28. marts 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

To steder på samme tid

Mandag vågnede Libanon op i to forskellige tidszoner. Temmelig usædvanligt i et lille land, hvor urene normalt tikker i takt. Regeringen havde nemlig besluttet sig for, at viseren først skulle stilles frem i slutningen af april. Landets største kristne kirke annoncerede imidlertid, at de ikke ville efterleve beslutningen, mens andre kristne organisationer, partier og skoler […]

Kære læser

Finlands glade sommer

Indtil videre har et manglende Nato-medlemskab vist ikke haft den store indflydelse på finnernes lykke. Tidligere på måneden blev Finland kåret til verdens lykkeligste land for sjette år i træk af The World Happiness Report, der bl.a. fokuserer på en faktor som frihed. Så måske hænger den alligevel ikke så meget sammen med tryghed? Uanset […]

Det bedste vi har set

Ustoppelig kunstig ‘kreativitet’

Ustoppelig kunstig ‘kreativitet’

“Lad os begynde med at adressere den mest almindelige følelsesmæssige reaktion på kunstig intelligens: Frygt.” En fin video (23 min.) hos Aeon undersøger, hvad AI-revolutionen betyder for fremtidens historiefortælling. Det er fjerde del af serien ‘Everything is a Remix’.

+ “’Fuck’ udgør et tilsvarende problem. Selv om det er betegnelsen for noget, som de fleste mennesker nyder at gøre (kopulation), har det også ofte en negativ valens (‘Vi er fucked!’ ‘Fuck dig!”). Sprog og virkelighed er noget rod. Er kunstig intelligens klar til til at skelne mellem sådan nogle forskelle?”

Honky tonk-nonnen er død

Emahoy Tsegué-Maryam Guèbrou blev 99 år. Et portræt i The Guardian fra 2017: “Hun sang for Haile Selassie, men trak sig senere tilbage fra verden, levede barfodet på et kloster i bjergene, hvor hun perfektionerede sin perfekte, frit flydende lyd.” Og her er nekrologen.

+ Hvis du har adgang til Spotify, så er Ethiopiques en fantastisk plade.

Vi anerkender hans økonomi

Forfatteren Glenn Bech, der jo virkelig er blevet omfavnet af den middelklasse, hvis autoritet han ikke anerkender (Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet), får endevendt sin økonomi i middelklassepodcasten ‘Du kender typen’. Han har lige modtaget middelklasseavisen Politikens store litteraturpris, og det gør, at han kan betale sin studiegæld. Lyt med.

Spisesedlen

Netanyahu udskyder omstridt retsreform. “Jeg vil vende hver en sten for at finde en løsning,” sagde den israelske premierminister mandag aften om reformen, der nu er sat på pause. Det er den tidligst til landets næste parlamentariske samling senere på foråret. Reformen har de sidste tre måneder fået israelere over hele landet til at demonstrere i det, premierministeren frygter udvikler sig til en “borgerkrig”.

Danmark har nået grænsen for sin del af klodens forbrug. Ifølge tænketanken Global Footprint Network har vi kun en fjerdedel inde i året opbrugt vores andel af de naturressourcer, kloden kan genskabe på et år. Skæringsdatoen kaldes Overshoot Day. Danmark er det 15. land, der går i overtræk, og bruger flere ressourcer end Indien, Brasilien og Nigeria.

Regeringen nedsætter sundhedsstrukturkommission. Det er det knap så mundrette navn på det hold af fagpersoner, der skal se på hvordan “fremtidens sundhedsvæsen” skal indrettes. “For der er brug for forandring,” sagde sundhedsminister Sophie Løhde (V) på et pressemøde tirsdag. Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, er udpeget som formand for kommissionen.

Humza Yousaf er ny leder af Skotlands Nationale Parti (SNP). Den 37-årige sundhedsminister står dermed til at afløse Nicola Sturgeon på posten som skotsk førsteminister, efter hun meldte sin afgang i februar. Yousaf, der var den ene af tre kandidater, har erklæret, at han vil fortsætte kampen for et uafhængigt Skotland.

Rusland tester supersoniske missiler. “Skibe fra stillehavsflåden affyrede Moskit-krydsermissiler mod et falsk fjendtligt havmål i Det Japanske Hav,” skriver det russiske forsvarsministerium tirsdag på Telegram ifølge Reuters. Hverken Japan eller USA har kommenteret hændelsen. I sidste uge overfløj to russiske bombefly samme hav.

Et sidste ord

Det er ikke kun evnen til at råbe højt, vi kunne lære af franskmændene, tyskerne og israelerne. Namaste.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12