29. juni 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Det obskure medieforlig

Natten til fredag blev regeringspartierne Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti enige med Dansk Folkeparti om et medieforlig for  2019-23. I et helt snævert perspektiv er der gode nyheder for sådan nogle som os her på Føljeton – de digitale medier. Nede på side 7 i det notat, som Kulturministeriets embedsapparat sendte ud i […]

Kære læser

Fem aftaler, der skal løse EU’s migrantkrise

Tidligt i morges blev EU-landenes stats- og regeringsledere endelig enige om et fælles dokument, som skal afhjælpe migrantpresset fra syd. Her er aftalens fem vigtigste punkter.

Det bedste vi har set

Paladsrevolution i Højesteret

Paladsrevolution i Højesteret

Udnævnelse til USA’s højesteret har ofte betydet mere end direkte valg af præsidenter og kongresmedlemmer. Og sådan ser det ud til at kunne gå igen, nu hvor den 81-årige og midtersøgende højesteretsdommer Anthony Kennedy har meddelt, at han trækker sig tilbage. Dermed får præsident Trump en historisk enestående chance for at påvirke balancen i den altafgørende højesteret. Den aldrende Kennedy har nemlig været tungen på vægtskålen i de seneste 12 år, da han skiftevis har stemt med liberale og konservative flertal. Afløseren vil imidlertid blive ultrakonservativ, og dermed kan bl.a. tilbagerulningen af abort i USA begynde. Det kan ikke overvurderes, hvor meget indflydelse den nye højesteretsdommer får af indflydelse i en generation frem. Det hæderkronede magasin The Economist er bekymret. Dybt bekymret.

Sådan laver du finansfup

Sådan laver du finansfup

Jo mere larmende, desto dårligere svindel. De allerstørste fupmagere i dagens finansielle verden er ikke de flamboyante gamblere, der bagefter flasher deres ekstravagante rigdom. Nej, tværtimod – skriver The Guardian-skribenten Dan Davies  – udføres tidens største svindelnumre af kedsommelige revisortyper. De opererer langt bag kulisserne og dybt nede i computerne, hvorfra ingen nogensinde høre noget, før det er alt for sent, og pengene er væk. Læs denne fascinerende og fængslende detaljerede skildring af en forvredet virtuel verden, hvor forretningsverdenens gamle principper om tillid og ordentlighed for længst er forduftet.

Hvad er queermad? Og hvorfor er ”kvindepiller” lyserøde? 

Hvad er queermad? Og hvorfor er ”kvindepiller” lyserøde? 

Et medlem på denne redaktion hørte for nylig fra en bekendt, at vedkommende var begyndt at indtage såkaldte ”kvindevitaminpiller” (de skulle blandt andet hjælpe på bøvl med maven, flossede negle og træthed – problemer som det naturligvis kun er kvinder, der lider under). Den pågældende vitaminpilleindtager beklagede sig over, at ikke alene var navnet på præparatet helt hen i vejret, pillerne var sågar lyserøde (alle ved jo, at alle kvinder elsker lyserød). Oven på den samtale blev vi derfor ekstra glade for at læse den her feature fra madmagasinet Eater, hvor de zoomer ind på ”queervenlig” mad. Begrebet queer bruges overordnet set som en term for alle de mennesker, der hører ind under LGBTQIA-kategorien, og selv om piller måske ikke kan betegnes som decideret mad, så er vi ret sikre på, at en lyserød kvindepille ikke scorer ret højt på queermad-skalaen.

Sverigedemokraterna lukkes ind

Sverigedemokraterna lukkes ind

Det præsenteres som et jordskælv – i de svenske medier. Landets borgerlige alliance har netop åbnet for at samarbejde med Jimmie Åkessons parti Sverigedemokraterna. Ja, det lyder måske ikke så vildt og mærkeligt, når partiet nu står til blive det andet største parti i Sverige ved valget til september. Uden et samarbejde med Sverigedemokraterna har de borgerlige ingen chance – nøjagtig som situationen er i Danmark med de blå partier og Dansk Folkeparti; svensk politik har hidtil fulgt et andet koordinatsystem. Men ‘fordanskningen’ af Sverige sker i netop disse dage Til vild opstandelse blandt mange svenskere. Den garvede politiske kommentator K-G Bergström maner dog til besindighed: Det handler om, at partierne fremover vil få indflydelse efter antallet af mandater, og her tæller Sverigedemokraterna altså også med.

+ Hvis enkelte Føljeton-læsere tænker, ”Nej, hvor de dog skriver meget om Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna og det svenske valg”, så er vi nok nødt til at advare jer: I har slet ikke set noget som helst endnu. ‘Riksdagsvalet’ kan hurtigt ende med at blive en besættelse for os i de kommende måneder.

Spisesedlen

Mindst fem dræbt under angreb på amerikansk avis. I aftes dansk tid blev avisen Capital Gazette i Maryland, USA, angrebet af skud, som kom fra en gerningsmand, der skød gennem kontorets glasdør. Fem af redaktionens medarbejdere er døde, mens flere er såret. Politiet betegner skudepisoden som et ”målrettet angreb” og har anholdt den formodede gerningsmand – en 38-årig mand, der angiveligt har sagsøgt avisen tilbage i 2012 uden at få medhold i sin sag.

EU forlænger sanktionerne mod Rusland. Ledere fra EU har her til morgen besluttet at forlænge de økonomiske sanktioner med et halvt år, fordi det vurderes, at russerne ikke har overholdt den aftalte våbenhvile i forbindelse med Ruslands aggression over for Ukraine og deres annektering af Krim. Det betyder, at EU ikke vil samarbejde med de russiske bank-, finans- og energisektorer før tidligst ved udgangen af januar næste år.

Nyt nævn skal afgøre sager, hvor mindreårige kriminelle er involveret. Det såkaldte ungdomskriminalitetsnævn er en del af en ny pakke, som ifølge regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet skal styrke indsatsen mod unge kriminelle. Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) understreger, at den kriminelle lavalder fortsat vil være 15 år, men nævnet skal være med til at afgøre de sager, der involverer børn og unge mellem 10 og 17 år. Nævnet kan udstede sanktioner, der eksempelvis kan anbringe børn på lukkede institutioner.

Nu skal retten vurdere, om kriminel bande kan forbydes. Vi bliver lige hos justitsministeren, for Søren Pape Poulsen (K) har for første gang i dansk retshistorie bedt domstolene tage stilling til, om man kan forbyde en forening. Formålet er at få opløst kriminelle bander som den berygtede Loyal To Familia. Som det er nu, sikrer den danske grundlov, at alle landets borgere frit kan danne foreninger.

600 demonstranter anholdt for at protestere mod Trumps immigrationspolitik. De mange hundrede mennesker blev anholdt i Washington torsdag i forbindelse med en ikke-voldelig demonstration mod præsident Donald Trumps ”nultolerance” over for migranter og familieadskillelser ved den amerikanske grænse. Gruppen af anholdte består hovedsageligt af kvinder, og bag demonstrationen står blandt andet organisationen Women’s MarchEndnu større demonstrationer ventes at finde sted lørdag.

Et sidste ord

Uh, hvor er det sødt. Den svenske landsholdsspiller Marcus Bergs lille søn bliver så stolt og glad, da han ser sin far gøre debut ved fodbold-VM, at han begynder at græde.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12