27. februar 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Somalisk berigelse

Journalistik findes i mange afskygninger. Noget er let, noget er krævende. Noget er dårligt, noget er godt. Berlingskes afdækning af en hemmeligholdt whistleblowerrapport om pengehvidvask i Danske Banks filial i Estland i 2013 virker ret formidabel. Den store forsideartikel i techmagasinet Wired om Facebooks to seneste mareridtsår, som er baseret på interviews med 51 tidligere […]

Kære læser

Danske Bank i lommen på Putins gangstere

Det krævede en whistleblower: Danske Banks lyssky aktiviteter i Estland er blevet afsløret – på bagkant – for dels at have været en del af Putin-familiens omfattende hvidvaskning af penge og dels for at have været kendt hele vejen op igennem systemet til den øverste ledelse i København.

Det bedste vi har set

Ms. Monica Lewinsky efter #MeToo

Ms. Monica Lewinsky efter #MeToo

Ms. Monica Lewinsky – praktikanten, der næsten væltede en præsident og fik sit sexliv udstillet for hele verden i slutningen af 90’erne, skriver rørende og voldsomt om sin tid efter Bill Clinton og reflekterer over, hvordan hendes sag ser ud her efter #MeToo. Endnu engang bekræftes man i, at den bevægelse virkelig flyttede noget.

Syrien fortsat

Syrien fortsat

Nej, du orker ikke mere. Vi orker ikke mere, men det tror vi ærlig talt heller ikke, syrerne gør. Endnu engang savner man ord for den tragedie, der udspiller sig minut for minut for øjnene af os, og netop derfor er man nærmest forpligtet til at spærre dem op. BBC har en grundig og stærk dækning her, hvor det andet forsøg på en våbenhvile går ind i sine første timer.

Robotter kan skabe øget ulighed

Robotter kan skabe øget ulighed

Danmark har 211 robotter pr. 10.000 ansatte. Det giver os en sjetteplads på verdensplan over de mest automatiserede lande, viser en opgørelse fra International Federation of Robotics (IFR). Men ifølge AE-rådet kan robotternes fremmarch være med til at øge uligheden i Danmark, hvis vi ikke allerede nu begynder at lave love, strategier og efteruddannelsesplaner.

Kim Wall posthumt om Marshalløernes arv

Kim Wall posthumt om Marshalløernes arv

Før sin død arbejdede den svenske journalist Kim Wall på en stor serie om indbyggerne på Marshalløerne, der har været berørt af de atomprøvesprængninger, USA gennemførte på øerne mellem 1946 og 1958. 67 gange, hvilket svarer til en Hiroshima-bombe hver dag i 12 år. Naturen er stadig voldsomt påvirket af forsøgene på øerne, der er overdrysset med radioaktivt plutonium, der har en halveringstid på 24.100 år. Det er fornem journalistik og en god anledning til at henvise til Kim Wall-fonden (Remembering Kim Wall) for journalistik, som familien har oprettet.

Hvad Jenny Wilson har at sige

Hvad Jenny Wilson har at sige

Mange fans af den svenske indiepop-musiker Jenny Wilson har sikkert gået og ventet på, hvad hun mon havde at sige om #MeToo-bølgen. Få har som hende kunnet sætte ord på kvindeundertrykkelse og dårligt skjulte magtstrukturer, og nu er hun så tilbage – ‘with a vengeance’, som hun selv udtrykker det. Først med den uhyggelige og virkelig stærke single ‘RAPIN*’ og senere i næste måned med et album, som hun også præsenterer som åbning på årets CPH:DOX. Der er nok at glæde sig til.

Hvad dyr kan, og hvad mennesker er

Hvad dyr kan, og hvad mennesker er

Der er ikke mange i den vestlige verden, der reelt anser mennesket for at være et særligt udvalgt guddommeligt væsen, som er skabt med specielle beføjelser i en Guds billede. Alligevel lever vi sådan. Men kan vi blive ved med det, spørger sociologiprofessor Amanda Rees fra University of York i denne tankevækkende og fine tekst fra Aeon.

Spisesedlen

Rusland beordrer humanitær pause i Syrien. Den russiske præsident, Vladimir Putin, har givet ordre til en daglig 5 timers våbenhvile i det østlige Ghouta i Syrien. Der vil blive åbnet en humanitær korridor til evakuering af civile. Området er kontrollet af Assad-fjendtlige styrker, og har været mål for massive bombardementer. Rusland er allieret med Assad-regeringen.

Mange udsatte unge kommer ikke fra udsatte familier. Det viser tal fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter (VIVE). Hver anden af de udsatte unge mellem 18 og 24 år kommer fra familier, hvor forældrene ikke har haft sociale og psykiske problemer i form af fx psykisk sygdom, misbrug eller fængselsdomme. Forskere vil nu undersøge nærmere, hvilke andre faktorer end social arv der skaber udsatte unge.

Overenskomstforhandlinger brudt sammen. Forhandlingsfællesskabet formand, Anders Bondo Christensen, kunne i går aftes fortælle, at forhandlingerne mellem de kommunalt ansatte og Kommunernes Landsforening er brudt sammen. En storkonflikt er dermed rykket nærmere.

Merkels parti godkender regeringsaftale. Den tyske kanslers ønske om at indgå i en ny stor koalition med socialdemokraterne fik massiv opbakning fra de kristendemokratiske partifæller. 97 procent af partiets delegerede stemte for. På søndag skal de tyske socialdemokrater i SPD beslutte, om man vil indgå i regering med CDU/CSU.

Varmere i Arktis end i Danmark. De sidste par dage er der blevet målt plusgrader på Kap Morris Jesup i Nordgrønland, som er den nordligste vejrstation i verden. Den arktiske region er lige nu i omegnen af 20 grader varmere, end den plejer. Det skyldes et vejrfænomen, der også er årsag til den hårde frost i dele af Europa.

Et sidste ord

Er du også blevet veganer og dyreven? Og frastødes du derfor over plagen med sjove katte på nettet? Fortvivl ej: Grøntsager kan også være sjove.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12