29. januar 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Der kommer en god Brexit-løsning om 751 år

Isen smelter i Arktis, og temperaturen bliver bare ved med at stige i det ellers notorisk kolde område omkring Nordpolen. På den arktiske ø Baffin Island har canadiske og amerikanske forskere for nylig fundet planter, som de anslår har været gemt under iskappen i over 100.000 år. Nu er de igen fri af isen, og […]

Kære læser

Uligheden mellem land og by er en ustoppelig spiral

Et samfund af vindere og tabere. Uligheden mellem by og land stiger og stiger. Det ser vi på uddannelsesniveau, indkomstniveau, på vælgeradværd og på boligpriserne. I denne uge blev den hidtil mest omfattende undersøgelse af det danske boligmarked udarbejdet af Boligøkonomisk Videnscenter, og konklusionen er klar fra undersøgelsens forfattere. Den økonomiske ulighed i boligformuer har […]

Det bedste vi har set

Rod i integrationsrapporten 

Rod i integrationsrapporten 

Tilbage i december fik Berlingske en ny rapport i hænderne forfattet af Undervisningsministeriet og Integrationsministeriet. Analyse af børn af efterkommere med ikke-vestlig baggrund hed den, og snart blev rapportens konklusion gengivet rundt omkring i mediebilledet: Tredjegenerationsindvandrere klarede sig ikke bedre end andengenerationsindvandrere. Problemet var bare, at Danmarks Statistisk samme dag modtog en opdateret rapport, som i sine tal og sit ordvalg fortalte en noget anden historie. POV er på pletten og gennemgår sagen.

Hvorfor skulle borgmesteren af Gdańsk dø?

Hvorfor Paweł Adamowicz?

For cirka to uger siden blev borgmesteren i den polske by Gdańsk stukket ned og dræbt under et velgørenhedsarrangement. Det blev en stor historie også i de danske medier, men interessen nåede at dø ud, inden det vigtigste spørgsmål blev besvaret: Hvorfor skulle Paweł Adamowicz dø? Heldigvis har Eurozine taget fat i spørgsmålet. De hægter det sammen med den voldsomme højredrejning, som Polen har gennemlevet de seneste år.

Bakteriernes lange liv

Bakteriernes lange liv

Nogle eksperimenter kræver mere tålmodighed end andre. Tag bare mikrobiologen Ralf Möllers nyeste projekt, som kort sagt går ud på at studere en række bakteriers overlevelsesevne over en periode på 500 år. Ja, det er måske lige til den optimistiske side, men tænk bare på, hvor meget vi kan nå at lære om mikroberne i sådan et tidsrum. Og så har projektet trods alt allerede været i gang siden 2014, så nu er der kun 495 år tilbage. Held og lykke, Hr. Möller.

Spisesedlen

Finanstilsynet afleverer redegørelse om Danske Bank. Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) har i aftes modtaget redegørelsen, som indeholder en beskrivelse af bankens hvidvaskforløb og tilsynets forslag til en styrket indsats mod hvidvask. ”Ved første øjekast ser redegørelsen grundig og fyldestgørende ud,” skriver Jarlov på Facebook.

Folketingsflertal støtter forbud mod spilreklamer under tv-transmitterede sportskampe. Landets største spiludbyder, Danske Spil, har foreslået en begrænsning af såkaldte livebetting-reklamer for at inddæmme ludomani. SF, Radikale og DF er ifølge Jyllands-Posten klar til at lovgive om emnet, hvis ikke spilbranchen kan blive enige om en begrænsning. Den er Socialdemokratiet og Venstre sandsynligvis med på.

Vil USA skræmme Venezuelas præsident med 5.000 soldater? På et pressemøde mandag bar Donald Trumps nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton rundt på en notesblok med sætningen ”5.000 soldater til Colombia” skrevet med håndskrift. Det var ikke en mulighed, han talte om, men Det Hvide Hus afviste heller ikke en militær optrapning ved Venezuelas grænse for at lægge pres på præsident Nícolas Maduro.

Apple erkender sikkerhedsbrist i iPhone. En fejl gør det muligt at lytte til folk, som man ringer til på Facetime, selv om de ikke tager opkaldet. Det betyder, at modtageren af opkaldets mikrofon automatisk tænder, uden at vedkommende har nogen idé om det.

’The Big Lebowski’-comeback afblæst. Det, mange troede var en film-teaser for en fortsættelse af Coen-kultkomedien The Big Lebowski fra 1998, viser sig at være en teaser fra en øl-reklame. En reklame, som i øvrigt også har Sarah Jessica Parkers ’Sex and the City’-hovedkarakter Carrie Bradshaw med sig. ‘Pyha’, blander sig med ‘øv’ og ender i et ‘føj’.

Et sidste ord

Da Munchs Skrigeblev stjålet i 2004, var det med våben og masker, men siden er metoderne blevet mindre – ja, eller måske i virkeligheden mere – raffinerede. I hvert fald gør denne kunsttyv det ikke sværere, end det er. Det kan alle lære noget af. Altså ikke at stjæle, men … I ved, hvad vi mener.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12