28. oktober 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Tøm lommerne før du lægger dig ned og ruller dig

Der gik ikke mange timer, fra vi veltilfredst havde sendt onsdagens ‘Kære læser’ afsted med budskabet om, at meget kan man sige om Barbara Bertelsen, “men hun sletter i hvert fald ikke sine sms’er“, til vi måtte æde vores ord. En pressemeddelelse fra Minkkommissionen oplyste nemlig, at det er lige, hvad hun gør – og […]

Kære læser

COP26 står allerede i flammer

En brændende båd, penge der flyver i øst og vest, en benzindunk og en kuffert med teksten “ecocide” – for slet ikke at tale om en forvokset Boris Johnson og en mystisk type med… endnu en benzindunk på hovedet, vist nok? I baggrunden øjnes en rund bygning, OVO Hydro: Stedet, hvor meget af COP26 skal […]

Det bedste vi har set

Alle burde have en ABBA-avatar

Alle burde have en ABBA-avatar

Ja, ja, den svenske popkvartet ABBA har fundet sammen igen, og næste år er der koncerter med deres digitalt fremstillede ungdomsavatarer i London og bla bla. Så langt er vi med. The Guardian har et glimrende og faktisk illuminerende interview med Björn og Benny og hele menageriet omkring koncerterne, som virker ret nervepirrende. “Du må forstå,“ siger Björn, “at vi bliver konfronteret med vores yngre jeg hele tiden på tv, på billeder og den slags. Alle spørger os, om ikke det må have været underligt (med ungdomsavatarerne, red.), men det synes jeg ikke. Det er helt naturligt. Alle burde have deres egen avatar.“

Rævekager og svinestreger syd for Køge

Rævekager og svinestreger syd for Køge

Kommunalvalget står for døren, og TV 2 Øst har en længere feature om, hvordan Venstre-kvinden Annette Mortensen blev borgmester i Stevns Kommune efter valget i 2017. I overskriften indgår formuleringen “en svinestreg over alle svinestreger“, og et stykke nede i teksten udtaler borgmesteren: “Jeg kan godt forstå, at Varly følte sig snydt, men jeg synes ikke, at det er helt berettiget, at han retter vreden mod mig. Fordi det var ham, der rendte fra aftalen i første omgang. Vreden skal rettes mod Mogens, som ødelagde den aftale, der var indgået.“ Læs og kom i stemning til kommunalvalget!

Arktis smelter…

Arktis smelter…

… og der skal handles nu, hvis vi vil undgå, at planeten ryger ind i “en ond cirkel af ukontrolleret opvarmning“, advarer klimaforskere. Temmelig dyster artikel i Al Jazeera om, hvad der sker, når Arktis tør. Og nu vi er ved det, sætter Politico Europe trumf på: ‘Hvorfor klimatopmødet COP26 ikke vil redde planeten’.

Spisesedlen

EU-Domstolen idømmer Polen daglige bøder. Polen skal nu betale 1 mio. euro dagligt, som følge af at landet ikke har rettet ind efter en tidligere afgørelse fra EU. Her blev det besluttet, at Polen skal suspendere et kontroversielt disciplinærkammer i landets højesteret, indtil dets legalitet er blevet bekræftet. Der er tale om den højeste daglige bødestraf, EU-Domstolen hidtil har tildelt et medlemsland.

105 udviklingslande får royaltyfri coronapille. Det amerikanske medicinalfirma Merck har onsdag indgået en aftale, der sikrer, at pillen molnupavir kan sælges for ned til 20 dollars pr. behandling i de lande med størst vaccinemangel. Aftalen, der kaldes et “usædvanligt skridt”, kommer efter, at flere rige lande – heriblandt USA – har forhandlet sig forrest i køen til medicinen.

USA bekræfter hypersonisk missil for første gang. Financial Times kunne i august fortælle, at Kina har testet hypersoniske missiler, der hurtigere kan nå deres mål end de traditionelle ballistiske missiler. USA’s forsvarschef, general Mark Milley, kalder i et interview med Bloomberg begivenheden “meget bekymrende“, mens Kina benægter anklagerne.

Statsministeriet vil lave sms-regler. “Den diskussion, der nu er opstået, viser, at der er behov for at udarbejde generelle retningslinjer for opbevaring og sletning […] Det arbejde vil Justitsministeriet nu igangsætte.“ Det oplyser ministeriet skriftligt til DR, efter Minkkommissionen er blevet informeret om, at Mette Frederiksen og hendes nærmeste medarbejdere har sat sms’er til at blive slettet efter 30 dage.

Landsretten kender brødre skyldige i Bornholm-drab. De to brødre, der i juni 2020 dræbte deres ven Phillip Mbuji Johansen i Nordskoven på Bornholm, får hver 15 års fængsel. Dermed skærpes dommen fra byretten, der lød på 14 år. Brødrene har nægtet sig skyldige i drab, men retten slår fast, at han blev udsat for så omfattende vold, at de må have kendt konsekvensen.

Et sidste ord

Her kan man da tale om en restaurant, der ikke gider mere pis.

Er du sulten efter mere Føljeton? Så er vi heldigvis på pletten igen i morgen. Auf Wiedersehen!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12