3. april 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Sakamotos perfekte spilleliste

Søndag aften kom det frem, at den japanske komponist og producer Ryuichi Sakamoto (坂本 龍) er død, 71 år gammel. Det var noget kræft, der tog livet af ham. Sakamoto skrev fremragende filmmusik og blev også hædret for det, men inden da – i 1978 – stiftede han sammen med Haruomi Hosono og Yukihiro Takahashi […]

Kære læser

En dårlig dag for venstrefløjen

Der er to fortællinger om søndagens valg i Finland, hvis flag er blevet mere blåt end hvidt. Den første er, at finnerne er så trætte af statsminister Sanna Marin, at hun alene er årsagen til, at hendes socialdemokratiske parti SDP har fået en tredjeplads til fordel for højrefløjen. Valget var næsten dødt løb. Den liberalkonservative […]

Det bedste vi har set

Ars longa, vita brevis

Ars longa, vita brevis

Pitchfork hylder Ryuichi Sakamoto.

+ “Jeg har en længsel efter violin eller orgel. Er det for enkelt at sige, at disse opretholdende lyde symboliserer udødelighed?” I et interview med The Guardian i 2018 fortæller Sakamoto om sine musikalske inspirationer, begyndelsen på sit band Yellow Magic Orchestra og samarbejdet med David Bowie, Iggy Pop og David Byrne.

++ Et kort klip af Sakamoto i samtale med Bowie.

+++ I 2021 vendte Sakamoto efter en pause på otte år tilbage med sit album async. I The Creative Independent kortlagde han, hvordan geografi og tid havde ændret hans musik i mellemtiden.

++++ Kunsten er lang, livet kort. Det var et af Sakamotos yndlingscitater. Lyt til de kunstværker, han efterlader sig. Playlisten er kurateret af Føljetons administrerende direktør, Søren Høgh Ipland.

Glade dage i Finland

Glade dage i Finland

For sjette år i træk er finnerne kåret som verdens lykkeligste folk. The New York Times har mødt en tidligere olympisk sportsudøver, en landmand, en immigrant og en pensioneret landmand for at nuancere billedet. Måske handler det ikke så meget om lykke, men om bare at være tilfreds nok. “Vi klynker ikke,” siger 29-årige Ruut Eerikainen.

Universitetslovens runde fødselsdag

“Universitetet har gennem de seneste 20 år været genstand for forskellige og modstridende ideologiske kampe. Det skal man være varsom med. Man kan ikke micromanage sig til de resultater, man skal bruge i et samfund. Det er ikke sådan, et universitet fungerer, og det er ikke sådan, ny viden bliver til,” siger Katja Brøgger, der er lektor i uddannelsespolitik ved afdelingen for uddannelsesvidenskab på Århus Universitet. I 2003 blev universitetsloven født. I den anledning tegner Uniavisen en tidslinje over universitetets historie.

Spisesedlen

Samlingspartiet vinder tæt finsk valg. Det konservative parti fik 20,8 pct. af stemmerne og er dermed Finlands største parti, efterfulgt af de højreorienterede Sande Finner (20,1 pct.). Statsminister Sanna Marin og de finske socialdemokrater endte på tredjepladsen. Den tidligere finansminister Petteri Orpo bliver efter al sandsynlighed ny finsk leder.

Retssagen mod Kosovos ekspræsident Hashim Thaçi er begyndt. Han er anklaget for krigsforbrydelser i forbindelse med løsrivelsen fra Serbien 1998-1999. Retssagen foregår ved en særligt oprettet domstol i Haag, der siden 2015 har behandlet sager i forbindelse med oprøret i Kosovo. Thaçi har erklæret sig ikke-skyldig.

Danmark og Norge donerer 8.000 artillerigranater til Ukraine. “Ukrainerne har fortsat et stort og akut behov for ammunition til deres frihedskamp mod Rusland,” udtaler konstitueret forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i en pressemeddelelse. Donationen er finansieret igennem den netop vedtagne Ukraine-fond på i alt syv mia. kr.

Russisk militærblogger død efter eksplosion. Vladlen Tatarskij, der har delt pro-russisk indhold til sine over 560.000 følgere på Telegram, opholdt sig på en café i Skt. Petersborg, da en bombe sprang. En kvinde er angiveligt blevet anholdt for attentatet, der efterforskes som mord. Det russiske udenrigsministeriums talskvinde, Maria Zakharova, anklager Ukraine for at stå bag.

Tidligere spionchef Lars Findsen starter nyt firma. Han skal “udøve skribent-, foredrags-, rådgivnings- og konsulentvirksomhed”. Det skriver Finans. “Jeg har jo skrevet bogen [Spionchefen, red.[ og er begyndt at holde foredrag for virksomheder, brancheforeninger og erhvervsnetværk,” siger Findsen, der selv skal være direktør.

Et sidste ord

Op på hesten: Ja, det er mandag, men solen skinner, og påskeugen er kort.

Vi er tilbage i morgen.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12