28. juli 2017

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Patriotisme i Det Hvide Hus

Tilgiv os, hvis vi på denne plads i denne uge ender med at opholde os lidt vel rigeligt i Washington. Mandag beskrev vi en række farceagtige omstændigheder i kølvandet på ansættelsen af Trumps nye kommunikationschef, Anthony Scaramucci. Man kan anføre, at personfnidder på en statslig arbejdsplads er en naturlig ting og hører til i de kulørte blades afdeling, og det er heller ikke, […]

Kære læser

Hvad gør vi, når maskiner har en højere moral end mennesker?

Vores robotføljeton er bygget op sådan, at vi er startet i den meget konkrete og fysiske robot, og herfra har vi arbejdet os længere og længere op ad en abstraktionsstige. Fra at tale om robotarme i sværindustrien, arbejdsløshed og støvsugere over ældrepleje, Terminator, vores følelser og popmusik er vi nu kommet til et sted, hvor det handler om besjæling, filosofi, moral, og hvad der adskiller det levende fra det døde. I dag ser vi på, hvilke dilemmaer man bliver stillet overfor, når maskinen når et kompleksitetsniveau, der kan simulere et rigtigt menneske og måske kommer op på et højere moralsk niveau, end noget menneske kan opnå.

Det bedste vi har set

Undertitel: ‘En Historie fra Præstegaarden af Herman Bang.’ Vor store føljetonist fik i 1882 trykt denne fine historie om Thora på præstegården. Herman Bangs far var sognepræst, moren hed Thora, og Bang voksede op på Asserballe Præstegaard.

Spisesedlen

For første gang i ni år bliver færre unge optaget på videregående uddannelser. I nat blev afgørelsens time for godt 91.000 unge, som har søgt ind på drømmestudiet. 65.165 blev optaget – men hver fjerde fik afslag. Dermed er optaget to procent lavere end sidste år. Gamle kønsmønstre hersker stadig på flere uddannelser, blandt andet er kun mænd blevet optaget som datamatikere, mens kun kvinder er blevet optaget som jordemødre. Og så er der generelt mangel på studerende inden for it.

Kræftramt John McCain frelser Obamacare. Efter flere dages afstemninger fik Trumps planer om at dræbe Obamacare det endelige dødsstød. Den republikanske senator John McCain overraskede ikke blot ved at dukke op til forhandlingerne, selvom han netop har fået konstateret hjernekræft, men også ved at stemme for at beholde det sundhedssystem, som han indtil nu har kritiseret hårdt, og som er arkitektegnet af Obama – manden, der slog McCain ved præsidentvalget i 2008.

80 procent af alle børn i Yemen har brug for nødhjælp. Ulykkerne regner ned over Yemen – med krig, sult og koleraepidemi står landet lige nu i den største humanitære katastrofe i verden. Krisen rammer børnene hårdest. Otte millioner børn mangler rent drikkevand, og to millioner lider under akut fejlernæring.

Pakistans premierminister må gå af efter korruptionsanklager fra Panama Papers. Højesteretten i Pakistan har fældet dom over premierminister Nawaz Sharif, efter Panama Papers-lækket i 2015 afslørede nogle mistænkelige forbindelser til udenlandske selskaber. Retten mener ikke, at Sharif længere kan tjene som ”et ærligt medlem af parlamentet”.

Undervisningsministeren kræver mere islamkritik i skolen. Ifølge undervisningsminister Merete Riisager (LA) bør alle idéer udfordres i undervisningssystemet, og når cirka ti procent af årets nye skolebørn kommer fra en ikke-vestlig baggrund, skal Islam ikke være en undtagelse. ”Hvis børn skal vokse op med den fælles norm, at der er plads til forskellige værdisystemer, må der ikke være nogen, der er undtaget den demokratiske samtale,” siger hun.

Et sidste ord

Vi har en svaghed for den berømte whistleblower (og transperson) Chelsea Manning, som tilbragte syv år bag tremmer, indtil Obama benådede hende som en af sine sidste præsidentielle gerninger. I går var Manning henne foran Det Hvide Hus – ”det nye Ground Zero i krigen mod transpersoner”. Cool selfie, cool blå læbestift.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12