27. april 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Pandasex og partihop

Selv ikke et Bjarke Ingels-anlæg til 160 mio. kr. kan åbenbart få parringslysten frem hos pandaerne i Københavns Zoo. Eller rettere sagt: Hunpandaen Mao Sun virkede sådan set klar, det var hannen Xing Er, den var gal med. Xing Er havde et snævert vindue på 48 timer til at befrugte Mao Sun, men ligesom sidste […]

Kære læser

Hvad kom der ud af Bidens klimatopmøde?

I anledning af Earth Day havde USA’s præsident, Joe Biden, lagt op til nye, vigtige klimaforhandlinger. Men både overraskelserne og de store gennembrud udeblev.

Det bedste vi har set

Alder – en social konstruktion

Alder – en social konstruktion

“Jeg ville gerne skifte væk fra mit gamle arbejde. At det blev journalistuddannelsen, var måske i virkeligheden lidt tilfældigt. Jeg har altid været god til at skrive lange, snørklede ting, som jeg lærte, da jeg gik på universitetet. Og så tænkte jeg, at det kunne være godt for mig at lære at skrive kort, klart og vinklet. Så jeg gik til optagelsesprøven og røg lige ind.“ Mød Carsten Kongshjelm, der blev optaget på journalistuddannelsen som 60-årig og i dag er journalistpraktikant på Viborg Stifts Folkeblad.

Pæn på afstand

Pæn på afstand

Her i 2021 lyder det måske så banalt, at du tænker, at det ikke engang er et klik værd, men tjek lige dette: Kun 24 personer har været så langt væk fra vores kære blå klode, at de har kunnet tage billeder ad den med rummet som begsort bagtæppe. Deres fotos af Jorden er blevet restaureret og digitaliseret, som var der tale om gamle Elvis-numre. Very nice.

Here comes the sun… energi

Here comes the sun… energi

Opløftende! Solenergi har aldrig været så billig som i dag. “Da jeg fik det her job i 2005, troede jeg, at solenergi måske en dag ville forsyne kloden med 1 pct. elektricitet. Nu er det 3 pct. Vores officielle forudsigelse siger, at det vil være 23 pct. i 2050, men det er en komplet undervurdering,“ udtaler en solenergianalytiker i denne The Guardian-artikel. Det eneste problem er, at solenergi ikke ser så sexet ud på fotos, så derfor vedlagte billede.

Spisesedlen

USA donerer op mod 60 mio. vaccinedoser. Det Hvide Hus meddelte mandag, at USA vil begynde at dele sin beholdning af AstraZeneca-vacciner, lige så snart vaccinedoserne har gennemgået et sikkerhedstjek. AstraZeneca-vaccinen er endnu ikke godkendt til brug i USA, hvorfor doserne ifølge Covid-19-koordinator Jeff Zients vil gøre mere gavn andre steder i verden.

Fem højtstående embedsfolk får kritik af Instrukskommissionen. Ifølge kommissionen kan flere embedsfolk drages til ansvar i sagen om Støjbergs ulovlige instruks om at adskille unge asylpar. Blandt de kritiserede er den hjemsendte afdelingschef Line Skytte Mørk Hansen, der sendte en ombejlet pressemeddelelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet videre til Udlændingestyrelsen, samt Lykke Sørensen, der var chefjurist i Støjbergs ministerium.

Jens Rohde skifter til Kristendemokraterne. “Der mangler et borgerligt projekt. Ingen ved, hvad Pape eller Ellemann vil. For os er det et midterprojekt, men det er også et ambitiøst projekt med masser af store og vigtige dagsordene,“ fortæller det tidligere Venstre- og Radikale-medlem til TV2. Med partihoppet er Kristendemokraterne nu repræsenteret i Folketinget for første gang siden 2011.

Regeringen vil have vaccineproduktion i Danmark i 2022. Statsminister Mette Frederiksen (S) kunne mandag fortælle, at regeringen har iværksat en såkaldt markedshøring, der skal give mulighed for sparring med vaccineproducenter forud for et eventuelt udbud. “Vores tanke er at sikre en produktion i Danmark, der giver sikkerhed for forsyninger herhjemme, men som også bliver en aktiv spille på den europæiske og globale scene,“ fortæller statsministeren. Statens Serum Instituts vaccineproduktion blev i øvrigt solgt i 2016 for 15 mio. kroner.

Sundhedsstyrelsen anbefaler nu social boble op til 10 personer. I en pressemeddelelse skriver styrelsen, at man har opdateret retningslinjerne for, hvor mange man regelmæssigt kan ses med. Hidtil har anbefalingen lydt, at man kun bør have fem personer i sin såkaldte boble. “Vi har savnet at se vores vanlige omgangskreds, og vi vil i de kommende måneder gradvist kunne udvide, hvor mange vi ser,“ fortæller Sundhedsstyrelsens vicedirektør Helene Probst.

Et sidste ord

Der skal altid være én syvsover.

Vi vuffes ved!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12