27. januar 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Mumiernes hævn

Vi forestiller os, at det må have været nogle hæsblæsende dage for egyptologer. Det føles i hvert fald, som om nye opdagelser om det gamle Egypten har været hér, der og allevegne. Først var der historien om “Golden Boy“, en velholdt, over 2.300 år gammel mumie (den term vender vi i øvrigt tilbage til om […]

Kære læser

Skat, befolkningen er skrumpet

For første gang siden 1961 er Kinas befolkningskurve knækket. Ifølge Kinas Nationale Statistikbureau var der 1,41175 mia. indbyggere på det kinesiske fastland i udgangen af 2022, hvilket er et fald på 850.000 mennesker siden starten af samme år. Det markerer begyndelsen på en periode med negativ befolkningsvækst i verdens folkerigeste land, hvor der engang blev […]

Det bedste vi har set

Janet Malcolm, formoder jeg?

Den amerikanske journalist og forfatter Janet Malcolms sidste bog, Still Pictures: On Photography and Memory, er netop udkommet – posthumt, for hun døde i 2021, 86 år gammel. Lithub har en god artikel om, hvordan hun skabte sit eget personlige arkiv, som i 2020 fyldte omkring 100 papkasser.

+ “At læse Malcolm er at blive bevæget over klarheden i hendes journalistik – og advaret om, igen og igen, at formen ikke er god.“ Anmeldelse af bogen Janet Malcolm: The Last Interview and Other Conversations (2022) i N+1.

++ Og for læsere, der ikke kender hende: hendes mesterlige portræt af kunstneren David Salle, Forty-One False Starts fra The New Yorker i 1994 (måske betalingsmur).

Violindoktormanden

Føljeton er så heldig et mediekonglomerat, at vi har hovedsæde lige under en violinbygger. Det betyder, at vi hører en del violinmusik i det gamle hus. Ikke meget, men noget. Chicago Magazine har en spændende artikel om en John K. Becker, som bor i The Windy City og åbenbart er en af verdens dygtigste violindoktorer. Hvordan unlocker dr. Becker lyden i en Stradivarius?

Grøn omstilling ændrer alt

“Europa er i en svær position, for i de fleste europæiske lande er der politisk modstand mod minedrift af miljømæssige grunde. Det vil betyde, at Europas omstilling bliver afhængig af metaludvidelse andre steder i verden, inklusive i Europas tidligere kolonier. Og det vil skabe geopolitisk ustabilitet. Ikke mindst fordi Europa samtidig siger til de samme lande, at de skal holde op med at investere i fossil energiinfrastruktur, mens Europa selv har glæde af den infrastruktur, vi allerede har.“ Interview med professor i politisk økonomi ved Cambridge University Helen Thompson i Weekendavisen.

Spisesedlen

Forsvaret indgår kontrakt om våbenkøb fra Israel. Det fortalte forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) torsdag. Det danske forsvar vil købe et artillerisystem på 1,7. mia. kr. fra det israelske våbenfirma Elbit Systems, der har fået kritik for at levere overvågningsudstyr til Israels mur ved Vestbredden. “Jeg er helt med på, at der er nogle, der har en berøringsangst i forhold til, at det her er et israelsk firma. Det har jeg ikke. Det har regeringen ikke,“ siger Ellemann-Jensen.

Zelenskij efterspørger flere våben og sanktioner i kølvandet på russisk missilangreb. Det var budskabet i nattens tale fra den ukrainske præsident, efter Rusland torsdag havde indledt et voldsomt missilangreb i Ukraine. 55 russiske missiler blev sendt ind i landet, hvoraf 47 blev skudt ned af det det ukrainske luftvåben. Mindst 11 personer mistede livet.

Danmark har påført miljøet og naturen ødelæggelser for 251 mia. kr. i 2019. Det viser den første beregning af Danmarks grønne bruttonationalprodukt ifølge Politiken. Det grønne bnp sætter tal på, hvordan Danmark bliver ramt af forurening og klimaforandringer. Den største omkostning er sliddet på biodiversiteten, der har kostet 107 mia. kr.

Israel angriber Gaza-striben som reaktion på raketangreb. Som reaktion på, at det israelske militær torsdag trængte ind i Vestbredden i en aktion, hvor ni palæstinensere – herunder to civile – blev slået ihjel, blev der fredag morgen sendt to raketter ind i israelsk luftrum. Dem reagerede Israel igen på, hvor vidner i Gaza beretter om mindst 13 luftangreb i Al-Maghazi-flygtningelejren samt flere andre steder i landet. Ingen grupper har endnu taget ansvar for raketterne.

Demonstrationer i Haiti efter politimord. Det sker, efter seks betjente blev slået ihjel onsdag. Det estimeres, at over 78 politibetjente er blevet dræbt af kriminelle bander under præsident Ariel Henrys regeringsperiode fra 2021. Demonstranter, hvoraf nogle identificerede sig som betjente, angreb præsidentens bolig i hovedstaden Port Au-Prince og har tiltvunget sig adgang til lufthavnen Toussaint Louverture International.

Et sidste ord

Indrømmet – det er ikke meget håndbold, der bliver set her på redaktionen. Men måske det havde været anderledes, hvis vi havde vidst, at det kunne være så vildt.

Nyd fredagen! – og kampen?

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12