29. oktober 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Frem med den grønne fingermaling

Spørg os ikke hvordan eller hvorfor, men for nylig faldt vi over en ret magisk, 10 år gammel nyhed i The Guardian: En arkæologisk undersøgelse har vist, at småbørn i stenalderen fik kunstundervisning. Ved at nærstudere hulemalerierne i Rouffignac-grotten i Frankrig har forskerne simpelthen fundet frem til, at børnene blev hjulpet med at lave fingermalerier. […]

Kære læser

Valg i Japan: Kishida klynger sig til magten

Det tog godt tre år, men tidligere på ugen kunne den japanske prinsesse Mako – niece til Japans kejser, Naruhito – endelig få sin udkårne, den tidligere studiekammerat Kei Komuro. Ægteskabet har skabt en del virak i Japan, for Mako har måttet opgive sin royale status, ligesom hun har valgt at takke nej til et […]

Det bedste vi har set

Flydende kaskelot

Flydende kaskelot 

I mange år har det været antagelsen at dyr kommunikerer, mens mennesker taler. Mere og mere tyder dog på, at der i flere dyresprog er både grammatik, udvidelse af ordforråd og personlige kaldenavne involveret: Altså alt det, der skal til for at samtale. Et interdisciplinært forskerhold er lige nu i gang med at lære at tale kaskelothval. Igennem AI-teknologi vil de lære at afkode – og måske endda tale – de store havdyrs sprog, der lyder som morsekode, når det farer gennem vandet: “Kaskelothvaler har de største hjerner i dyreriget, den er seks gange større end vores. Når to af de her dyr taler sammen i længere tid, burde vi så ikke interesse os for, hvad de har at sige til hinanden?“ Den her artikel er fascinerende, opløftende og mangefacetteret, så hvis du skal læse én ting i dag, så lad det være den.

Islamisk Stats virkelige ofre 

Islamisk Stats virkelige ofre 

I Haderslev bor en kvinde, som Ekstra Bladet har valgt at kalde Hannah. I 2015 tog hendes bror afsted til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat, en beslutning der højst sandsynligt har kostet ham livet. Hannahs største bekymring er dog ikke broren, men de børn, han fik, og som efter at have kæmpet sig igennem krig og sult nu er kommet til en plejefamilie i Frankrig. Hannah kæmper for at få børnene hjem til sig i Haderslev, men kommunen stritter imod. Hård og rørende historie i Ekstra Bladet fra stjerneholdet Nagieb Khaja, Jeppe Findalen, Magnus Mio og Thomas Foght.

Franz Kafka: En lystig fætter

Franz Kafka: En lystig fætter 

Verden kender nok bedst Franz Kafka, forfatteren til deprimerende værker om systemets uretfærdighed og menneskets ufrihed, som en rimelig selvudslettende type. Det er dog et lidt andet billede, der tegner sig, efter en række illustrationer fra Kafkas hånd torsdag blev offentliggjort. De er overraskende… lystige og spejler ikke rigtig den forestilling. Det forlyder til gengæld, at Kafka insisterede på, at tegningerne skulle brændes efter hans død. Så kender man ham igen.

Spisesedlen

Politiet skal forsøge at genskabe slettede sms’er. Justitsministeriet har efter aftale med Statsministeriet bedt politiet om bistand til at genskabe slettede sms’er i de to ministerier. Det skriver Justitsministeriet på Twitter. Udmeldingen kommer efter Minkkommissionen onsdag oplyste, at sms’er fra blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S) var blevet slettet automatisk efter 30 dage. Beslutningen fra Justitsministeriet står i kontrast til justitsminister Nick Hækkerups (S) tidligere udtalelse om, at man ikke ville involvere politiet.

Facebook skifter navn. Mark Zuckerberg annoncerede torsdag, at Facebook skifter navn til Meta. Det er ikke det sociale medie men selve firmaet bag, som fremover vil gå under det nye navn. “I dag bliver vi set som en social medie-virksomhed, men i vores DNA er vi en virksomhed, der fremstiller teknologi, der kan forene mennesker,“ sagde Zuckerberg ved annonceringen. Kritikere har påpeget at navneskiftet også skal ses i lyset af de mange kritiske sager, Facebook især igennem de seneste måneder har kæmpet med.

Joe Biden præsenterer “historisk“ plan for den amerikanske økonomi. Det skete på et pressemøde torsdag, hvor USA’s præsident foreslog at investere 1,85 billioner dollars i “menneskelig infrastruktur“. Pengene skal bl.a. gå til. gratis børnepasning, uddannelse, sundhedssektoren og klimainvesteringer. Biden lagde især vægt på, at de massive investeringer i børneinstitutioner skal være med til at sikre kvinders position på arbejdsmarkedet og appellerede til, at demokrater bør lægge deres forskelligheder til side og støtte op om planen.

Kina fremlægger revideret klimaudspil. Det sker forud for COP26-mødets start søndag i Glasgow. Udspillet indeholder et løfte om, at Kinas CO2-udledning vil begynde at falde inden 2030. Samtidig gentager de løftet om CO2-neutralitet inden 2060. Udspillet kritiseres for ikke at udvise tilstrækkeligt klimalederskab fra Kina, der i dag står for 27 pct. af verdens CO2-udledning.

Det norske bagmandspoliti opfordrer til boykot af VM i Qatar. Det siger chefen for det norske Økokrim Pål K. Lønseth: “I forhold til forebyggelse af kriminalitet er det åbenlyst, at Norge bør boykotte Qatar-VM. Hele fodboldverdenen burde gøre det.“ I interviewet påpeger Lønseth ligeledes, at det kun er i sportens verden, korruption i så bredt omfang accepteres: “Idrætten må forstå, at vi kommer til at se mere korruption ved tildeling af arrangementer, hvis de ikke tager konsekvensen af, at de ikke har gode nok systemer til at forebygge det.“

Et sidste ord

Don’t worry, be Bulder.

God weekend!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12