27. oktober 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Olafur Eliasson i Qatar

Et sted inde på hjemmesiden ILoveQatar.net ligger der et foto i en lav opløsning. På billedet ser man en midaldrende kvinde i hvid skjorte og stribede bukser, som tilsyneladende er stoppet op under nogle store kunstdimser for at tage et foto med sin mobiltelefon. Hun har solbriller på, for solen er skarp ude i Qatars […]

Kære læser

Den svære toer: Nu er det Pias tur

Plakaterne er identiske. Stedet er det samme. Principperne har også fået det samme magiske antal – syv. Socialdemokratiet satser på at kunne genopføre valgkampen fra 2019 her i slutspurten og lægger med onsdagens velfærdsudspil knap nok skjul på, at de nu lanceret den svære toer. Foran røde plakater med et stort smilende foto af social- […]

Kære læser

Kan SF gøre røde roser grønne?

Klimaet er valgkampens vigtigste tema. Og det er ligegyldigt, om politikerne mener noget andet. Partiernes håndtering af klimakrisen bliver det, vi kommer til at huske dem for. Det tør vi godt love.

Frem til valget går Føljeton og Den Grønne Ungdomsbevægelse partiernes klimapolitik efter i sømmene. Er der vilje og viden bag de grønne løfter – eller er det bare varm luft?

I dag: Socialistisk Folkeparti.

Det bedste vi har set

Rulletrappesamfund

Rulletrappesamfund

“Vi befinder os i en desperat situation […] Dette enorme strukturelle problem – altså en grundlæggende bæredygtighedskrise, hvor klimakrisen på en måde bare er det mest synlige tegn – skyldes den selvsamme logik om, at vi hele tiden skal vækste og øge hastigheden. Vi ser nu, hvor uholdbar og destruktiv den logik er. Men vi ser bare ingen politikere, der kan finde ud af at løsrive sig fra den.“ Politiken har interviewet den tyske sociolog Hartmut Rosa (gavelink) om klimakrise, trivselskrise og et nedadkørende rulletrappesamfund, hvor man løber og løber uden at komme nogen vegne.

Når manden er væk

Efter Vladimir Putin for en måned siden beordrede en delvis mobilisering af soldater til sin hær, er der meldinger om, at mænd flygter fra Rusland for at undgå at blive indkaldt. Den kønsmæssigt skæve flugt har efterladt kvindelige russere til en hverdag uden mænd (eller i hvert fald færre af dem): “For et par dage siden var jeg til en børnefødselsdag. Vi var 20 gæster, alle kvinder med børn og ikke en eneste mand!“ siger en kvinde, der bor i Moskva. Slate har talt med de tilbageblivende kvinder.

Opdrætter går i hundene

Opdrætter går i hundene

Knap 4.000 beaglehunde befandt sig indtil juli mast sammen i en bygning dybt inde i den amerikanske delstat Virginia. Hundene var ejet af virksomheden Envigo, der avlede og solgte dem til forsøg i medicinalindustrien. Efter flere års juridisk kamp med sager om aflivning af tilskadekomne hunde, 300 døde hvalpe og foder fyldt med maddiker, blev avlsforetagenet lukket ned. Washington Post fortæller historien, der er lidt til den lange side, men byder på skæbner fra Uno, Nellie og Juniper samt en anonym efterforsker, der gik undercover som ansat ved avlsstedet.

Spisesedlen

Reaktionerne på Socialdemokratiets udspil ‘Bedre vilkår – bedre velfærd’ er tikket ind fra de blå partier. Jakob Ellemann-Jensen (V) kalder udspillet om løn og arbejdsvilkår for valgflæsk og et angreb mod den danske model. Et synspunkt som både Konservative, Danmarksdemokraterne og Moderaterne er enige i.

Med en vegetarburger på bordet til en pressebriefing i Kødbyen, præsenterede Lars Løkke Rasmussen (M) onsdag eftermiddag Moderaternes nye klimaudspil. Partiet vil – trods tidligere udmeldinger – indføre en CO2-afgift på hele landbrugserhvervet. Derudover foreslog partiforpersonen et klimamærke på alle fødevarer og en flyafgift på i gennemsnit 80 kr. “Det her udspil placerer ham meget tydeligt i blå blok,“ mener Socialdemokratiets Ida Auken.

“Vi synes, at det er helt uacceptabelt, at syge mennesker går rundt i vores land uden mulighed for at betale for den medicin, de har behov for,“ siger Mai Villadsen (Ø). Partiet foreslår torsdag at gøre receptpligtig medicin gratis for alle. Det vil koste omkring 4,25 mia. kr. årligt og skal finansieres ved at ændre beskatning af kapital- og aktieindkomst.

Socialistisk Folkeparti har også trukket penge op af lommen fra morgenstunden. Finans- og IT-ordfører Lisbeth Bech-Nielsen (SF) fortæller til Politiken, at partiet vil kompensere kommunerne, der har brugt mange millioner på arbejdet med at skifte NemID ud med MitID.

Tre forskere på Københavns Universitet slår nu fuldstændig fast, at der eksisterer et kønsbias i dansk politik. De har gennemgået ti millioner kommentarer på det sociale medie Reddit og finder, at negative fordomme og nedladende kommentarer i højere grad er rettet mod kvindelige politikere end mandlige politikere på sociale medier.

Iranske sikkerhedsstyrker åbner ild mod demonstranter til mindehøjtidelighed for Jina Mahsa Amini. Det fortæller et øjenvidne til Reuters. Onsdag sluttede de traditionelle 40 dages sørgetid for Jina Mahsa Amini, der i sidste måned døde i det iranske moralpolitis varetægt. Det markerede tusindvis af iranske demonstranter ved at strømme til hendes hjemby Saqqez, hvor hun ligger begravet.

Det Internationale Energiagentur forventer, at den globale udledning af CO2 vil toppe i 2025. “Den globale energikrise udløst af Ruslands invasion af Ukraine skaber markante og langvarige ændringer, der har potentialet til at fremskynde omstillingen til et mere bæredygtigt og sikkert energisystem,“ lyder det i den årlige rapport World Energy Outlook. Ifølge IEA sker omstillingen dog fortsat ikke hurtigt nok, hvis den globale gennemsnitstemperaturstigning skal begrænses til de 1,5 grader, som er fastsat i Parisaftalen fra 2015.

Rusland afholder første atomøvelse siden invasionen af Ukraine. USA var oplyst om øvelsen, der foregik onsdag, i overensstemmelse med atomaftalen mellem de to lande. Ifølge Ruslands forsvarsminister Sergei Shoigu skulle øvelsen simulere et “massivt atomangreb“. Det skete dagen efter Ruslands anklager om, at Ukraine forbereder sig på at bruge de såkaldte “beskidte bomber“, hvilket er bomber, der indeholder radioaktivt materiale.

Et sidste ord

“Never gonna give you up, never gonna let you down.“ Det har vi altså lidt svært ved at tro på, Løkke.

Føljeton synger på ny i morgen – vi ses!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12