om et større rammebudget for årene 2021-2027 som ”fuldstændig gak”, er hun på afveje, siger EU’s kommende danske digitale næstformand Margrethe Vestager i et interview med Altinget. ”Det, der overrasker mig, er, at der ikke er en større interesse i at understøtte det nye, der sker i øjeblikket,” siger hun.

Drop ambitiøst klimamål for 2030, siger økonomiske vismænd. De anbefaler, at en CO2-reduktion på 70 pct. ikke skrives ind i den klimalov, som regeringen forhandler med støttepartierne om lige nu. ”Hvis det viser sig, at 65 pct. i 2030 er den billigste vej til at nå klimaneutralitet i 2050, hvorfor skal man så betale mere bare for at reducere de danske udledninger med 70 pct.?” spørger miljøøkonomisk vismand Lars Gårn Hansen retorisk i Berlingske.

Cataloniens separatistparti vil støtte Spaniens socialistisk-ledte regering. Partiet Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) har med et overvældende flertalt stemt for at støtte en spansk regering med Socialistpartiet ved roret mod, at de indvilliger i forhandlinger om løsrivelse. Socialistpartiet, der er imod uafhængighedsbevægelsen, fik 120 pladser i parlamentet, og der skal 176 til et flertal, så de har brug for stemmerne.

Et sidste ord

I denne video kan du se Bernie Sanders interviewe Bernie Sanders, og det kan altså et eller andet. ”Det var en ære at tale med mig selv,” skriver han, og det er en ære, at du læser med.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12