27. juni 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Selvstændig tænkning i en højere sags tjeneste

Tommy Ahlers, landets nye uddannelses- og forskningsminister (og spritnye medlem af ”Danmarks liberale parti”, Venstre), var sådan set imod Søren Pinds planer om en ny filosofikum-uddannelse på universitetet. Det vil sige: Han var imod, indtil han var for. Først syntes han, at det lød ”højpandet” og udflydende, men efter at have læst den rapport, som […]

Kære læser

Opbrud: Uffe laver en Jelved

Umiddelbart vil det hverken gøre fra eller til, at Alternativet nu peger på deres egen leder Uffe Elbæk som ny statsminister. Med mindre partiet da ligefrem vælger at boykotte alle formelle procedurer omkring valg af statsministre: I så fald vil Lars Løkke Rasmussen kunne fortsætte, selv om blå blok ikke får flertal ved næste valg.

Det bedste vi har set

Blod og bold

Blod og bold

Det er ikke, fordi det ikke er blevet nævnt, men midt i euforien af VM i fodbold, der har været overraskende underholdende og spændende (med undtagelse af kampen i går, der dog havde et fantastisk udfald), er det værd lige at rette en skarpskytte mod værtsnationen. Det gør den russiske Economist-redaktør og forfatter Arkady Ostrovksy i The Times Literary Supplement i denne måned. En virkelig grundig og overbevisende gennemgang af Rusland og Sovjets forhold til sport.

Malmros: ”MeToo er en folkedomstol”

Malmros: ”MeToo er en folkedomstol”

Lørdag holdt en af Århus’ yndlingsborgere båltale ved byens sankthansfest, der naturligvis foregik uden bål og brand. Det var filminstruktøren Nils Malmros, der blandt andet brugte taletiden til at kritisere #MeToo-bevægelsen og rose Peter Aalbæk Jensen for at have nægtet at gå bodsgang. ”MeToo er en folkedomstol,” sagde han, og det kan jo være rigtig nok. Det er der meget andet i den sag, der også kan, men Peter Aalbæk bør stadig opføre sig ordentligt, og hverken kvinder eller mænd skal undertrykkes. Det kunne Malmros måske godt lige have flettet ind et sted.

Behjertet ubehjælpsomhed

Behjertet ubehjælpsomhed

Kan du huske den der mindre skandale, der løb igennem kunstverdenen, da det kom frem, at en lokal kunstner i den lille spanske by Borja havde ”restaureret” det 500 år gamle kalkmaleri Ecce Homo af Jesus? Resultatet var forfærdeligt og fuldkommen ødelagt uvurderlig kunst. Well, nu er det sket igen. Denne gang også i Spanien, hvor en lokal skolelærer i byen Estella af byens præst blev bedt om at restaurere 1600-tals skulpturen George og dragen, som stod i kirken. Nu ligner den noget fra en dårlig Disney-efterligning og er komplet ødelagt. Alt efter hvilken smag man har, naturligvis.

Nye superbakterier kommer til at æde os levende

Nye superbakterier kommer til at æde os levende

Vi har været inde på det før i dette lille medie, men nutidens og især fremtidens multiresistente bakterier er ikke at spøge med. Her beskriver Foreign Policy også det tiltagende og dødbringende problem, der langsomt bsvæger os hen mod en tid før penicillinen. Og skulle du have lyst til at gå dybere, så genbesøg Lasse Lavrsens serie fra sidste år, Når pillen ikke virker.

Klaphat og soul – Chaka Khan og dansktop

Klaphat og soul – Chaka Khan og dansktop

Musik skal der til, når der er VM i fodbold, men for os er der kun én 2018-slagsang, der dur. Det er de gode drenge fra Humørekspressen, som sammen med Kandis-forsanger Johnny Hansen har lavet monsterhittet ‘Så er der mål’. Det er sådan, en fodboldsang skal drejes ind. Og kan du ikke holde det ud, så hør den nye med gode gamle Chaka Khan – Like Sugar, hedder den, og det er lækkerier.

Spisesedlen

Muddergrotte: Thailandske fodbolddrenge og deres træner er forsvundet på femte døgn. De 12 drenge, der er i alderen 11-16 år, var sammen med lederen af deres fodboldhold på tur i lørdags og blev spærret inde i en grotte grundet et voldsomt uvejr, som ledte til store oversvømmelser. Grotten er fortsat blokeret af vand og mudder, så det har endnu ikke været muligt for redningsfolk at finde frem til flokken.

Af banen: super-elcykler på cykelstien. Fra på søndag kan de særligt hurtige elcykler med det smarte navn ‘speed pedelecs’ drøne frit rundt blandt øvrige cyklister. Supercyklerne kan køre op til 45 kilometer i timen, hvilket er mere end en lille knallert, og det får eksperter til at frygte for trafiksikkerheden. Hidtil har cyklerne været henvist til kørebanen, ligesom føreren har skullet bære styrthjelm, være 18 år og have knallertkørekort. Men fra 1. juli lempes reglerne, og nu kan du drøne frit rundt på supercyklen, hvis bare du er fyldt 15 år og har cykelhjelm på.

Genforening: USA skal føre adskilte børn og forældre sammen inden for 30 dage. Det er ikke længere tilladt for de amerikanske immigrationsmyndigheder at skille børn fra deres forældre ved den mexicansk-amerikanske grænse. Dana Sabraw, som er dommer ved en af landets føderale domstole, udstedte tirsdag et forbud mod adskillelsen, ligesom de amerikanske grænsevagter er blevet beordret til at genforene børn og forældre inden for 30 dage – og 14 dage, hvis der er børn under fem år involveret.

Forhud/forbud: Etisk Råd vil ikke forbyde omskæring af drengebørn. Udmeldingen kommer i forbindelse med, at et borgerforslag har pålagt Folketinget at debattere, hvorvidt der skal være en aldersgrænse for omskæring. Står det til Det Etiske Råd er der dog ikke megen tvivl – 15 ud af 17 medlemmer mener ikke, at man bør indføre et forbud mod den rituelle, ikke-nødvendige omskæring. Alligevel er rådet splittet, når det kommer til, hvorvidt rituel omskæring er ”etisk forsvarligt”. Til det spørgsmål svarer ni af rådets medlemmer, at de ikke finder den eksisterende praksis forsvarlig.

Ude af øje, ude af sind: Rema 1000 gemmer cigaretterne væk. Fra årsskiftet vil det ikke længere være muligt at studere udvalget af cigaretter, når man er ude at købe ind. I hvert fald ikke i discountdarlingen Rema 1000, for her vil cigaretterne blive gemt væk, så især unge ikke fristes over evne. ”De skal være helt skjult, og man skal som kunde slet ikke kunne se, at man kan købe tobak,” siger indkøbs- og marketingdirektør i Rema 1000 Anders Jensen.

Et sidste ord

Der var engang, hvor verdens bedste fodboldspillere ikke kun var nogle monstermaskiner, der spiste pasta før sengetid og gik i træningsrummet i stedet for pubben. Der var engang, hvor de også bare var mennesker, der havde brug for en smøg, en fadøl og en lidt tyk lokal kone. Der var noget over det. Det kunne noget. Husk det, før præstationssamfundet for bugt med dig.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12