28. september 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Lad os sige ja til os selv

”Den største uretfærdighed, der findes i vores samfund, er, at det stadigvæk ikke er alle børn og unge, der har de samme muligheder.” Et folketingsvalg nærmer sig, og også Socialdemokratiet er i gang med at lancere en politik, som de mener, der er stemmer i, og som kan gøre partiformand Mette Frederiksen til landets næste […]

Kære læser

Kriminelle børn skal mærke konsekvensen

Regeringen vil have, at børn og unge mærker konsekvensen af deres handlinger. Derfor har de – med støtte af Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet – planlagt at fjerne den børnefaglige undersøgelse, som i dag kræves gennemført, når børn og unge under den kriminelle lavalder bevæger sig ud på en kriminel løbebane. Dermed fjerner man en af de mest velfungerende sociale indsatser, advarer fagfolk, fordi netop den børnefaglige undersøgelse skal undersøge, hvad årsagen til fejludvikling og trivselsproblemer er. Men det er en nødvendig effektivisering, mener partierne bag. I tredje og sidste afsnit af serien ”Børn i brummen” går vi en tur ind i den sikrede institution Kompassets bohus, hvor unge mennesker sover, ryger og ser tegnefilm bag låste døre.

Kære læser

Det store comeback

Tigeren knurrer igen, publikum brøler igen og sponsorerne smiler igen. Tiger Woods vendte i denne uge tilbage til golf-toppen med sin første turneringssejr siden 2013 efter en endeløs deroute. Men publikum har været med ham hele vejen, præcis som hans hovedsponsor Nike, der stod klar med en ny formidabel kampagne, da comebacket i søndags var fuldendt. For Tiger er en god historie, og det er der nye markeder i.

Det bedste vi har set

Sagen mod Brett Kavanaugh

Sagen mod Kavanaugh

Psykologiprofessor Christine Blasey Ford fremstod nervøs, men meget  overbevisende, da hun i går aflagde forklaring under ed for det amerikanske senats retsudvalg. Ligesom Brett Kavanaugh, præsident Donald Trumps kandidat til en livstidspost i USA’s højesteret, siger, at han er ”100 pct.” sikker på, at han ikke har forulempet Ford seksuelt under en gymnasiefest i 1982, er hun ”100 pct.” sikker på, at det var ham. Da Kavanaugh skulle høres bagefter, råbte, græd og vrængede han og kaldte hele processen for ”en skændsel”. Som den demokratiske guvernør Howard Dean skrev på Twitter, så gør Kavanaughs temperament ham uegnet til højesteret. På grund af republikanernes spinkle flertal i senatet tyder en del på, at han får jobbet alligevel. Læs New York Times opsummering af forløbet i aftes.

+ Læs også hos Quartz, hvorfor traumerelateret hukommelse er så præcis – et emne, som Christine Blasey Ford er totalt hjemme i.

Hvad ville Chomsky tænke?

Hvad ville Chomsky tænke?

Egentlig er det lidt af en uskik, at kendtes holdninger pinedød skal leveres i medierne, som om det var noget særligt interessant. For hvad rager det os, hvad Jim Lyngvild tænker om flygtningedebatten? Helt undtagelsesvis findes der dog mennesker, som er interessante uanset diskussionsemne –  og lingvisten Noam Chomsky er en af dem. Derfor får du her en lille time med Chomsky, som i The Intercepts podcast folder sig ud om Donald Trumps præsidentskab, Rusland og Vladimir Putin, og USA’s krigskampagner. Podcasten starter med en lang introduktion, så spring 15 minutter ind hvis du vil direkte til Chomsky.

Mail-aben finder vej i branding-junglen

Mail-aben finder vej i branding-junglen

I takt med at små virksomheder vokser sig store, sker der ofte noget mærkeligt. Det er, som om vokseværket medfører en angst for at udvise personlighed, og derfor bliver den enkelte virksomheds markedsføring langsomt strømlinet til den grå og kedelige side. Se bare, hvor meget Googles, Pinterests, Spotifys og airbnb’s logoer efterhånden minder om hinanden. Men sådan spiller klaveret ikke hos nyhedsbrevsfirmaet MailChimp (som Føljeton bruger). Selv om de nu har en årlig omsætning på 525 mio. dollars, holder de fast i de barnlige tegninger og skæve vinkler, som altid har kendetegnet deres branding. Det er nu meget sjovt.

Amazons nedbrydende arbejde 

Amazons nedbrydende arbejde 

Onlinehandelsgiganten Amazon nærmer sig Danmark med hastige skridt. Men inden armene kommer alt for højt op i vejret, er det måske værd at have for øje, at Amazon og fair arbejdsvilkår ikke går så godt i spænd. Tag denne nye artikel fra Gizmodo, som beskriver indholdet i en lækket, 45 minutters lang intern instruktionsvideo. Videoen skal instruere mellemledere i, hvordan de kan spotte og nedbryde Amazon-ansattes forsøg på at melde sig ind i en fagforening. Det er noget rod.

+ Men ikke alt er dårligt på arbejderfronten. Quartz skriver her om, hvordan generation Y i USA er ved at genopdage fagforeningens glæder. Gad vide hvad Amazon vil gøre ved det.

Den svenske pige, der ændrede popmusik for altid

Den svenske pige, der ændrede popmusik for altid

Hvis du som os utålmodigt har ventet på nyt fra det svenske poporakel Robyn, var i går en god dag. Der kom den anden single Honey fra hendes kommende album Honey på gaden, og det holder stadig niveau. Siger det bare. Og minsandten om så ikke en af verdens bedste aviser her til morgen giver os denne langlæser om selv samme kvinde og hendes gigantiske indflydelse på moderne popmusik. Missing U!

Spisesedlen

Landbruget får politisk håndsrækning på 380 mio. kroner, men Landbrugsformand er dybt skuffet. Tabet efter tørken er opgjort til omkring 6,4 mia., og i det lys mener Martin Merrild, formand for Landbrug og Fødevarer, ikke, 380 mio. rækker langt. ”Vi har aldrig forventet en kompensation på hele tabet, men omvendt er situationen så alvorlig, at det truer hele erhvervet,” siger Martin Merrild.

Integrationsgrunduddannelsen skal ikke bare fortsætte, når den i 2019 udløber. Den skal også udvides. Det mener i hvert fald integrationsminister Inger Støjberg. ”Integrationsgrunduddannelsen (IGU) har været et rigtig vigtigt og nyttigt redskab til at få flere flygtninge i arbejde. Kort sagt en succes,” siger hun til Jyllands-Posten efter de første ”studenter” i går sprang ud. Hun bebuder i samme åndedrag dens fortsættelse, når regeringen og arbejdsmarkedets parter senere på året skal diskutere det spørgsmål. Men DF og Martin Henriksen er knapt så imponeret. ”Der er intet belæg for at sige, at IGU’en er løsningen. Når man bruger kræfterne på at integrere folk, får man ikke sendt nogen hjem.”

Amerikanske myndigheder sagsøger Tesla-chef: Aktierne rasler ned. Det sker efter et tweet af Musk, hvor han nogenlunde oversat skriver: ”Jeg overvejer at fjerne Tesla fra aktiemarkedet med en kurs på 420 dollar per aktie. Finansiering sikret.” Det har nu fået de amerikanske myndigheder til at sagsøge Tesla-bossen for svindel med aktiekursen ved bevidst at misinformere investorer, skriver Bloomberg.

Miljøgift truer halvdelen af verdens bestande af spækhuggere. Der er tale om såkaldte polyklorerede bifenyler, pcb, der blev anvendt i mange elektriske apparater i 70’erne og 80’erne på grund af deres evner til at isolere mod elektricitet, blødgøre plastik, opløse organiske stoffer og mindske brandbarhed. Senere viste de sig så bare at udgøre en risiko for mennesker, hvorefter de blev udfaset, men her årtier senere viser det sig, at pcb i værste fald kan udrydde halvdelen af verdens bestande af spækhuggere, skriver New York Times.

På den anden ende: Obama er i Kolding. I dag klokken 11.30 og en time frem, er det tid til ’A Conversation With President Barack Obama’ i Kolding. USA’s tidligere præsident, Barack Obama, er i den jyske købstad, hvor han skal tale i en time for cirka 700 personer – en blanding af erhvervsledere, studerende og enkelte politikere. Blandt emnerne bliver fremtidens lederskab og entreprenørskab. ”Det er kæmpestort. Det betyder noget for stoltheden, og jeg er ikke i tvivl om, at enhver borger her i kommunen må være stolt af besøget,” sagde en fyr og flamme Jørn Pedersen (V), der er borgmester i byen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12