26. november 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Sproget er så smukt

31 dage. Så lang tid har den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) siddet bænket i rigsretten i Eigtveds Pakhus. 31 dage med undskyldninger, bortforklaringer og alenlange redegørelser. Både anklagere og forsvarere har haft mulighed for at komme med deres udlægning af sagen, og de 29 dommere skal nu afgøre, om Støjberg bevidst brød […]

Kære læser

Davids labyrint

Der er poletter til garderobeskabene på Davids Samling. Det har museets øvrige to gæster ikke opdaget, så de står og maser deres frakker sammen, som man ville gøre det ved udsigten til at skulle af med en 20’er. Det skal man ikke her. Det er blevet gjort nemt at være gæst, og det er sikkert […]

Det bedste vi har set

Den var ikke hjemme 

“Derefter indtraf den mærkværdighed, at nyheden om en nyvalgt statsminister røg længere og længere ned ad nyhedsmediernes rangstige. Det faktum, at Rigsdagen havde valgt en ny statsminister, og så endda den første kvinde, var helt enkelt ikke længere dagens største nyhed.“ Chefredaktør på Altinget Sverige, Sanna Rayman, gør status over den tumultariske onsdag, hvor socialdemokratiske Magdalena Andersson først blev udnævnt som svensk statsminister, for efterfølgende at blive væltet af Miljøpartiet.

Utaknemmelige Thanksgiving

Utaknemmelige Thanksgiving

Torsdag samledes amerikanske familier til Thanksgiving, men noget tyder på, at taknemmeligheden i år ikke er helt så stor som den plejer. I hvert fald ifølge BBC’s Jon Sopel, der efter syv år som korrespondent i Washington, gør status på landet, som end ikke Biden ser ud til at kunne redde: “Mange amerikanere vil føle sig utaknemmelige, også selvom dette smukke, rige, kreative og iværksætterorienterede land stadig tilbyder så mange muligheder … Inflationen stiger, tilbagetrækningen fra Afghanistan var katastrofal, covid er ikke forsvundet, der er problemer med forsyningskæden, som truer julen – og hans popularitet er dalende.“

Lidt mere USA

Lidt mere USA

Apropos taknemmelighed, er her et glimrende portræt af Jen Lawrence og Dustin Stockton, der plejede at være Trump-bevægelsens darlinger eller Bonnie og Clyde, som Politico kalder dem. Men ikke længere. De føler sig svigtet, og det indså de (paradoksalt nok) først under januars stormløb på Kongressen, der ellers “skulle have været kulminationen på deres karrierer“. Chokerede over optøjerne gik Lawrence og Stockton tilbage på deres hotelværelser, irriterede på den “selvoptagede“ verden. Som de siger: “Hvis du arbejder for Trump […] så bliver du i sidste ende genstand for angreb, og når du gør det, så dropper de dig bare.“

Spisesedlen

Ny, aggressiv coronamutation opdaget. B.1.1.529, som den hedder, er blevet opdaget i Sydafrika og bliver kaldt den hidtil værste mutation. Det har foreløbigt fået Storbritannien til at lukke for indrejse fra seks afrikanske lande, ligesom EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har tweetet, at kommissionen her til morgen vil foreslå at “aktivere nødbremsen“ og stoppe al flytrafik fra det sydlige Afrika. Det er dog endnu uvist, hvor hårdt den nye mutation vil presse pandemien.

Nye restriktioner gælder fra mandag. Epidemiudvalget er torsdag blevet enige om en række nye restriktioner. Fra mandag indføres der igen mundbindskrav i den offentlige transport, ligesom der, bl.a. på en række uddannelsesinstitutioner, til koncerter og ved besøg i ældreplejen og hos de liberale erhverv, skal fremvises coronapas. Desuden vil en PCR-test fremover kun gælde i 72 timer, mens en kviktest vil gælde i 48 timer.

Fire pirater varetægtsfængslet in absentia. Det besluttede Københavns Byret torsdag, efter de formodede pirater onsdag var i tæt ildkamp med danske frømænd i Guineabugten ud for den afrikanske kyst. Her blev fire pirater dræbt, mens en blev hårdt såret. De overlevende fire er lige nu tilbageholdt ombord på fregatten Esbern Snare og vil formodentligt blive sigtet for drabsforsøg. Da der ikke foreligger en udleveringsaftale med deres hjemland, vil de dog enten skulle retsforfølges i Danmark eller slippes fri igen.

Mindst 52 dræbt i russisk mineulykke. En brand i en sibirisk mine har torsdag dræbt mindst 52 og skadet 49 mennesker. Ulykker i russiske miner er ikke unormale, men denne menes at være den værste i 10 år. En rapport fra 2016 konkluderede, at 34 pct. af de russiske miner var usikre at arbejde i. Minen, der torsdag brød i brand, figurerede ikke på den liste.

Amerikanske embedsmænd mødes med Taiwan-delegation. Besøget var i modstrid med Kinas politik om interaktion med Taiwan, og nyheden om besøget fik straks Kina til at bede USA aflyse turen, fortæller demokraten Elissa Slotkin. Spørgsmålet om Taiwans uafhængighed spiller en stadig større rolle i det knirkende forhold mellem de to supermagter, selvom USA fortsat officielt fastholder støtten til Kinas kontrol af Taiwan.

Et sidste ord

Ikke for at være fordomsfulde, men det her er præcis, hvad vi forventer af YouSee Musiks klientel.

Spil noget med Shubberne. Føljeton er tilbage i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12