28. juli 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Det bedste vi har set

Så er Føljetons sommerskole overstået for denne gang. Vi håber, at du havde lige så stor fornøjelse af at følge kurserne, som vi havde af at skrive dem. Sommerskolen var egentlig tænkt som en sommerbagatel, men den har givet os blod på tanden. Måske skal vi lave nogle flere kursusforløb? Vi må se på det.

I den forgangne uge indførte Lars Trier Mogensen os i det politiske spins – ja, kunst kan man vel ikke kalde det? De dygtigste udøvere af disciplinen er jo urovækkende kyniske.
Og her er hele overblikket
Uge 26: Mennesker og maskiner. Hvordan skal vi forstå AI?
Uge 27: Science fiction. Et blik for andre fremtider
Uge 28: Modvækst. Er doughnut-økonomien spiselig?
Uge 29: Man skyder da fotos. Billedanalyse med Oliver Stilling
Uge 30: Magtens maskerade. Spin-kursus med Lars Trier Mogensen

Med undtagelse af Ekstra Bladet lader det til at være gået hen over hovedet på samtlige landets aviser og nyhedsmedier, at statsminister Mette Frederiksen tidligere på ugen var genstand for en massiv shitstorm. Det var ikke medierne, der var efter hende, men almindelige danskere – danskere i hundredvis – og denne gang var det ikke […]

Nordatlantiske havstrømme risikerer at kollapse inden for 30 år. Havstrømmene – af videnskaben kaldet AMOC (Atlantic meridional overturning circulation) – vil “sandsynligvis” kollapse i årtierne omkring 2050 og 2060. Det vurderer to danske professorer, som har udgivet en videnskabelig artikel i tidsskriftet Nature Communications. Problemet er, at det også kan ske før. “Det præcise årstal betyder mindre i denne sammenhæng, for pointen er, at vi skal ændre vores ’business as usual’-udledninger af drivhusgasser så hurtigt som muligt for at undgå, at det overhovedet kommer til at ske,” siger Peter Ditlevsen, professor i afdelingen for Is-, Klima- og Geofysik på Niels Bohr Institutet, til Videnskab.dk.

Lovindgreb giver Israels højesteret mindre at skulle have sagt. Det israelske parlament, Knesset, vedtog først på ugen en lov, som skal begrænse Israels højesterets beføjelser. Da den endelige afstemning om lovforslaget skulle foretages, forlod oppositionspartierne salen i protest. Loven indskrænker højesterets mulighed for at bedømme landets stærkt højreorienterede regering ud fra et rimelighedskriterium. Titusindvis af israelere har været på gaden for at demonstrere imod loven.

Tæt på dødvande efter spansk parlamentsvalg. Flest mandater fik det konservative oppositionsparti Partido Popular (PP), men ikke nok til at danne flertalsregering med det højreradikale parti Vox. Hvis det socialdemokratiske regeringsparti PSOE skal have magten igen, er der brug for stemmer fra flere venstrefløjspartier og baskiske og catalanske nationalister. Foreløbig forsøger PP’s leder, Alberto Núñez Feijóo, at danne en mindretalsregering.

Militærkup i Niger. Onsdag morgen omringede soldater fra nationalgarden præsident Mohamed Bazoums hus i hovedstaden Niamey, hvorefter han blev tilbageholdt. Det blev senere meddelt, at præsidenten nu var afsat. Fredag middag herskede der stadig usikkerhed om, hvorvidt militærkuppet rent faktisk var blevet gennemført. Nigers nabolande Burkina Faso og Mali har hver haft to kup siden 2020.

Ekstrem hede i Europa og Nordafrika. Tusindvis af ferierende nordeuropæere blev i løbet af ugen evakueret fra skov- og naturbrandene på den græske ø Rhodos. I Algeriet har 8.000 brandfolk arbejdet på at slukke lignende brande, ligesom Tunesien og Marokko er ramt. Hedebølgen rammer tidligere end normalt, og ifølge BBC ligger temperaturerne flere steder i Nordafrika op til syv grader højere end normalt for årstiden.

☑ Et t7.000 ord langt portræt i The New Yorker om Larry Gagosian, der muligvis er historiens mest succesrige kunsthandler. What a character.

☑ Sådan spiser du en appelsin. Det lyder banalt, men det er en overraskende god tekst, og den er ganske kort.

☑ Sinéad O’Connor – Shuhada’ Sadaqat – var en ener. Fik du genset videoen, hvor hun på amerikansk tv river et billede af paven i stykket? Det var i 1992. Læs også Klaus Lynggaards nekrolog i Information, den bedste vi har læst i noget medie, dansk som internationalt. Og her et forrygende interview i Spin Magazine fra 1991.

☑ Måske ikke nogen stor tale af Tour de France-vinder Jonas Vingegaard på Københavns Rådhus. Men dog sympatisk, at han kom med et “særligt budskab til børnene”, som DR formulerede det.

☑ Hvordan har Sune Wagner fra bandet The Raveonettes det? Ikke supergodt, og det er en tragisk historie. Fint interview i Politiken (gavelink).

☑ Hvis du har 25 minutter: En ret fascinerende dokumentar på Al Jazeera om livet som kvindelig bryder eller bokser (hvilket ville have været umuligt for få år siden). Billedet ovenfor er fra dokumentaren A battle for rights and recognition: India’s female fighters.

Et sidste ord

Ligesom sidste år sang titusindvis af fremmødte herboende “Der er et yndigt land” for Jonas Vingegaard på Rådhuspladsen i København. Vi ville sgu nok have forbigået denne massebegivenhed i tavshed her på Føljeton, hvis altså ikke blokfløjtevirtuosen Michala Petri på Facebook kaldte afrundingen på sangen “EN PERFEKT kromatisk nedgang” (og så endda a cappella). Petri erklærede sig i samme åndedrag stolt af at være dansker.

Det var den sommer. I hvert fald for Føljetons vedkommende. På mandag vender vi mere eller mindre tilbage til den gammelkendte sendeplan.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12