26. oktober 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Rwanda spøger stadig

Det igangværende militærkup i Sudan skygger måske lidt for det, men små 2.000 kilometer syd for Khartoum er et topmøde i fuld sving i Rwandas hovedstad, Kigali. Her drøfter flere end 60 udenrigsministre fra EU og Den Afrikanske Union – herunder også danske Jeppe Kofod (S) – vigtige emner som Covid-19, klima og migration. Særligt […]

Kære læser

Facebook er hadegaven, der bliver ved med at give

Bedst som Mark Zuckerberg har travlt med at vinkle metaverset som internettets fremtid, er Facebook igen-igen blevet taget med bukserne nede. Fredag måtte Nick Glegg, Facebooks vicepræsident for globale anliggender, komme med en lidt ildevarslende melding i et internt memo: I må nok lige indstille jer på, at der snart kommer flere dårlige nyheder om […]

Det bedste vi har set

Senatoren og kulindustrien

Senatoren og kulindustrien

I vores ‘Kære læser’ mandag nævnte vi Joe Manchin, den demokratiske senator som nærmest egenhændigt har sat en kæp i hjulet for præsident Joe Bidens relativt ambitiøse grønne klimaplan til 150 mia. dollars. Joe Manchin er støttet i hoved og røv af kulindustrien. Klimajournalisten Emily Atkin skriver mere om problemerne med Manchin i seneste udgave af sit glimrende nyhedsbrev Heated.

+ Og mere Manchin i The Intercept: “Mens Joe Manchins stjerne steg i West Virginia, kulegravede FBI og skattevæsenet hans nærmest allierede.”

++ God og (skræmmende) overbliksartikel i The Guardian forud for klimatopmødet COP26: “Jorden er allerede ved at blive ubeboelig. Vil verdens regeringer agere, så katastrofen ikke udvikler sig?”

Foldschacks verden er også din verden

Foldschacks verden er også din verden

“Jeg har selv været heldig, fordi jeg som børnehjemsdreng fik en livline. Min livline var en søster fra Sankt Lukas Stiftelsen, som fulgte mig, fra jeg var tre år. Uanset hvilket børnehjem, kostskole eller familiepleje jeg var i, så var hun der i kulissen. Det var kærlighed. Det var også hende, der sørgede for, at jeg kom ind på HF som 18-årig, da jeg var et sted i livet, hvor det kunne have gået den ene eller den anden vej. Jeg anede ikke, hvad HF var, men jeg sagde, at det ville jeg gerne. Så sagde hun: ’Fint – for jeg har allerede meldt dig ind’.” Jurist og superhelt Knud Foldschack i djøfbladet.

”Populär SOFFGRUPP till populärt pris”

“Populär SOFFGRUPP till populärt pris”

På Ikea Museums hjemmeside kan man bladre i 70 års Ikea-kataloger. I 1950’erne skrev grundlæggeren Ingvar Kamprad selv de fleste tekster. “SÄNGEN är allra vigtigast möbel – välj den med omsorg och av god kvalitet.”

Spisesedlen

Kupforsøg fortsætter i Sudan. Militæret har mandag indstillet overgangsprocessen til demokrati og indført nødretstilstand. Ifølge general Abdel-Fattah Burhan vil militæret lede landet frem mod et valg i 2023. Tusindvis gik efter kuppet på gaden i hovedstaden Khartoum for at demonstrere. Her har soldater dræbt mindst tre personer og såret over 80. USA har senere på dagen suspenderet 700 mio. dollars i økonomisk bistand til Sudan, indtil militæret genindsætter overgangsregeringen.

Polen øger antallet af tropper til 10.000. Det skriver forsvarsminister Mariusz Blaszczak på Twitter, en uge efter det blev fordoblet til 6.000. Regeringen kritiseres for inhuman behandling af de hundreder af flygtninge, der dagligt forsøger at krydse grænsen fra Belarus – en kritik, der særligt forstærkes af, at parlamentet i sidste uge vedtog en lov, der lovliggør pushbacks.

Facebooks overskud stiger med 17 pct. I tredje kvartal er overskuddet således 59 mia. kr., viser techgigantens seneste kvartalsopgørelse. Her blev omsætningen samtidig øget med 35 pct. til 186 mia. kr. Stigningen skyldes højere indtægter på reklamer, der er virksomhedens primære indtjeningskilde, ligesom der kun er kommet flere brugere til platformen det seneste år.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) besøger Rwanda. “Det er ikke nogen hemmelighed, at vi i regeringen arbejder for et mere retfærdigt og mere humant asylsystem, og det har vi en dialog med en række lande om. Rwanda er et af dem,” svarede han mandag efter et møde med Rwandas udenrigsminister, adspurgt om, hvorvidt Danmark vil åbne et asylcenter i landet. Migration er også på dagsordenen tirsdag, når Kofod deltager på et udenrigsministermøde med EU og Den Afrikanske Union.

3.500 sygeplejersker råber op i åbent brev. “Vi er dybt bekymrede,” skriver sygeplejerskernes fælledtillidsrepræsentanter til Regionsrådet i Region Sjælland. “Mennesker dør, fordi der ikke er sygeplejersker nok,” advarer de om arbejdsforholdene, der ikke er forbedret efter regeringens lovindgreb i august, og hvor bl.a. dobbeltvagter, inddragede fridage og overbelægning er hverdag.

Et sidste ord

Den sidste finesse mangler måske, men i det mindste er katten her ambitiøs.

God tirsdag!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12