27. november 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Når Søren Pape Poulsen bliver bange…

Der er så mange grunde til at være bange i denne verden. Man kan fx vågne mandag morgen og være bange for, at det regner udenfor, så man når at blive drivvåd, inden man møder på arbejde. Man kan også være bange for bakterier og lukkede rum. Eller mænd med fedtet skæg og parkacoats. Men mest […]

Kære læser

Herrens vildveje

Herrens veje har været over os i ti uger, men nu er det slut. Skuespillet var forrygende, de bibelske referencer var til tider for overpædagogiske, og folkekirkens humor var ikke-tilstedeværende. Oliver Stilling så sidste afsnit og gør status.

Det bedste vi har set

Den er gal med landbrugspakken – han har regnet efter

Den er gal med landbrugspakken – han har regnet efter

Denne langlæser i Berlingske forklarer med stor grundighed, hvordan biologen Bjørn Molt Petersen siden marts har brugt flere hundrede timer på at sidde i sin kælder og tegne grafer, analysere markforsøg og simulere regnemodeller, og han er nået frem til, at regeringens store landbrugspakke fra 2016 er blevet vedtaget på ”grundlæggende forkerte præmisser”. Bjørn Molt Petersen mener at have fundet fejl, som påvirker konsekvensberegningerne – og de eksperter, som Berlingske har vist hans arbejde til, giver ham ret: Blå bloks landbrugspakke kan vise sig at forårsage langt større ødelæggelser af miljøet og naturen end antaget. Her er nyheden, hvis du ikke har tid til at læse den lange tekst. Og her er videoen.

Baltikums paramilitære grupper gør klar til krig

Baltikums paramilitære grupper gør klar til krig

Den italienske fotograf Tomaso Clavarino fulgte tidligere på året flere paramilitære enheder i de baltiske lande, som forbereder sig på krig med Rusland. Blandt de paramilitære frivillige er der bikere, eks-soldater og jægere. ”Hver gruppe har sin egen division, som har til opgave at træne unge mænd og kvinder i militær taktik og patriotisme; nogle frivillige er helt ned til 12 år gamle. De grupper insisterer på, at de er apolitiske. De vil forsvare deres grænser og træner morgendagens krigere for at være klar til, hvad Putin skulle finde på.” 17 fotos med forklarende billedtekster i The Atlantic.

Grace Mugabe ønskede Twitter og WhatsApp lukket ned

Grace Mugabe ønskede Twitter og WhatsApp lukket ned

”Klokken cirka seks om aftenen 14. november kørte Mugabes kortege mod hans private hjem ‘Blue Roof’, en stærkt befæstet bygning i hovedstadens grønne forstad Borrowdale mod nord. Samtidig var de sociale medier fulde af billeder af pansrede køretøjer på vej mod Harare, hvilket førte til vilde spekulationer om et forestående kup. [Præsident Mugabes hustru] Grace, som var blevet mere og mere bekymret, ringede kort efter klokken syv til en minister for at få WhatsApp og Twitter lukket ned, ifølge en kilde, som kender til en optagelse af samtalen. Ministeren, hvis identitet Reuters tilbageholder af sikkerhedsårsager, svarede, at sådan en handling skulle udføres af statssikkerhedsministeren Kembo Mohadi. ”Ingen vil lave et kup. Det kan ikke ske,” sagde Grace, som almindeligvis omtales som Amai, hvilket betyder mor, ifølge en kilde, som har hørt optagelsen. Derefter høres Mugabes stemme på linjen: ”Som Amai lige har sagt, er der noget, der kan gøres?” Ministeren gav samme svar, og derefter var linjen ifølge kilden død.” Reuters’ journalister er ikke nødvendigvis store litterære stilister, men deres tørre og nøgterne rapportering om, hvad der skete i kulisserne, da Zimbabwes leder gennem 37 år i sidste uge blev tvunget til at overlade posten til sin tidligere vicepræsident Emmerson Mnangagwa, er nu alligevel ret vild (og god at læse, hvis man vil have det hele med).

Det ensomste væsen i verden

Det ensomste væsen i verden

Forleden døde en 34-årige algerisk afvist asylansøger efter tumult med fire politibetjente om bord på den flyver, der skulle fragte ham ‘hjem’, hvor han kom fra. Medierne omtalte dødsfaldet, men hans navn blev ikke engang nævnt. Forfatteren og medstifteren af græsrodsorganisationen Venligboerne Mads Nygaard skrev i går en læseværdig lille tekst inde på Facebook, hvor han mediterer lidt over, at det straks handlede om at placere en skyld. ”Jeg aner ikke, hvad der skete i flyet,” skriver han. ”Men jeg er overbevist om, at de fire betjente lige har haft en af de værste arbejdsopgaver, der findes (…). Tragedien i lufthavnen er ikke til at holde ud at tænke på. Og det er såre naturligt at skyde med skarpt og placere skylden med ét hug. Men at kaste al skyld på betjentene. Eller Støjberg. Eller regeringen med dens flertal. Det er for let. Den 34-årige mand fra Algeriet døde som det ensomste væsen i verden.”

Gregory Peck fra Sydfyn

Gregory Peck fra Sydfyn

Nu hvor Ruben Östlunds guldpalmevinderspillefilm The Square har fået dansk premiere, skal vi da linke til et stort, flot portræt af hovedrolleindehaveren Claes Bang, der fylder alt i den film. Af en 50-årig at være har Bang en overordentlig drenget fremtoning, og han lyder i det hele taget som en stor dreng – en god dreng, vel at mærke. Euromans journalist Jonas Langvad Nilsson (der i øvrigt også er en god dreng) kan ikke lade være med at fiske efter, om den høje flotte skuespiller simpelthen ikke bare har væltet sig i damer i ungdomsårene, men nej. Og da Bang fortæller, at han ikke drømte om, at hende, der skulle blive hans hustru, kunne være det mindste interesseret i ham, spørger Langvad vantro, om ikke det er falsk beskedenhed. ”Jamen, hvorfor siger du det?” spørger Bang med et strejf af indignation i stemmen. ”Det kan godt være, du er træt af at høre det,” siger Langvad, ”men du ser jo pisse godt ud. Det må jeg gerne sige, ikke?” Jo, jo, det er fair nok, svarer Bang, men hvad nu ”hvis ens rygrad er lavet af kakaomælk?” Gregory Peck fra Sydfyn, kalder Langvad ham.

Spisesedlen

Støjberg vil koble bistand sammen med hjemsendelse af udlændinge. Som led i finanslovsforhandlingerne vil integrationsminister Inger Støjberg (V) have indført, at et land ikke kan få dansk bistandsstøtte, hvis det nægter at tage imod afviste asylansøgere og udviste udlændinge. 

To milliarder år gamle mikrofossiler fundet i Indien. Hvis dateringen holder, repræsenterer fossilerne planetens ældste kendte livsform. Geologiprofessoren Naresh Ghose gjorde opdagelsen med et mikroskop i det indiske subkontinent.

Søren Pape vil beskytte vidner bedre. Regeringen vil med justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i spidsen øge beskyttelsen af vidner i straffesager. Regeringen har derfor fremlagt ti initiativer, der blandt andet skal øge vidnernes anonymitet. Der har tidligere været lignende forslag, som dog ikke er blevet til noget, og denne gang møder initiativerne ligeledes kritik fra fagpersoner.

Bali hæver vulkanalarmberedskab til højeste niveau. Det sker efter vulkanen Agung lørdag gik i udbrud for anden gang på en uge. Myndighederne har bedt alle personer, der opholder sig i en radius af ti kilometer fra vulkanen om at forlade stedet. Ca. 25.000 mennesker er allerede evakueret.

Merkel håber på koalition med socialdemokraterne. Efter forhandlingerne brød sammen mellem den tyske kansler Angela Merkel og det liberale FDP samt miljøpartiet De Grønne, håber Merkel nu at kunne indgå i en regeringsaftale med socialdemokratiet SPD. Dermed vil hun undgå mindretalsregering og nyvalg. SPD’s leder Martin Schulz har tidligere afvist at gå i regering med Merkel, men presses nu af baglandet til at genoverveje. 

Et sidste ord

Specialanklager Robert Mueller er i USA gået i kødet på Trump-administrationen og dens mulige forbindelser til Rusland. Han er som en haj, der lugter blod. 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12