28. maj 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Et nattergalt eksperiment

“Thi seer De, mine Herskaber, Keiseren fremfor Alle! Hos den virkelige Nattergal kan man aldrig beregne, hvad der vil komme, men hos Kunstfuglen er Alt bestemt!“ – Nattergalen, H.C. Andersen (1844). Vil en kunstig intelligens kunne gøre et bedre stykke arbejde end en politiker? Det er der åbenbart en hel masse mennesker, der mener. Ifølge […]

Kære læser

Shells sorte samvittighed

Onsdag landede en decideret klima-bombShell, da en hollandsk domstol afgjorde, at oliegiganten Royal Dutch Shell skal reducere sine CO2-udledninger med 45 pct. i 2030, sammenlignet med virksomhedens udledninger i 2019. Begrundelsen lyder i grove træk, at Shell bærer et individuelt ansvar for sin medvirken i den globale opvarmning, og at virksomheden ikke har gjort nok […]

Det bedste vi har set

Gamerjuice

Gamerjuice

Vi er ikke rigtigt typerne, der lige bunder en energidrik, ligesom vi heller ikke ville kalde os selv hardcore gamere. Men det betyder ikke, vi ikke kan nyde denne fortælling om en afmarcheret Esquire-journalist, der bliver håbløst hooked på gamer-miksturen GHOST (med vingummismag). Det er ikke ligefrem Hunter S. Thompson-rock’n’roll, men det kan altså et eller andet.

Vagthund uden tænder

Vagthund uden tænder

Et speciale fra SDU viste tidligere på året, at kun 0,88 pct. af den danske kulturjournalistik er kritisk. Fagbladet Journalisten er dykket ned i påstanden, og der tegner sig et billede af en kulturbranche, der (nogle gange bogstaveligt talt) er så godt gift med sit journalistiske modstykke, at kritikken udebliver. Det lyder lidt bekymrende.

Nedbryder kulturkrigen USA’s demokrati?

Nedbryder kulturkrigen USA’s demokrati?

“Demokrati er i mine øjne en aftale om, at vi ikke dræber hinanden på grund vores uenigheder, men i stedet taler om tingene. Noget af det, der bekymrer, er, at jeg begynder at se tegn på retfærdiggørelse af vold.“ Politico har interviewet den amerikanske sociolog James Davison Hunter, der tilbage i 1991 populariserede begrebet kulturkrig med bogen Culture Wars: The Struggle to Define America. Han er ikke helt tryg ved udviklingen i USA.

Spisesedlen

Macron beder om tilgivelse for Frankrigs rolle i folkemord. Ved en mindehøjtidelighed i Rwandas hovedstad, Kigali, beklagede den franske præsident torsdag, at Frankrig havde et medansvar for folkemordet i Rwanda i 1994, der førte til omkring 800.000 menneskers død. Samtidig annoncerede Tyskland, at man vil finansiere projekter for 1,1 mia. euro i Namibia som følge af folkemordet i landet, der dengang blev kaldt Tysk Sydvestafrika, i begyndelsen 1900-tallet.

Sverige klar med genåbningsplan. På et pressemøde torsdag kunne den svenske statsminister, Stefan Löfven, fortælle, at Sverige vil påbegynde en gradvis, trindelt genåbning fra den 1. juni. Første trin indebærer bl.a., at udskænkningssteder kan servere alkohol frem til kl. 22. “Vi begynder at kunne se begyndelsen på enden,“ lyder det fra statsministeren.

Første dansker får erstatning for coronavaccine-bivirkninger. Det bekræfter (betalingsmur) Patienterstatningens direktør, Karen-Inger Bast, over for Politiken. Konkret er der tale om en 30-årig kvinde, som er blevet ramt af det sjældne syndrom VITT efter at være blevet vaccineret med AstraZeneca-vaccinen. Patienterstatningen har pt. 158 sager om bivirkninger efter coronavaccination.

Bashar al-Assad genvalgt i Syrien. Til ingens større overraskelse kan Syriens præsident, Bashar al-Assad, se frem til en fjerde valgperiode som præsident efter at have modtaget 95,1 pct. af stemmerne ved det syriske valg. Lande som USA, Tyskland, Frankrig og Storbritannien har kaldt valget “hverken frit eller fair“, mens FN-repræsentanter kritiserer manglen på international valgobservation.

Coronapas-app kan nu downloades. Efter fire måneders ventetid kan den nye app, som er udviklet af Netcompany og Trifork på vegne af Digitaliseringsstyrelsen, nu hentes til både iPhone og Android. Appen vil blive præsenteret på et pressemøde i dag, fredag, kl. 12.15 (lige efter Føljetons deadline). Den samlede pris for appen ventes at løbe op i 46,9 mio. kr. Det viser dokumenter, som mediet Computerworld har fået aktindsigt i.

Et sidste ord

Nu er der ikke lang tid til, at Danmarks herrelandshold skal møde Belgien ved EM i fodbold. Skal vi være nervøse? Tjo… belgierne har da nogle kort på hånden.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12