27. september 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hvis dette er en klode

Ved det såkaldte ‘Madens Folkemøde’, der fandt sted på Lolland i den forgangne weekend, kunne man mellem de mange boder risikere at støde ind en særpræget og måske også uventet skikkelse: Madame Nielsen. “Risikere“ er måske et lidt overilet og krænkende ord; Madame Nielsen er foruden at være en stor, nobelværdig dansk forfatterinde også en […]

Kære læser

De unge er det tyske valgs vindere

Skal det være Jamaica eller trafiklyset? Efter søndagens Bundestagsvalg ser kampen om de to farvekombinationer ud til at blive den afgørende gyser. Enten får Tyskland en regeringskoalition lig Jamaicas flag: Sort (CDU), gul (FDP) og grøn (ja, De Grønne). Eller også bliver trafiklyset hevet frem: Rød (SPD), gul og grøn. Hvad der på papiret ligner […]

Det bedste vi har set

Barselsboblen

Barselsboblen 

For mange moderne feminister er udsigten til en mere ligeligt fordelt barsel en sejr for ligestillingen. En lille gruppe kvinder køber dog ikke præmissen om, at ligestilling nødvendigvis er et spørgsmål om penge og lønnet arbejde. Deres kamp er for at forsvare moderskabets særlige position i hjemmet, og det minder om 1950’ernes kønsopdeling, mener forfatter og politolog Pia Fris Laneth: “Nutidens omsorgsfeminister repræsenterer noget gammeldags, når de siger, at mændene ikke kan komme op på deres omsorgsniveau. Deres mistro til mændenes evner minder mig om [en] pjece, min mor fik stukket i hånden, da jeg blev født. Det er en markant holdning i 2021.“ Interessant historisk perspektiv ovre hos Zetland.

Patti Smith læser for dig 

Patti Smith læser for dig 

Vi er vilde med Patti Smith som musiker, men måske ikke helt så vilde med hendes forfatterskab som så mange andre. Alligevel vil vi anbefale denne passage fra M Train, som hun indtalte søndag aften og sendte ud til læserne af hendes nyhedsbrev PS. Den handler om en gammel, mølædt frakke, hun fik af en ven, og det må være lyden af oktober, der er på vej.

Undervandsangreb

Undervandsangreb

Da USA, Australien og Storbritannien tidligere på måneden annoncerede deres forsvarsalliance Aukus, stjal Frankrigs vrede over en bristet ubådsaftale overskrifterne. AUKUS ser dog ud til at kunne komme til at ryste posen for en række internationale alliancer. Der er hvisken i krogene om, at Japan måske vil forsøge at komme med i klubben. Og hvad har Kina egentlig gang i? The Economist skitserer den geopolitiske opbrudstid.

Spisesedlen

SPD vinder kneben valgsejr i Tyskland, og det danske mindretal opnår repræsentation. De tyske socialdemokrater (SPD) har med Olaf Scholz i spidsen vundet det tyske Bundestagvalg over både CDU’s Armin Laschet og Annalena Baerbock fra De Grønne. Valget mellem SPD og CDU blev dog så tæt, at begge partier har oplyst, de vil forsøge at danne regering med deres respektive spidskandidater på kanslerposten. For første gang siden 1949 får det danske mindretal i Slesvig-Holsten også repræsentation i parlamentet, fordi Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) er blevet valgt ind med et mandat.

Kina indskrænker abortretten. Angiveligt som et forsøg på at forbedre den reproduktive sundhed blandt kvinder, har den kinesiske regering mandag meldt ud, at de vil begrænse adgangen til abort som foretages af “ikke-medicinske årsager“. Indskrænkningen af abortrettighederne kommer dog på et tidspunkt, hvor landet kæmper med en haltende befolkningstilvækst, og det mistænkes som den egentlige årsag til indgrebet, skriver The Guardian.

Benzinmangel i Storbritannien forværres af hamstring. Mangel på lastbilchauffører har medført et underskud af benzin i Storbritannien, der nu forværres, idet briterne er begyndt at hamstre. Det har medført at 90 pct. af benzintankene i Storbritanniens større byer er løbet tør for brændstof. En række andre sektorer er også ramt af varemangel grundet mangel på arbejdskraft. Flere mener, at det skyldes en stramning af Storbritanniens post-Brexit immigrationslove.

Islands premierminister beholder posten efter weekendens valg. Således kan koalitionsregeringen under ledelse af Katrín Jakobsdóttir fortsætte på trods af at hendes parti, Venstrepartiet – De Grønne, ser ud til at gå tilbage. Valgets store nyhed var dog, at Island som det første land i Europa så ud til at få en kvindelig majoritet i deres parlament. En omtælling af stemmerne viste dog, at det ikke var tilfældet.

Bestyrelse afskediget efter fejlagtig håndtering af MeToo-sag. Bestyrelsen i avlsvirksomheden DanBred er blevet fjernet grundet mangelfuld håndtering af krænkelsesanklager mod virksomhedens tidligere direktør Thomas Muurmann Henriksen. Bestyrelsen valgte i sommer at lade direktøren fortsætte på trods af en række anklager om seksuelle krænkelser og protester mod direktøren fra 18 mellemledere. “Der er enighed om, at der er sket fejl i den måde, bestyrelsen i selskabet har ageret på,“ skriver Landbrug og Fødevarer, som ejer halvdelen af DanBred, i en pressemeddelelse.

Et sidste ord

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12