28. juni 2016

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Verden er af lava

“En fleira er mönnum til hugganar en fébætur einar.” Manddomskraft handler om mere og andet end penge. Sådan hedder det i de gamle sagaer, og den islandske urkraft, som i går besejrede det engelske landshold ved EM i Frankrig, er udtryk for mere end blot en pudsig tilfældighed: Økonomisk og kulturelt skyder Island i disse år frem fra […]

Det bedste vi har set

Fordømte her på jorden

Protektionismen er på fremmarch. De gamle arbejderbastioner er ved at blive overtaget af højrefløjen. Ikke kun i Danmark, ikke kun i Storbritannien. New York Times’ politiske talknuser Nate Cohn tegner et mønster, hvor valgkredse med en stor koncentration af særligt ufaglærte arbejdere falder én for én til de nye nationalistiske højrepartier. Over hele den vestlige verden.

Først kom bølgen af indvandringsmodstand, men nu er et nyt tema ved at trænge sig på, som kan få mindst lige så stor gennemslagskraft: protektionisme, altså favorisering af hjemlige industrier og handelshindringer over for omverdenen. Det er netop hér, at nej-sigere i Storbritannien og Donald Trump i USA har dannet fælles front – mod hinanden.

Somaliere

Analfabet, terrorist, pirat og neger! Skældsordene flyver rundt i luften i landets skolegårde – og rammer tungt allernederst i hierarkiet, hvor børn med somalisk baggrund står og tager imod: ”Vi er dem, man må mobbe. Vi er nederst,” fortæller 28-årige Said Hussein i Berlingske. Han er formand for den somaliske forening ‘Somali Diaspora Organisation’ og fremhæver, at de somaliske børn mobbes af alle, ikke kun af deres arabiske jævnaldrende, som en ph.d.-afhandling ellers netop har afdækket.

Mobberiet kommer helt oppe fra toppen af det danske samfund: ”Det begynder i folkeskolen, men det følger os hele vejen til uddannelser, arbejdspladser, og når vi handler i Netto – ja, overalt. Somaliere som gruppe udsættes for en massiv hetz i det danske samfund. Og hvem er det, der gør det muligt? Det er politikerne, som har gjort det legitimt, at man må tale grimt om andre mennesker uden at tage hensyn til, at det kan påvirke de mennesker, man taler om. Politikerne er de største mobbere.”

Spisesedlen

Cameron mødes med EU-top. De betragter ham som en klovn, fordi han gamblede ved at udskrive en folkeafstemning, og i dag skal Storbritanniens premierminister så forklare sig over for de andre i Bruxelles.

Hårdere straf for hævnporno. Sådan lyder sommerens første udmelding fra Socialdemokraterne, der foreslår, at psykiske overgreb ligestilles med fysiske overgreb. Forslaget får straks støtte fra de borgerlige.

Volkswagen har indgået forlig om at betale 15 mia. dollars (ca. 100 mia. kr.) i erstatning til bilejere, der blev snydt med deres grønne fup-teknologi

Den sidste olie for Mærsk? Efter den danske gigant i går mistede kontrakten i Al Shaheen-oliefeltet i Qatar, kan Mærsk nu være på vej mod at lukke helt ned for olieeventyret.

Snowden-stunt på Roskilde. Den politiske aktivistgruppe ‘The Yes Men’ opførte en lookalike-happening om digital overvågning på Roskilde Festival, før musikken for alvor begynder at spille i morgen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12