29. september 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Pas på pengene!

Anders Matthesen, manden bag nogle af dansk filmhistories største kommercielle succeser, betaler sin filmstøtte tilbage til staten. Af de fem mio. kr., som Terkel i knibe (2004) fik i statsstøtte, sendte Matthesen godt tre mio. retur. Af de 6.779.984 kr., som Ternet Ninja (2018) modtog, er hver en krone betalt tilbage. Og som Ekstra Bladet […]

Kære læser

Dansk pigtråd designet til lemlæstelse

Rigsretten har på ingen måde lagt en dæmper på den danske regerings jernvilje til at gå helt til grænsen. Mens Inger Støjberg (UFG) sidder på anklagebænken i Eigtveds Pakhus – for at have ladet sin strammertrang overtrumfe lovgivningens grænser – er efterfølgeren som udlændingeminister, Mattias Tesfaye (S), i fuld gang med at afsøge nyt land […]

Det bedste vi har set

Grænsen er nået

TV2’s USA-korrespondent Jesper Steinmetz har besøgt Honduras for at forstå, hvorfor tusindvis af mennesker vælger at flygte fra landet, for i stedet at tage chancen ved USA’s hårdt bevogtede grænseovergange. Det er der kommet en ret rystende reportage ud af: “Da de løftede i hans arm, fulgte kroppen ikke rigtigt med. Hugget i skulderen gik ned til midt på brystet og blotlagde hvide knogler og mørkerødt kød. Blodet var stoppet med at løbe. Af en eller anden grund fik det mig til at tænke på et kyllingeskrog.“

Antikke tastaturkrigere

BBC Future forsøger at svare på nogle livets helt store spørgsmål: Hvad ville Sokrates og Platon have sagt til Facebook? Og kunne de græske filosoffer mon finde på at tweete? Åh ja, der er ikke noget som lidt spekulativ idéhistorie.

Føler du dig heldig, Clint? 

Hollywood-legenden Clint Eastwood har lavet en ny film i en alder af 91 år, kaldet Cry Macho. Skulle filmen vise sig at blive Clintens sidste bedrift, vil den dog sætte et ret ærgerligt punktum for karrieren – i hvert fald at dømme ud fra anmeldelsen her i Jacobin Magazine: “Det bør nok blive bemærket, at alle leverer en dårlig præstation i den her film, selv hanen. Når det kommer til menneskene giver det mening, da manuskriptet er så elendigt, at det ville gå udover enhver skuespiller. Men hanen kan ikke have læst manuskriptet, så hvordan er den gået galt i byen?“

Spisesedlen

Fumio Kishida på vej til at blive Japans nye premierminister. Det står fast efter Kashida onsdag vandt en afgørende formandsafstemning i Japans regeringsparti, Det Liberale Demokratiske Parti (LDP). Eftersom den LDP-ledede koalition kontrollerer begge kamre i det japanske parlament, er Kashida – der er tidligere japansk udenrigsminister – nu så godt som sikker på at blive udpeget som landets nye premierminister. Det vil ske på en ekstraordinær forsamling mandag.

Flertal i Folketinget vil forlænge minkforbud. Tirsdag meddelte fødevareminister Rasmus Prehn (S), at regeringen vil forlænge det midlertidige forbud mod minkproduktion, så det gælder ind i 2022. Udmeldingen kommer efter Statens Serum Institut (SSI) har valgt at forlænge sin risikovurdering af minkproduktion, som instituttet fortsat mener er til fare for folkesundheden.

Undersøgelse kobler WHO til seksuelle overgreb i DR Congo. Tirsdag blev en 35-sider lang, uafhængig rapport frigivet, der fortæller om mere end 80 seksuelle overgreb begået i forbindelse med Verdenssundhedsorganisationens (WHO) nødhjælpsarbejde under Ebola-epidemien i DR Congo. Mindst 20 WHO-ansatte menes at have været involveret i overgrebene. Generalsekretær Tedros Ghebreyesus beskriver rapporten som “rystende læsning“, ligesom han undskylder på vegne af WHO.

Mindst 24 dræbt under fængselsoprør i Ecuador. Tirsdag udbrød et voldeligt oprør mellem rivaliserende bander i fængslet i Guayaquil, Ecuadors største by. Landet har været plaget af flere fængselsoprør i år, mest prominent tilbage i februar, hvor godt 80 mennesker blev dræbt samme dag. Et tiltag lanceret tilbage i 2019 skulle ellers begrænse volden i fængslerne, men programmet har efterfølgende fået skåret sit budget med mere end 70 pct.

Svensk politi tror ikke på ‘naturlig årsag’ for eksplosion i Göteborg. Tirsdag morgen opstod en større eksplosion i et lejlighedskompleks Annedal i det centrale Gøteborg, hvor fire personer blev alvorligt sårede. Politiet har indtil videre afvist, at eksplosionen kan skyldes en gaslækage. I stedet er man bl.a. ved at undersøge, om hændelsen kan være banderelateret.

Et sidste ord

Som de seje katte altid siger: Arbejd klogere, ikke hårdere.

Ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12