29. december 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Et velkendt brag

Nytår nærmer sig, og det samme gør debatterne, der altid fremkaldes med traditionernes faste trylleformular: “Samme procedure som sidste år, Miss Sophie?“ Bedst som juletræet er smidt ud, og vi er blevet færdige med at diskutere, om der skal franske kartofler på bordet eller ej (selvfølgelig skal der det), kommer de daglige eksplosioner med en […]

Kære læser

Thomas Mann: Bomberne i Lübeck

For 82 år siden gav den tyske forfatter Thomas Mann sig til at sende radio til de tyske lyttere! (Deutsche Hörer!) fra sit asyl i Amerika. 58 radiotaler opstod, da BBC foreslog Mann at tale til de tyskere, der fandt ud af at stille sig ind på bølgelængden fra 1940-45.

Talerne er en forfatters vidnesbyrd om krigen, men de tilhører også krigens virkelighed. Eller som Thomas Manns forlag Fischer Verlag skriver: “… de er et enestående tidsdokument, der til trods for alle forfatterens subjektive udsagn gør den tyske krigshverdag forståelig for os.“ I dagene mellem jul og nytår bringer Føljeton et udvalg af dem.

Det bedste vi har set

Tidsfordriv i tidsløs tilstand 

Tidsfordriv i tidsløs tilstand 

Åh altså, er der et tidspunkt i løbet af året, der føles mærkeligere tidsmæssigt end dagene mellem jul og nytår? Den der helt særlige “lave noget uden at lave noget“-fornemmelse, hvor man gør lidt af det hele, men mest af ingenting. Vi kan umuligt være de eneste, der kan mærke limbofølelsen de her dage. Sådan har de det i hvert fald også ovre hos Gawker, hvor de har indsamlet nogle mere eller mindre obskure bud på, hvad man bør stene på skærmen, hvis man hælder mest til at bare at lave ingenting.

Kan du tale eurokrat?

Kan du tale eurokrat?

Hvis svaret er “øhhh… tja.. hvad vil det sige?“, så frygt ej! Politico har din ryg og har disket op med en masse smarte fraser, så du kan passe perfekt ind i Bruxelles, hvis du altså kommer der tit. Ellers kan du bare bruge det til at flexe over for dine cand.polit.-venner, der ville ønske, at de var i Bruxelles. Nemt.

En kamp for nogle, er en kamp for alle

En kamp for nogle, er en kamp for alle

“Truslen er så enorm, at mange af de yngre generationer afstår fra at deltage. Men jeg tror på, at vi kan være med til at skabe forandring. Jeg ønsker et bedre liv for de kommende generationer, og at fremtiden bliver bedre for vores døtre. […] Det palæstinensiske folk skal have selvbestemmelse og have deres egen suveræne stat. Det går vi ikke på kompromis med. Som feministisk bevægelse tror vi på, at alle kampe hænger sammen. Politisk, socialt, økonomisk. Ingen er vigtigere end andre.“ Stærkt interview med den palæstinensiske menneskerettighedsaktivist Randa Siniora ovre hos femina.

Spisesedlen

Retten i Dubai idømmer Sanjay Shah udleveringsdom til Danmark. Den britiske forretningsmand har været tiltalt for at have svindlet den danske statskasse for ni mia. kr. i udbytteskat. Shah har dog anket dommen om udlevering til en højere retsinstans, oplyser en talsmand fra hans forsvar. Sanjay Shah har siddet fænglet i Dubai siden juni, hvor han blev nægtet kaution.

Ukraine ramt af voldsomt missilangreb. Angrebet begyndte torsdag morgen d. 29. december. Ifølge nyhedskilden Reuters kunne der høres eksplosioner i bl.a. hovedstaden Kyjiv, havnebyen Odesa og trafikknudepunktet Zjytomyr. Angrebet kommer i kølvandet på Kremls afvisning af en ukrainskledet fredsforhandling.

Flere lande strammer indrejseregler fra Kina. Det sker, efter Kina – som led i lempelsen af landets coronapolitik – genåbner deres grænser d. 8. januar efter tre år. USA er det seneste land til at indføre rejserestriktioner for kinesiske rejsende som følge af den verserende Covid-19-bølge, der estimeres at medføre omtrent én mio. smittede dagligt. Det drejer sig umiddelbart om en obligatorisk Covid-19-test inden indrejse.

Israel får historisk højredrejet regering. Den nye regering, der består af bl.a. ultranationalistiske, højreradikale Tkuma og Otzma Yehudit, er anført af den tidligere præsident Benjamin Netanyahu i et politisk comeback. Den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, beklagede lørdag, hvad han kaldte “etableringen af en israelsk regering, hvis motto er ekstremisme og apartheid“.

Vikarstop i flere regioner kan medføre pres på jordmoderafdelinger. Det drejer sig om Region Hovedstaden og Region Sjælland, hvor der fra d. 1. januar stopper brug af vikarer. Begrundelsen lyder, at det skal sikre, at de faste jordmødre leverer børnene. Ifølge DR mangler Region Hovedstaden pt. 47 faste jordmødre. “Vikarstoppet er udtryk for en kæmpesatsning,“ siger Sus Hartung, kredsformand i Jordemoderforeningen i Region Hovedstaden.

Et sidste ord

Man skal virkelig ikke ligge sig ud med Greta Thunberg. Især ikke hvis man har small dick energy.

Vi er tilbage med et comeback igen i morgen – vi ses!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12