26. september 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Oplysningens modløshed

Vi er ret skeptiske, når det kommer til begrebet ”konstruktiv journalistik.” Ideen er jo for så vidt god nok. Det er da dejligt, hvis journalistikken kan inspirere og skabe løsninger i stedet for kun at fokusere på katastrofe og krise. Men journalistikkens opgave bør først og fremmest være at vise os verdens dårlige sider. Den […]

Kære læser

Hvad en ”normal” telefonsamtale kan føre til

”Intet pres.” De fleste af verdens statsledere ville nok finde det beklemmende at være havnet i en situation, hvor man spiller en ret central rolle i en rigsretsproces mod en amerikansk præsident. Men det forekom, at det var forbundet med et ekstra ubehag for Ukraines præsident Volodymyr Zelenskij, da han onsdag deltog i et pressemøde […]

Det bedste vi har set

Robin Hood-stripperen

Robin Hood-stripperen

Den nye film ”Hustlers” har premiere i Danmark om en lille måned. Den har blandt andet stjernerne Jennifer Lopez og Cardi B i hovedrollerne og handler om stripperen Ramona, der er hjernen bag en gruppe af strippere, som doper og stjæler fra rige mandlige stripklubgæster. Om den bliver god, aner vi ikke, men der udvikler sig en kulørt sag rundt om den. Filmen er baseret på en rigtig historie, og nu vil virkelighedens Ramona sagsøge filmen, fordi hun mener at have rettighederne til historien. Hvis man vil have historien uden filmen, så kan man kaste sig over den fremragende artikel fra The Cut, der er årsagen til, filmen blev lavet.

Flash gav farve til internettet

Flash gav farve til nettet

”Flash! Ah-ah Savior of the universe,” sang Queen. Det er måske lige voldsomt nok at kalde Flash Player for universets redningsmand, men det lille computerprogram gjorde unægteligt internettet sjovere i løbet af 00’erne, fordi det pludselig blev enkelt at lave spil og små film i internetbrowseren. Nu er Flash ved at gå på pension, og derfor er det selvfølgelig passende med et portræt. Det har Wired stået for.

Kvinden bag Vestager

En stærk kvinde bag en stærk kvinde

Margrethe Vestager omtales ofte som en af europas stærkeste magthavere, og bag hende står endnu en stærk kvinde. Som kabinetchef har Ditte Juul Jørgensen været Vestagers vigtigste embedsmand, og nu er hun ligesom Vestager steget i graderne. Hun er blevet generaldirektør på energiområdet i Europa-Kommissionen, og dermed kan hun ikke komme meget højere som embedsmand i EU-regi. DJØF-bladet har bragt et portræt af hende, og her får man blandt andet indblik i, hvordan Ditte Juul Jørgensen sammen med Margrethe Vestager forsøgte at revolutionere det rigide embedsværk i Bruxelles indefra.

Spisesedlen

Abort er nu lovligt i hele Australien. Efter mere end 70 timers debat i New South Wales’ delstatsparlament er en ny lov om afkriminalisering af abort blevet ført igennem. New South Wales var den sidste australske delstat, hvor abort var ulovligt – efter en 119 år gammel lov.

Løkke og Jensen har fået nye roller i Venstre. Tidligere statsminister og partiformand Lars Løkke Rasmussen har fået en plads i Udenrigspolitisk Nævn, mens forhenværende næstformand Kristian Jensen er blevet en slags ”libero”. ”Jeg har bedt om at få luft,” siger Jensen til Ritzau. ”Jeg har ingen interesse i at sidde i et tungt ordførerskab, hvor jeg skal sidde i udvalg ugentligt.”

Mordet på Khashoggi skete på ”min vagt”, siger saudisk kronprins. Efter at den saudisk-fødte journalist Jamal Khashoggi blev myrdet på Saudi-Arabiens ambassade i Istanbul for et år siden, pegede pilen på olierigets kronprins og de facto leder Mohammed bin Salman (MBS). Nu siger han i en ny dokumentar, at det rigtignok skete på hans vagt – men dog ikke at han beordrede mordet, sådan som CIA og andre efterretningstjenester siger, skriver Al Jazeera.

To millioner vilde dyr dræbt i bolivianske skovbrande. De skovbrande, som i flere uger har raset i Bolivia, har ifølge eksperter i miljø og dyreliv kostet hen ved 2,3 mio. vilde dyr livet – herunder mange pumaer, lamaer og jaguarer. Det skriver det franske nyhedsbureau AFP.

Skattestyrelsen afviser talfusk. I en pressemeddelelse udsendt natten til torsdag siger Skattestyrelsen, at flere medier bringer urigtige oplysninger i forbindelse med styrelsens forlig med 61 amerikanske pensionsplaner. Flere internationale medier har fået fat i den hemmeligstemplede forligsaftale, og i TV 2-programmet Operation X fremgår det, at bagmænd i sagen om svindel med dansk udbytteskat har fået lov til at trække milliarder fra i forliget med Skattestyrelsen.

Et sidste ord

Vi slutter dagen med en drømmende sprutte. Vi er alligevel glade for, at vores tøj ikke skifter farve, alt efter hvad vi tænker.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12