28. marts 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hvem sagde bananstat?

Også i et ganske velsmurt lille demokrati som Danmark finder man af og til nogle lommer i samfundet, som oser af bananstat. Vi så det, da Tibetkommissionen i 2017 endte med at placere et ansvar for politiets ulovlige håndtering af kinakritiske demonstranter hos to mellemledere, en politikommissær og en vicepolitichef, der var på arbejde (og […]

Kære læser

Voldsomme Will Smith

Oscar-showet er og bliver en mærkelig begivenhed. På bedste amerikanske manér er alt tilrettelagt ned til mindste detalje, jokes og diverse indslag følger en kynisk manual, der skal højne seertallene og holde på formerne. Takketalerne times og kontrolleres med trusler om overdøvende musik, mens deltagere må lægge ansigterne i de mest passende plastikfolder. Selv umiddelbart […]

Det bedste vi har set

Videoessay fra et oprør 

Tillad os anbefale dokumentaren A Night of Knowing Nothing, der på enestående vis væver kærlighed og kulturkrig sammen. Filmens bagtæppe er det studenteroprør, der udspillede sig i Indien i 2016, og som virkelig udstillede landets voldelige og klassebetingede skyggesider. Foran det står karakteren ‘L’, hvis ulykkelige og poetiske kærlighedsbreve fint eksemplificerer kastesamfundets konsekvenser. Filmen lægger sig i et hidtil ukendt krydsfelt mellem dokumentar og drømmespind og viser subtilt, at kampen for lighed transcenderer tid og landegrænser. A Night of Knowing Nothing vandt prisen for bedste dokumentarfilm på Cannes og kan ses på CPH:DOX.

+ Nu vi er ved CPH:DOX, vil vi gøre reklame for den vilde dokumentar Ingen kender Casper, der handler om YouTube-fænomenet ‘Spørg Casper’. Han kæmper med at holde sin person og sin persona adskilt – og med at holde sin fars spøgelse ude. Du kan se filmen på torsdag, hvor Føljetons egen Asta Kongsted taler med SoMe-eksperter om internettets skyggesider og om hvem, der egentlig narrer hvem.

Røven op i klaskehøjde 

Politico tager ikke nogen gidsler i denne nådesløse gennemgang af de tyske politikeres medansvar for Putins krig i Ukraine. I alt for mange år har man taktfast messet om Wandel durch Handel, demokratisk dialog og fløjlshandskepolitik. I en grum gennemgang får alle fra Merkel og Scholz til Frank-Walter Steinmeier deres Rusland-politik gransket. Resultatet er ikke imponerende og historien vil dømme dem hårdt: “Selvom man for en stund kan gemme sig for historien, kan man ikke undslippe den, som Tyskland kun alt for godt ved.“ Av, av, av.

Så prøv sgu da selv at kvæle dit bytte og trække vejret på samme tid

Så prøv sgu da selv at kvæle dit bytte og trække vejret på samme tid 

Fra tid til anden har The Atlantic nogle henrivende meditationer over dyr og deres generelt mærkelige opførsel. Artiklerne er purely scientific, men måske fordi magasinet selv er så samfundsvendt, er det svært ikke at se dem i det lys. Det giver nogle rimelig henrivende læseoplevelser – her om kvælerslangen, der faktisk har det sværere end man skulle tro, når de skal presse luften ud af deres bytte.

Spisesedlen

Tibetkommissionen kritiserer Udenrigsministeriet og PET i ny konklusion. Den gennedsatte Tibetkommission konkluderer, at Udenrigsministeriet lagde betydeligt pres på PET og Københavns Politi for at undgå demonstrationer mod den kinesiske regering under et statsbesøg i 2012. Kommissionen konkluderer ydermere, at “hensynet til at undgå at støde de kinesiske gæster blev sat over grundloven og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention“.

To israelske politibetjente dræbt af terrorister inden regeringsmøde. Søndag affyrede to israelsk-arabiske gerningsmænd skud ved et busstoppested i den israelske by Hadera, hvor de dræbte to politibetjente og sårede seks civile. Angrebet fandt sted, mens udenrigsministre fra Den Arabiske Liga og USA ankom til Israel ifm. et regeringsmøde, som finder sted mandag. Terrororganisationen Islamisk Stat har taget ansvar for angrebet.

Titusindvis demonstrerer i Pakistans hovedstad Islamabad. Både oppositions- og regeringsstøtter demonstrerede søndag henholdsvis for og imod en mistillidserklæring mod den siddende statsminister Imran Khan. Flere oppositionspartier anklager Khans regering for korruption og dårlig ledelse under landets økonomiske krise. Khan selv udtalte søndag, at mistillidserklæringen er støttet af en “udenlandsk konspiration“.

Ukraine kræver FN-beskyttelse af Tjernobyl. “Med nuklear sikkerhed in mente udgør de russiske soldaters uansvarlige og uprofessionelle opførsel en trussel over for ikke bare ukrainere, men også flere hundrede millioner europæere,“ skriver den ukrainske minister for genintegration af besatte områder Iryna Veresjtsjuk på beskedtjenesten Telegram. Hun kræver, at FN sørger for, at området omkring det nedlukkede atomkraftværk bliver afmilitariseret pga. fare for radioaktiv stråling.

90 familier mister deres hjem efter storbrand i Vanløse. Det oplyste Københavns Politi fredag aften på Twitter. Branden fandt sted fredag eftermiddag i en etageejendom på Grøndals Parkvej i Vanløse. 15 opgange blev omfattet af branden, som over 100 brandfolk måtte hjælpe til med at slukke. Dele af etageejendommen skal nu rives ned, fordi bygningen er i fare for at styrte sammen. Der er ingen meldinger om tilskadekomne.

 

Et sidste ord

En kok i en DFDS færge-buffet. Hvad kunne gå galt? Ja, hvad mon

Skaldyr kalder på både dild og dressing, og Føljeton er tilbage i morgen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12