27. september 2016

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Sofavælgernes valg

Normalt handler valgkampe om at vinde tvivlernes nådegave. Men årets præsidentvalgkamp i USA er ikke normal. Langtfra. Spektaklet her i 2016 vil snarere blive afgjort af de millioner af vælgere, som først i sidste øjeblik vil afgøre med sig selv, om de overhovedet vil stemme. I mange tilfælde for allerførste gang. Og derfor skal nattens […]

Det bedste vi har set

Fejlbarlighedens skønhed

Hele internettet synes at koncentrere sig om Trump og Clinton, så det har ikke været helt enkelt at tilbyde en palet af lækkerier fra en mangfoldig klode. Men et godt sted at starte oven på den debat vil være at præsentere jer for en ny genre, der er opstået over de senere år inden for formidling. En slags fejlbarlighedsgenre, hvor det nærmest går ud på at fejle. Lyt for eksempel til denne podcast, som vi har været besatte af i et par dage, der egentlig bare handler om en elendig bog. My Dad Wrote a Porno er en podcast lavet af en fyr, der er kommet i besiddelse af en erotisk roman, hans far har skrevet. Den sidder han sådan set bare og læser op af sammen med et par venner, og da den er så hjælpeløst skrevet, bliver det faktisk afsindig morsomt.

Det samme kan man sige om Comedy Centrals historiske serie, Drunk History, hvor kendte skuespillere genopfører historiske scener i USA’s historie, men med et indtalt manuskript og meget, meget fulde skiftende komikere. Det er også en del sjovere, end det lyder, og det minder mistænkeligt meget om Donald Trumps (der i øvrigt aldrig drikker) måde at udlægge faktiske begivenheder.

Trump the Musical

Ok, vi undgår nok ikke helt at komme tæt på amerikansk politik i dag, men så lad os i stedet for Trump/Clinton introducere jer for en sjov republikansk figur, der på det seneste er begyndt at røre på sig. Joe Scarborough er tv- og radiovært, men tidligere medlem af Kongressen for Republikanerne, og på en eller anden måde er det lykkes ham at skabe det mest indflydelsesrige tv-show i Washington med sine kvikke bemærkninger og en mere midtsøgende konservatisme. Næste skridt er at lave en musical om Trump, som han ved flere lejligheder har kaldt uværdig som præsidentThere’s no business like show business …

Løkkes bror, der helst bare vil være Knud

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har en bror, der hedder Knud. For en måneds tid siden valgte BT at bringe en artikel om ham (og det) i forbindelse med en sag om det energiselskab, han er ansat i (Knud altså). Avisen glemte bare lige, ifølge Knud Løkke, at fortælle ham, at netop det familiære forhold ville være artiklens vinkel. Siden har Knud Løkke så forsøgt at få svar på, hvorfor det er relevant, at han er bror til statsministeren, og hvorfor han ikke fik at vide, at avisen ville skrive om det, men det har avisen ikke sådan lige tænkt sig at svare på, til gengæld må man give Knud Løkke, at han er en vedholdende herre, og han har nu lagt hele deres mailkorrespondance ud på sin blog. Ikke alene er han vedholdende, han er også en morsom mand, viser det sig. Giv dig god tid og lær Knud Løkke rigtig godt at kende.

Tiden i dit hoved

Måske kunne vi også trænge til at komme et helt andet sted hen i dag. Brug et kvarters tid på at forstå, at tiden slet ikke eksisterer. Kun i dit (og alle andres) hoved. Ja, det er lidt mærkværdigt, men ganske velargumenteret.

Spisesedlen

De fire tiltalte i terrorsagen fra Krudttønden er frifundet. De fire mænd var anklaget for at have hjulpet Omar el-Hussein med at bortskaffe det våben, han brugte til terrorangrebet på Krudttønden. Sagen stod og faldt med, om det kunne bevises, at de fire tiltalte kendte til Omar el-Husseins planer om også at angribe synagogen på Krystalgade. To af de fire mænd blev dog kendt skyldige i våbenbesiddelse under særligt skærpede omstændigheder. Tre af mændene løslades med det samme.

Formanden for Bæredygtigt Landbrug er afsløret i dobbeltspil. Flemming Fuglede Jørgensen søgte i 2014 om 1,5 millioner til en CBS-rapport som formand for organisationen Bæredygtigt Landbrug. Men han var også med til at godkende ansøgningen i Promilleafgiftsfonden, hvor han havde en bestyrelsespost.

Forsker: Vesteuropa havde fælles kalendersystem for 6.000 år siden. Landbrugssamfundet i den tidlige yngre stenalder udviklede et kalendersystem, mener Claus Jørgen Clausen, der i dag forsvarer sin ph.d. i kulturel astronomi. Han har fundet ud af, at alle jættestuer fra Algarve-kysten i Portugal til det nordlige Sverige vender i stort set samme retning: 10 grader syd for stik øst.

NASA har fundet tegn på, at der er vand og gejsere på Jupiters måne. Hubble-teleskopet har observeret ”usædvanlig aktivitet” på Europa, som en af Jupiters måner hedder – formentlig er det store vandsøjler, der sprøjter op gennem skorpen. Intet kan bekræftes endnu, men så store mængder vand ville gøre Europa til et af de mest sandsynlige steder, vi kunne finde liv i vores solsystem, vurderer forskere.

Komiker vil ikke have Donald Trump med i sit show. Det populære amerikanske video-show ‘Between two Ferns’ får ikke besøg af republikanernes præsidentkandidat. Værten Zach Galifianakis siger, at Trump har ”en psykose, der er en lille smule underlig”, og at han ikke vil have nogen med i sit show, der er ”så mentalt udfordret”. I sidste uge havde han Hillary Clinton som gæst. Den amerikanske tv-vært Jimmy Fallon mødte for nogle uger siden meget kritik for sin joviale omgang med Trump i sit ‘The Tonight Show’.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12