27. december 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Theresa Mays julegave

Vi ville så gerne give dig noget opløftende at gå ind i det nye år med, som at vi har været gode til at spare på strømmen, at flere siger nej tak til forbrugsræset, og at vi som en ekstra julegave fra tirsdag kan se frem til kun at bruge én oplader. EU har trumfet […]

Kære læser

Thomas Mann: Frihed eller krig

For 82 år siden gav den tyske forfatter Thomas Mann sig til at sende radio til de tyske lyttere! (Deutsche Hörer!) fra sit asyl i Amerika. 58 radiotaler opstod, da BBC foreslog Mann at tale til de tyskere, der fandt ud af at stille sig ind på bølgelængden fra 1940-45.

Talerne er en forfatters vidnesbyrd om krigen, men de tilhører også krigens virkelighed. Eller som Thomas Manns forlag Fischer Verlag skriver: “[…] de er et enestående tidsdokument, der til trods for alle forfatterens subjektive udsagn gør den tyske krigshverdag forståelig for os.“ I dagene mellem jul og nytår bringer Føljeton et udvalg af dem.

Det bedste vi har set

Sommerfugle-effekten

Monark-sommerfuglen findes måske ikke i fremtiden. Den er truet og står til at uddø. Det samme gør mere end hver ottende af verdens plante- og dyrearter ifølge et nyt studie i det videnskabelige tidsskrift ScienceAdvances. Forskningen forudsiger, at vi vil miste seks pct. af vores biodiversitet i 2050 og 13 pct. i 2100. Og det er endda det mest optimistiske bud. I værste tilfælde vil 27 pct. være forsvundet ved århundredeskiftet. Studiets tal er unikke, fordi de medtager såkaldt “meduddøen“, hvor dyr, der lever af at spise de uddøde arter, vil mangle mad og måske selv uddø.

For kort tid siden blev 196 lande enige om det, der er blevet kaldt en Parisaftale for biodiversitet. Det lyder jo fint og godt. Vi må håbe, det er nok til at holde os på forskernes mest optimistiske sti.

Sjælden frihed

Kvinde, liv, frihed

“I mange år troede jeg, at jeg blev en fri kvinde i det øjeblik, jeg flygtede og kom til Danmark […] Men da jeg i efteråret deltog i den første danske demonstration, begyndte jeg at græde, og jeg kunne næsten ikke stoppe igen. Der gik det op for mig, at jeg igennem alle årene har været lammet af en form for angst, at jeg stadig holder mig tilbage og ikke lever som en fri kvinde. Så når jeg prøver at komme til så mange demonstrationer som muligt, er det selvfølgelig for at støtte den nye generation. Men det er også for at frigøre mig selv.“ Smukt interview med den 59-årige Farideh Azadi i Information.

Uhrskovs tid er forbi

Uhrskovs tid er forbi

Der kommer færre og færre skiløbere, men flere penge i det. I Schweiz er der ikke bygget nye lifter i tre årtier. Og 90 pct. af de italienske alper er dækket med kunstig sne. Så ved du det, næste gang du siger, at Canazei er det eneste rigtige sted at køre off-piste: Den økonomiske historiker og Twitter-venstrefløjens darling Adam Tooze giver dig alt det, du ikke vidste om skiløbets politiske økonomi.

Hvor er det bare flot, skat

Hvor er det bare flot, skat

“Lidt groft sagt er der allerede en tendens til, at mænd får kastet heltekapper i nakken for at passe deres egne børn, hvor kvinder jo bare gør det, de altid har gjort.“ Zetland gør status på den øremærkede barsel, der ikke kan fikse det hele – men alligevel en hel del.

Spisesedlen

Voldsom snestorm hærger fortsat USA. På landsplan er omkring 57 personer omkommet efter den snestorm, der i løbet af den sidste uge har ramt det meste af landet. Det står især slemt til i byen Buffalo i den vestlige del af delstaten New York, hvor 28 personer har mistet livet. Mandag, hvor der også kunne måles 1,25 m sne i Buffalo, har præsident Joe Biden godkendt en hjælpepakke.

Ukraine angriber russisk luftbase omkring 500 km fra grænsen. Droneangrebet har dræbt tre russiske soldater, oplyste Kreml mandag. Ifølge The New York Times viser langdistanceangrebet en ny villighed fra ukrainernes side til at føre krig på russisk territorium – og længere væk end hidtil. Ukraine er stadig mærket af massive strømafbrydelser, hvor op mod ni mio. borgere står uden strøm.

185 rohingya-flygtninge er reddet efter flere uger på åbent hav. Det oplyser en talsperson for FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, til CNN. Flygtningene blev reddet i land i Indonesien efter at have drevet rundt i en båd over Andamanhavet. Flere gange har der været ubesvarede opkald til kystvagter om båden, der forlod Bangladesh sidste måned. Omkring 20 personer fra gruppen er omkommet af dehydrering, sygdomme og sult.

Flere regioner mangler tilbud til alkoholskadede børn. Det fortæller Socialstyrelsen til DR. Hvert år registreres omkring 300 børn, der i fosterstadiet har været eksponeret for alkohol, mens Socialstyrelsen vurderer, at op mod 3.500 gravide har et forbrug af alkohol eller rusmidler. Det er bl.a. Region Hovedstaden og Region Sjælland, der ikke har et systematisk tilbud til børnene. “Det kan få fatale konsekvenser i form af et liv med misbrug, kriminalitet og øget risiko for selvmord,“ udtaler Helle Rotbøll Randløv, fuldmægtig i Socialstyrelsen.

Lægevagten oplever heftig juletravlhed. Det drejer sig især om lægevagten i Region Syddanmark og Region Hovedstaden, hvor det kan være svært at komme igennem på telefonerne. “Vi henstiller til, at man væbner sig med tålmodighed og prøver igen senere,“ lyder det. Fra tirsdag d. 27. december kan man igen kontakte egen læge, hvorfor køen til lægevagten forventes at blive kortere.

Et sidste ord

Er du begyndt at spare op til pensionen, sådan rigtigt? Ellers er der lidt inspiration at hente her.

Føljeton har lagt juleriet på hylden og er tilbage på vanligt blus – ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12