3. januar 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Who are you, Mette Frederiksen?

Velkommen til den første Kære Læser i 2022. Det virker måske lidt åndet at indlede et spritnyt år med at se tilbage. Men hvis det nu ikke drejer sig om mere end et par dage, så går det vel an? Det er nytårstalen, vi snakker om. Ikke dronningens; den var fin, som den var. Nogle […]

Kære læser

Dit horoskop for 2022

Hvad kan du forvente dig af det nye år? Som enhver sandsiger med respekt for sig selv har Føljeton lyttet på vandrørene, spejdet mod himlen og stukket en finger i jorden for at finde et svar til dig. Vi beklager på forhånd.

Det bedste vi har set

Helt galt gik det ikke

Helt galt gik det ikke

For at være helt ærlige er vi ikke de store ‘Factfulness’-fans. Kampen for lige rettigheder blev ikke startet og videreført af folk, der tænker, at det er fint, hvis vi kommer i mål indenfor de næste 150 år. Det samme kan man sige om klimaaktivismen. Når det så er sagt, kan vi godt være med på, at medierne har tendens til at tegne et lige lovligt sort billede af verden. Til at tage 3. dagstømmermændene med får I derfor en liste over 99 gode ting, der skete i 2021. Fx fordoblede Indien deres i forvejen store investering i velfærdsydelser, Bangladesh fejrede at 24 mio. mennesker er blevet løftet ud af fattigdom siden 1990, og bestanddelen af en række truede tunfisk begyndte igen at stige. Og, får vi lyst til at tilføje, hvis vi kan komme igennem de næste tre dage uden et kupforsøg i fx USA, er vi allerede bedre stillede end i 2021. Ikke for at jinxe noget.

… Men der er stadig masser at sørge over

… Men der er stadig masser at sørge over

Postdoc og forfatter Mikkel Krause Frantzen skriver i Information om at forstå klimasorg som et fænomen, der – i modsætning til angsten – oftere kan være kollektiv, og som kan bruges til at gøre op med det system, der forårsager sorgen: “Hvis ikke vi havde noget at sørge over, ville vi ikke have noget at kæmpe for og imod. På den måde er klimasorg ikke kun rettet mod fortiden, men også mod fremtiden. På den måde er klimasorg ikke kun individuel, men også kollektiv. På den måde er klimasorg også klimaomsorg: En sorg over det, man har mistet, og en omsorg for det, man endnu ikke har mistet.“

Posthumant hundeliv

Posthumant hundeliv 

Hvad skulle de dog gøre uden os, de stakkels vovser? En hel del viser det sig. Faktisk tyder meget på, at de fleste hunde i længden ville få det bedre uden deres ejere. Den erkendelse kan måske ændre vores måde at interagere med vores bedste venner, mener de to forfattere bag bogen A Dog’s World: Imagining the Lives of Dogs in a World without Humans, der i øvrigt er hhv. bioetiker og evolutionsbiolog og altså antageligt må vide, hvad de taler om.

Spisesedlen

Risiko for indlæggelser med omikron er mindre end med delta. Ifølge Tyra Grove Krause, faglig direktør i Statens Serum Institut (SSI), tyder alt på, at omikron giver et mildere sygdomsforløb end deltavarianten. “Risikoen for at komme på hospitalet er halvt så stor som delta. Derfor kan vi alligevel blive presset på sundhedsvæsenet, hvis vi ser meget smittespredning,“ forklarer Krause til TV 2. SSI regner med, at coronasmitten vil toppe i løbet af januar.

Sudans premierminister trækker sig. Efter blot en måned tilbage ved magten, har Abdalla Hamdok – der tidligere blev afsat ved et militærkup – søndag valgt at meddele sin afgang. I en tale understreger Hamdok, at ny dialog er påkrævet, hvis landets overgang til demokrati skal lykkes. Sudan har i den seneste tid set flere omfattende protester, både mod militærkuppet og mod den aftale, der genindsatte Abdalla Hamdok som premierminister.

Mand anholdt efter brand i det sydafrikanske parlament. Søndag forårsagede en brand “betydelig skade“ på parlamentsbygningen i Cape Town, inklusiv på salen, hvor Nationalforsamlingen normalt har til huse. Ingen personer kom dog til skade i branden. Ifølge sydafrikansk politi vil den anholdte blive sigtet for brandstiftelse, indbrud og tyveri.

Mark Rutte sætter hollandsk ministerhold. Søndag blev den endelige liste over ministre frigivet, efter Hollands mangeårige premierminister Mark Rutte i sidste måned landede en ny regeringsaftale. For første gang nogensinde vil 10 ud af landets 20 ministre være kvinder. Bl.a. bliver lederen af partiet Democraten 66, Sigrid Kaag, landets første kvindelige finansminister.

Danmarks første kommercielle Power-to-X-anlæg bliver opført i Thy. Planen er, at Hanstholm Havn fra næste år skal kunne producere CO2-neutral metanol, der kan bruges af den lokale fiskerflåde. “Fiskeriet er under et voldsomt pres i de her år, og derfor er det rigtig vigtigt for havnens fremtid, og for de lokale virksomheder og arbejdspladser, at vi får udviklet nogle nye forretningsområder,“ udtaler havnedirektør Nils Skeby om projektet.

Et sidste ord

Hvem har egentlig brug for Phil Collins’ trommeevner, når man har en cykel og en samling skraldespande?

Føljeton lover fuld fart frem i det nye år. Velkommen til 2022!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12