29. april 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Jens Rohdes ret til (at diskutere) fri abort

Landet inddeles i sogne, og retten til den fri abort er igen op til diskussion. Vi er ikke helt sikre på, om vi er landet i Kristendemokraternes utopi, eller om vi simpelthen er gået igennem en tidsportal uden at lægge mærke til det. Under alle omstændigheder skal vi lige finde os til rette i denne […]

Kære læser

Alting er oplyst, men intet er sandt

Instruktør Theo Anthony er tilbage på CPH:DOX med endnu en overrumplende film om overvågningsteknologiens skyggesider. Kameraet ser ikke alt – men er vi overhovedet i stand til at se det?

Det bedste vi har set

Sagen er bøf: Regeringen kører den ind med Venstre

Sagen er bøf: Regeringen kører den ind med Venstre

Den liberal-borgerlige politiske kommentator og Venstre-connaisseur Jarl Cordua har en god kommentar til regeringens landbrugsudspil i Altinget. Forhandlingerne om udspillet er indledt i dag, og det er ret tydeligt, at det er Venstre snarere end støttepartierne, regeringen vil lave en aftale med. Som fødevareminister Rasmus Prehn sagde forleden:  “Jeg tror på, at vi kommer til at spise meget mere plantebaseret, og det skal vi også. Men der skal også være plads til en god bøf om fredagen.“

 

Dig, der kigger

Dig, der kigger

Light and Space-kunstneren James Turrell (f.1943) er næsten færdig med sit land art-projekt i Roden Crater nord for Flagstaff, Arizona, som han har arbejdet på i 45 år. Det ser fabelagtigt ud i denne lille film, hvor Turrell selv fortæller. Det kan i øvrigt noget at have sådan et hvidt skæg.

Hvad står Joe Biden for – egentlig?

Hvad står Joe Biden for – egentlig?

“Den nye præsidents papirspor afslører en mand, som ofte har forrådt sine egne grundlæggende principper.“ The Intercept har set nærmere på Joe Bidens syn på krig, militarisme og CIA de forløbne halve århundrede. Det er virkelig lækkert lavet.

Spisesedlen

Polen vil udfase kul inden 2049. Onsdag underskrev den polske regering og landets fagforeninger en ny foreløbig aftale, der lukker alle kulminer inden 2049. Aftalen forventes at blive endegyldigt indgået til maj og er kommet i stand, så landet kan indfri EU’s klimamålsætning for 2050. Godt 70 pct. af Polens energiforbrug dækkes i dag af kulindustrien.

Mindst 145 mio. elbiler vil være på vejene i 2030. I en ny rapport fra Det Internationale Energiagentur (IEA) anslås det, at antallet af elektrisk drevne køretøjer vil stige fra 11 mio. til 145 mio. på globalt plan, hvis den nuværende udvikling fortsætter. Det vil dagligt spare verden for mere end to mio. tønder benzin og diesel, svarende til omtrent 120 mio. tons CO2.

Politiet ophæver skærpet grænsekontrol i Sønderjylland. Store Bededag vil politiet gå tilbage til den stikprøvebaserede kontrol ved den dansk-tyske grænse, ligesom de små grænseovergange atter vil blive åbnet. Det oplyser det danske generalkonsulat i Flensborg. Den skærpede grænsekontrol blev indført tilbage i februar som følge af den daværende coronasituation.

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til Indien. Ministeriet har torsdag valgt at stramme rejserestriktionerne for Indien. Det sker som følge af den nye coronavariant B1617 og den seneste tids smittestigning i landet, oplyser ministeriet i en pressemeddelelse. Indien passerede onsdag 200.000 coronarelaterede dødstal.

Anko Van der Werff bliver ny topchef i SAS. Den 45-årige hollænder kommer fra en chefstilling hos latinamerikanske Avianca Holdings og har tidligere haft ledende roller hos blandt andre Qatar Airways og Air France KLM. Van der Werff vil senest den 15. juli overtage tøjlerne som ny adm. direktør i SAS. Indtil da indsættes kommerciel direktør Karl Sandlund som midlertidig topchef, fortæller flyselskabet i en pressemeddelelse.

Et sidste ord

No English? No problem!

PS: I sidste uge udloddede vi et eksemplar af Baggrunds ny bog, Det Fængslede Menneske. Vi har rystet posen, og den heldige vinder blev Thorkild fra Klampenborg. Stort tillykke til Thorkild! Vi sender en bog din vej.

PPS: Føljeton holder som sagt fri i morgen, Store Bededag. Vi vender dog stærkt tilbage 1. maj – så måske bliver dine bønner alligevel hørt?

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12