29. juli 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Profeten Francisco de Goya

Han var nok ikke selv klar over det, men mellem 1819 og 1823 skabte den spanske maler Francisco de Goya et kunstværk, der nærmest er perfekt til at beskrive verdenstilstanden i dag. Saturno devorando a su hijo hedder værket, der skildrer den græske titan Kronos, på latin kaldet Saturnus, i færd med at spise et […]

Kære læser

Danske magasiner og blade: Sådan ligger landet

Fra januar til juni 2019 var Føljetons Oliver Stilling  medvært på det mediekritiske underholdningsprogram ’Bladet fra munden’, som blev sendt på Radio24syv fire timer om ugen. Her skiftedes han og Nanna Winther til at fremlægge artikler i danske tidsskrifter og magasiner, hvis indhold de derefter diskuterede lystigt. I denne uges analyseserie ser Stilling tilbage på […]

Det bedste vi har set

Ridderne af det EU-kritiske bord 

Ridderne af det EU-kritiske bord 

Det er næsten ikke til at holde styr på, det menageri den nyudnævnte premierminister Boris Johnson har fået sat i gang ovre i Storbritannien. Hele 18 udskiftninger er det blevet til i kabinettet, hvor Johnson først og fremmest har fokuseret på at samle en gruppe af hardcore Brexiteers omkring sig. The Guardian opsummerer i denne podcast de væsentligste take aways fra det nye ministerhold. Den hurtige oversigt over ministrene får du hos BBC. Med navne som Jo Johnson og Kwasi Kwarteng scorer det nye kabinet da i hvert fald højt på bogstavrim. Det er vel altid noget.

Adieu til le Tour

Adieu til le Tour

Hvis du også er lidt småtrist over, at Tour de France nu er slut for i år, er der heldigvis hjælp at hente hos magasinet Atlas. Her forsøger journalist Esben Schørring at forlige sig med tanken om, at vi nu må vente helt til næste år, før vi igen kan bruge tre uger af vores sommerferie på Tourens pedaldrevne eskapisme. Resultatet svarer næsten til en god bjergetape. Essayet starter lidt fladt med nogle personlige betragtninger og henvisninger til anbefalelsesværdig Tour de France-litteratur, men snart går det stejlt opad i selskab med filosofferne Sloterdijk og Koyré. Det lyder hårdt, men præcis som i le Tour er det faktisk også her i de højere luftlag, at cykelløbet for alvor bliver spændende.

 

Besat af borrelia 

Besat af borrelia 

Hvis der er noget, som kan tage brodden af en god skovtur, er det at opdage en flåt der har sat sig fast på kroppen. Snart går tankerne mod borrelia og hjernehindebetændelse, og så er den tapaskurv ellers ødelagt. I USA må de dog siges at have taget flåtfrygten et skridt videre. Her er der nemlig opstået en hel subkultur af hypokondrisk anlagte mennesker, der ynder at forklare alle sygdomssymptomer med diagnosen ”kronisk borrelia”; en diagnose der bygger på idéen om, at du på et tidspunkt er blevet smittet af en flåt uden at have opdaget det, og nu lever med konsekvenserne af ubehandlet borrelia. The Cut skærer i dybden i en historie, der er lige til at blive bidt af.

Spisesedlen

Mere end 1.300 demonstranter anholdt i Rusland. Demonstranterne var lørdag gået på gaden i Moskva som reaktion på, at 30 kandidater fra oppositionspartiet var blevet fjernet fra stemmesedlen til det kommende lokalvalg i den russiske hovedstad. Søndag blev oppositionsleder Alexei Navalny samtidig indlagt på hospitalet som følge af en angivelig ”alvorlig allergisk reaktion.”

USA’s efterretningschef Dan Coats trækker sig. Det annoncerer præsident Donald Trump på Twitter, hvor han i samme ombæring nominerer det republikanske kongresmedlem John Ratcliffe som ny efterretningschef. Coats har længe været uenig med Trump om USA’s linje over for blandt andre Rusland, Nordkorea og Iran. Coats tiltrådte stillingen tilbage i marts 2017.

Selvmordsbombe dræber 20 og sårer 50 i Kabul. Bombeangrebet fandt sted ud for vicepræsidentkandidat Amrullah Salehs kontorbygning i den afghanske hovedstad. Herudover meddeler regeringen, at tre militante, der gik ind i kontorbygningen, er blevet dræbt af afghanske styrker efter ildkamp. Saleh selv meldes mildt såret.

Mindst 3 dræbte og 15 sårede ved masseskyderi i Californien. Skyderiet fandt sted ved en hvidløgsfestival i den lille by Gilroy, hvor en gerningsmand åbnede ild mod tilfældige mennesker med en automatriffel. Politiet meldes at have skudt og dræbt den mistænkte, omend en eftersøgning af en formodet medhjælper fortsat er i gang.

Egan Bernal vinder årets Tour de France. Bernal er den første columbianske rytter i historien til at vinde det prestigefyldte cykelløb, og med sine 22 år den yngste vinder i 110 år. Søndagens afsluttende etape på Champs-Élysées i Paris blev vundet af den australske sprinter Caleb Ewans.

Et sidste ord

Det er egentlig ret besværligt for de britiske skræddere at arbejde i metermål, når nu politikerne ikke kan sætte en fod rigtigt.

Vi ses onsdag. Hold dig i selen indtil da.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12