29. september 2016

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Der kommer en bold!

Husker du sidste scene i Kaj Munks skuespil Ordet (1932)? Hvis du svarer ”Ja, den står simpelthen lyslevende for mig”, er det nok, fordi du har set Carl Th. Dreyers filmatisering fra 1955 med Preben Lerdorff Rye i rollen som Johannes. Vi befinder os langt ude på landet, hvor bonden Morten Borgen bor med sine tre sønner. […]

Det bedste vi har set

Frauke Petry

Modstandere kalder hende ”Adolfina” og ”Die Führerin”. Og når hun holder tale, kan de godt finde på at stille sig op med skilte, hvor der står: ”At stemme AfD er 1933”. Men lederen af Alternative für Deutschland, Frauke Petry, repræsenterer en ny generation på højrefløjen i Tyskland og resten af Europa, hvor guldrandede nationalistiske budskaber leveres med teknokratiske fraser, videnskabelige argumenter, en stram pixie-cut og referencer til Bach. The New Yorker har fulgt Frauke Petry i en måned med taler over hele Tyskland.

Big fucking rocket

Vi skrev om fantasten Elon Musk og hans Mars-mission i går, men vi kan ikke få nok af hans store, fede raket. Hvor stor og fed den faktisk er, får man virkelig indtryk af på Tim Urbans blog WaitButWhy, hvor han bruger både tændstikmænd, grafer og fodboldbaner som illustration i the full story om the big fucking rocket. Tech-bladet Ars Technicas full story om raketten er også god, mere systematisk, men ikke mindre begejstret. Blandt andet kan man læse, hvorfor NASA må gå rundt med røde ører lige nu.

Brev fra Aleppo

”Jeg husker ikke, hvornår jeg vågnede i morges. Jeg husker ikke, hvornår jeg faldt i søvn. Jeg sover ikke godt, det er der ingen her, der gør. Luftangrebene er nådesløse og over hele byen. I vores liv findes ikke ting som søvn.”

Sådan indleder den 31-årige Beebers Mishal, medstifter af White Helmets i Aleppo, sit brev til omverdenen. Han fortæller om de seneste otte dages konstante bombardementer af byen; om børnelig, der flere gange dagligt hives ud af murbrokkerne; om mangel på mad, vand og elektricitet og om sorgen, der har overtaget folket.

Spisesedlen

P-piller og alle andre former for hormonel prævention kan give depression. Et nyt omfattende dansk registerstudie viser, at risikoen for at få en depression øges markant for kvinder på hormonel prævention. Depressionsrisikoen øges i gennemsnit med 40 procent for kvinder mellem 15 og 34 år, mens den isoleret set for teenagere øges med op til 80 procent.

Amnesty beskylder Sudan for at bruge kemiske våben. Op mod 250 civile, heriblandt mange børn, er angiveligt blevet dræbt i cirka 30 angreb med kemiske våben i Sudans Darfur-provins. Men Sudans regering afviser alle anklager om krigsforbrydelser fra Amnesty Internationals rapport.

Stor fyringsrunde hos Novo Nordisk. Medicinalfirmaet fyrer 500 medarbejdere i Danmark og nedlægger i alt 1.000 stillinger. Det er lavere priser på det amerikanske marked, som tvinger Novo Nordisk til at skære ned på udgifterne.

I går blev to hospitaler i Aleppo bombet i et luftangreb foretaget af det syriske regime. Mindst seks mennesker døde, og begge hospitaler er nu midlertidigt lukket. Ifølge foreningen Syrian American Medical Society efterlader det den krigshærgede tidligere millionby med kun seks funktionelle hospitaler. Angrebet sker på trods af, at Ban Ki-moon onsdag advarede om, at bombardementer af hospitaler i Syrien kan anses som krigsforbrydelser.

Det var et russisk missil, der ramte Malaysia Airlines-flyet over Ukraine. I en international undersøgelse fandt forskere ”uigendrivelige beviser” på, at pro-russiske oprørere ramte passagerflyet og dræbte alle 298 passagerer med et missil, som blev fragtet over grænsen fra Rusland til Ukraine. Det trækker op til juridisk tovtrækkeri med Rusland, der formentlig ikke vil udlevere mulige indblandede personer til en international retssag. Putins pressechef affejer undersøgelsen som ”spekulation og ukvalificeret, uprofessionel information”.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12