29. juli 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Næsehornet Otto ville heller ikke have læst til sygeplejerske

Hvis vi ikke vidste bedre, ville vi faktisk tro at, at regeringen var ved at genfortolke den folkekære børnesang baseret på Ole Lund Kirkegaard-klassikeren Otto er et næsehorn. Meget ligesom Otto hverken er telefon, en brandstation eller en fugl i et bur (men helt åbenlyst et næsehorn), er faldet i optaget på velfærdsuddannelserne et klokkeklart […]

Kære læser

Vingegaards store dag

Sikkert sidder han i sadlen, som det har været tilfældet de sidste mange uger. Man kan åbenbart ikke tage cyklen ud af ham, uanset hvor meget man prøver. Gad vide, om benene stadig er i gang med at trampe watt ud i bilsædet? Og er det mon et imaginært styr, venstre hånd rækker ud efter? […]

Det bedste vi har set

Absurd begejstring 

Mens filosofien har masser af gode ting at sige om sportsudøveren, har de store tænkere ikke så meget tilovers for tilhængeren. Hverken Seneca eller Theodor Adorno var i hvert fald de store fans af ”stadionets hylende undersåtter”, der tankeløst klapper af andres bedrifter i en slags ”spektaklets monotoni”. Måske kan der dog alligevel findes en mening med jublen, hvis man tænker på Sisyfos som OB-fan? Baggrund er på sagen.

+ En desillusioneret fodboldfans bekendelser.

++ Nu vi er ved sporten: Interessant podcast om Amaury-familien, der holder Tour de France i forretningsmæssigt jerngreb.

Kostbar imperialisme

Som det lige nu er tilfældet for Sri Lanka, har lande i dybe økonomiske problemer ofte ikke haft andre muligheder end at komme til Den Internationale Valutafond (IMF) med hatten i hånden. Til gengæld for de livsgivende lån, har IMF imidlertid haft for vane at opstille en række hårde, neoliberale sparekrav, der reelt gør mere skade end gavn. Men hvorfor dog lave en økonomisk kur, der risikerer at forværre sygdommen? Boston Review ser nærmere på institutionens blakkede ry – og spørger, om pengene ikke også kan passes på andre måder.

Teenagernes terrorceller

På tværs af Europa findes lukkede onlinefællesskaber, hvor radikaliserede teenagere deler neonazistisk propaganda og planlægger mulige terrorangreb. Welt am Sonntag, Politico og Insider har optrevlet de hadske chattråde, og kan nu fortælle om opdagelserne med udgangspunkt i hviderussiske ”Lukas F.”, der allerede som 15-årig blev leder af gruppen med det sigende navn ”Totenwaffen”. Det er mildest talt rystende læsning: ”Unge mennesker er begyndt at blive radikaliseret meget tidligere […] Når de bliver 14 eller 15, har de allerede nået enden af hadspiralen”.

Spisesedlen

Markant fald i antal nye studerende på velfærdsuddannelser. Natten til torsdag landede tallene for årets optag på de videregående uddannelser. Her fremgår det, at unge især har fravalgt at læse til sygeplejerske, pædagog, socialrådgiver eller lærer. Værst står det til på sygeplejerskestudierne, hvor hele 18 pct. færre ansøgere er blevet optaget sammenlignet med i 2019.

Ukraine optrapper modoffensiv i Kherson. Ifølge embedsmænd arbejder det ukrainske militær fortsat på at genindtage de sydlige regioner i Ukraine, herunder Kherson oblast, hvor en række succesfulde angreb har været med til at afskære de russiske forsyningslinjer. Samtidig lyder opfordringen fra den stedfortrædende ministerpræsident Iryna Vereshchuk, at beboere forlader området hurtigst muligt.

Minister kaldt i samråd efter nye afsløringer af krænkelser i Forsvaret. Både Venstre, Enhedslisten og Radikale vil nu have forsvarsminister Morten Bødskov (S) i samråd, som følge af TV2’s afdækning af, hvordan over 100 kvinder har oplevet sexistisk adfærd og krænkelser i Forsvaret. ”Vi vil have ministerens holdning generelt til udsendelsen, og dernæst hvad ministeren mener, at der skal til”, forklarer Venstres arbejdsmiljøordfører, Anne Honoré Østergaard.

Peter Skaarup melder sig ind i Danmarksdemokraterne. Dermed får Inger Støjbergs nystiftede parti nu sin første repræsentant i Folketinget. Udmeldingen kommer efter Skaarup i juni valgte at forlade Dansk Folkeparti. ”Jeg vil arbejde for – sammen med Inger – at vi opnår indflydelse, og det i en snusfornuftig retning, så danskerne kan se, at Danmarksdemokraterne er kommet på Christiansborg”, fortæller Skaarup i en Facebook-video.

Xi Jinping advarer Joe Biden om ikke at ”lege med ilden”. I en mere end to timer lang telefonsamtale fik Kinas og USA’s respektive præsidenter torsdag diskuteret Taiwan, efter formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, har varslet, at hun vil besøge landet. Som reaktion fik Xi Jinping atter slået fast, at Kina ikke ønsker udenlandsk indblandning i Taiwan-spørgsmålet. Også krigen i Ukraine og den igangværende energikrise blev diskuteret i løbet af samtalen.

Et sidste ord

Se til venstre, der er en… svensker?

Føljeton har så småt fået rystet sommeren af sig, og vender tilbage på fuldt blus fra på mandag. Hav en herlig weekend!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12