29. juni 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Nato ser dobbelt

Solen står ned på kroppene, der ligger i bunker. Mange af dem er blødende. Nogle livløse. Med en hækkesaks forsøger tusindvis af migranter at klippe hul i hegnet til den spanske eksklave Melilla ved den nordafrikanske middelhavskyst. Mens det er lykkedes for 300 af dem at komme ind, mistede over 23 mennesker i weekenden livet […]

Kære læser

”Jeg var bange for at græde alene i mit telt”

Kærligheden og festerne blev aflyst, da ungdommen blev stjålet af en virus. De har terpet Iliaden, drukket sig fulde i en lastbil, og nu er de på Roskilde Festival for at fejre verden, som ligger for deres fødder. For studenterne på Sankt Annæ Gymnasium er festivalen – der nu er tilbage efter tre år – et frirum fra hverdagens forventninger i en tid, hvor stress og angst tæller højere i statistikkerne end før.

Men måske har vi for travlt med at fortælle de unge, hvad de er og ikke er. Føljetons journalister og fotograf er rykket ind hos de nybagte studenter for at høre det fra dem selv. Hvordan føles det at trykke play på fremtidslængslerne og grænserne?

Dette er andet afsnit. Det første kan læses lige her.

Det bedste vi har set

Ottessa Moshfegh om Leonard Cohen

Ottessa Moshfegh om Leonard Cohen

”Hans stemme er mørk og konspiratorisk, men ren og ædel, og han taler disse ord a cappella, som om han vil sige, at en stor kraft af kollektiv kærlighed og vrede er ved at overtage verden. Jeg syntes, det var ret ironisk, for jeg var en ung kvinde, som ikke havde til opgave at overtage noget som helst. Jeg kunne knap nok tage min medicin … Hans musik mildnede min sindssygdom med en lysere form for sindssyge. Han jordfæstede mit hjerte på et tidspunkt, hvor jeg var bange for, at jeg ville hoppe ud af vinduet.”

Tag med til Konya

Tag med til Konya

Hvordan afværger man en afgrundsdyb krise? Hedder man Erdoğan, rebrander man det som en ny økonomisk model. Men den slags narrer ikke medarbejderne på fabrikkerne. Der skal stadig sælges helva, nøddepålæg og tahin, og de stoler ikke et øjeblik på den tyrkiske præsident. Fortællingen er fra nyhedsbrevet Turkey Recap, der i sig selv er en anbefaling værd.

Så er vi rigtig på landet

Så er vi rigtig på landet

Det lyder lidt, ja, københavneragtigt, at det at rykke 67 km ud af byen gav den helt store åbenbaring. Men det gør ikke forfatter Lars Olsens betragtninger mindre interessante: ”Når hovedstadsområdet sætter dagsordenen i medier og politik, har det social slagside: Det er den fjerdedel af danskerne, som har de længste uddannelser og/eller de højeste indkomster, der spiller førsteviolin. Og store dele af Danmark forsvinder under radaren.”

Spisesedlen

Statsministeren forventer ”voldsom kritik” i minksag. ”Når noget er kritisabelt, og når der er begået fejl, som at der ikke var lovhjemmel, forventer jeg selvfølgelig kritik fra kommissionen,” siger Mette Frederiksen (S) i Berlingske. Føljetons egen kommentator kalder interviewet en ”bimlende spinalarm”, inden Minkkommissionens beretning kommer torsdag.

Ghislaine Maxwell idømt 20 års fængsel. I december blev den 60-årige brite kendt skyldig i at hjælpe sin ekskæreste, den afdøde rigmand Jeffrey Epstein, adgang til at misbruge mindreårige piger. Da sagen tirsdag blev afgjort ved retten i New York, kaldte dommeren adfærden for ”afskyelig og rovdyrsagtig”. Anklagerne gik efter mindst 30 år bag tremmer, mens forsvarerne appellerede til Maxwells traumatiske barndom.

Skotlands førsteminister foreslår ny folkeafstemning. Står det til lederen af Skotlands Nationalparti (SNP), Nicola Sturgeon, skal landet den 19. oktober 2023 stemme om uafhængighed fra Storbritannien. Førsteministeren har derfor sendt en formel anmodning til den britiske premierminister Boris Johnson. Ved den seneste folkeafstemning i 2014 stemte 55 pct. nej.

SAS-strejkevarsel midlertidigt afblæst. Natten til onsdag havde flyselskabet og dets piloter deadline for at nå frem til en aftale ved overenskomstforhandlinger i Stockholm. Det skete ikke. I stedet har de nu rykket tidsfristen med 72 timer. Omkring 1000 piloter har truet med at strejke. Foreløbigt afgår flyene som normalt.

Dansker skal være erhvervsminister i Slesvig-Holsten. Efter flere ugers rygter er det nu bekræftet, at Claus Ruhe Madsen bliver delstatens nye minister for erhverv, trafik, arbejde, teknologi og turisme. Han kommer fra posten som overborgmester i Rostock og skal ifølge ministerpræsident Daniel Günther styrke samarbejdet med de nordiske lande.

Et sidste ord

En sjælden gang lever virkeligheden op til fordommene.

Gør som statsministeren, og hold modet højt! På Føljeton triller vi tommelfingre inden minknyt og vender stærkt tilbage fredag.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12