29. juni 2016
Kære læser
De store og små politiske dyr er ved at blive skilt fra hinanden i magtspillet om Europas fremtid. På den ene side står de mange små fedtspillere, der forsøger at trække tiden og satser på til allersidst at kunne lande én eller anden lokumsaftale, der gavner deres eget land mest muligt. Vælgernes vrede ufortalt. Blandt disse fedtspillere er stort […]
Det bedste vi har set
For 21 år og et par dage siden var der faktisk en af os her på Føljetons redaktion, som kørte hele vejen til Berlin udelukkende for at se kunstnerparret Christo og Jeanne-Claudes værk ‘Wrapped Reichtag’. Siden 1972 havde de skrevet med skiftende tyske regeringer om at få levendegjort deres idé: at pakke den gamle Rigsdagsbygning ind. Det var ikke som sådan indpakningen, der var værket – værket var alle skitserne og diskussionerne og simpelthen hele korrespondancen. Indpakningen, kan man sige, var bare kulminationen på værket.
Jeanne Claude døde i 2009, men nu har Christo, 81, fået udført endnu et fænomenalt værk af samme kaliber: På søen Lago d’Iseo har han skabt et tre kilometer langt og 16 meter bredt orange fortov, som gør kysten, hvor byen Sulzano ligger, landfast med tre små øer. Fortovet består af 200.000 kasser polyethylen, som er beklædt med 100.000 kvadratmeter orange stof. Hvis du ikke ved, hvad du skal lave, så kør ned og gå på det. Fortovet fjernes 3. juli.
I dagene efter den britiske EU-afstemning gled en historie gennem verdens medier, også de danske. Det var en historie i den hæderkronede Washington Post om, at briterne ”franticly” (hysterisk) googlede ‘EU-afstemning’, efter valgstederne var lukket. Det var sjovt og tragisk, og os, der nok ved bedre, syntes da, det var for dumt. En god historie, der bare ikke rigtig holder vand, som denne blogger beviser. Under 1.000 mennesker lavede den googling, hvilket jo egentlig ikke er så mange for Washington Post at basere deres historie på, når man tager i betragtning, at der findes 46 millioner briter.
Så skulle man hellere tage at læse denne sag fra samme avis, der på virkelig oplysende vis forklarer, hvad det er for en politisk udvikling, vi ser i hele Europa. Nogle gange skal der en amerikaner til for at se det åbentlyst europæiske.
Spisesedlen
Sporene peger på IS. Dødstallet efter terrorangrebet i Istanbuls lufthavn er foreløbig oppe på 36 dræbte. De tre selvmordsbombere mistænkes for at være Daesh/IS-sympatisører.
Skærpet kamp om EU’s fremtid. Regeringscheferne fra de store EU-lande vil sætte hårdt mod hårdt i forhandlingerne om britisk udmeldelse, mens den danske statsminister Lars Løkke åbner op for nye forbehold.
Overgreb på muslimer eksploderer. I løbet af det seneste år er antallet af episoder med angreb og overgreb mod muslimer – særligt mod muslimske kvinder – steget med over 300 procent.
Våbenkapløb skærpes i Asien. Som modsvar til Nordkoreas gentagne missilaffyringer har Sydkorea testet nye missiler i Stillehavet – i et historisk militærsamarbejde med Japan og USA.
Snowden åbner Roskilde. Først i dag begynder musikken, men i går eftermiddags var whistlebloweren Edward Snowden igennem på storskærm og vækkede de unge til en ny tidsalder med total-overvågning.