29. oktober 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hvornår er noget blåt? Hvornår er noget terrorisme?

Du har sikkert ikke tænkt over det for nylig, men farver optræder i forskellig rækkefølge igennem historien. Altså, når du læser gamle skrifter – uanset om det er hinduernes vedaer, Biblen eller islandske sagaer – så dukker farverne op tidsforskudt. Allerførst støder man på sort og hvid, der måske dårligt nok kvalificerer sig som farver, senere […]

Kære læser

Et kunstfærdigt overgangsritual

Det var en forbløffelsens dag på Føljeton, da redaktionen for nylig opdagede, at vores 23-årige praktikant David Dragsted aldrig havde været på Louisiana. Hvordan kunne det overhovedet lade sig gøre? Og hvordan ville Louisiana mon blive oplevet af en, der har hele det kulturradikale begrebsapparat i orden, men som stadig havde et besøg hos det nordsjællandske kunstmuseum til gode? Vi sendte David med toget mod Humlebæk for at se, hvad han kom hjem med.

Spisesedlen

Tyske medier: Merkel går af som partiformand. Ifølge mediernes kilder vil Merkel ikke genopstille som partiformand, når der til december er partikongres i CDU. Det sker i kølvandet på gårsdagens delstatsvalg i den tyske stat Hesse, hvor CDU fik 27 pct. af stemmerne, hvilket er en tilbagegang på 11.3 procentpoint. Også valget i delstaten Bayern tidligere på måneden var et hårdt slag for Merkel og hendes parti.

Jair Bolsonaro bliver Brasiliens næste præsident. Den stærkt højreorienterede kandidat vandt søndagens anden og afgørende valgrunde med 55.2 pct. af stemmerne. Bolsonaro er kommet med flere kontroversielle udtalelser om blandt andet abort, race, homoseksualitet og indvandring, og han har også tidligere talt varmt for diktatur. Efter valget siger han dog, at han vil ”forsvare demokratiet.”

Löfven opgiver at danne regering. Efter at have forsøgt i to uger opgiver den svenske socialdemokrat Stefan Löfven nu at danne en regering. Tidligere har oppositionsleder og formand for Moderaterne Ulf Kristersson også måttet opgive. Der spekuleres i, om den svenske talmannen nu vil udpege Centerpartiets Annie Lööf til at være den næste, der skal forsøge at samle en ny svensk regering.

Indonesisk fly styrtet ned med 189 ombord. Flyet styrtede ned i Javahavet, få minutter efter det var lettet fra lufthavnen i den indonesiske hovedstad Jakarta. Flyet menes at være sunket til bunds ud før øen Java. Det vides endnu ikke, om der er nogen overlevende efter styrtet.

Klubejer omkommet i helikopterulykke. Det er blevet bekræftet, at den thailandske rigmand og ejer af den engelske fodboldklub Leicester City Vichai Srivaddhanaprabha er omkommet i en helikopterulykke. Srivaddhanaprabha forlod lørdag en af klubbens hjemmekampe i helikopter. Helikopteren styrtede herefter ned tæt på stadion. Alle fem passagerer ombord er omkommet.

Et sidste ord

Vi er muligvis håbløst bagud, men vi havde aldrig før set den her video fra 1989, hvor John Cleese holder en mindetale for sin afdøde Monty Python-kollega Graham Chapman. Den er præcis, som man forestiller sig en mindetale fra et Monty Python-medlem til et andet. Rørende og fantastisk sjov.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12