3. januar 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Lobbyens lange arm

Det var spøjs timing, da der nytårsdag landede et interview med tidligere sundhedsminister og nuværende direktør i Bryggeriforeningen, Nick Hækkerup, i Politiken om alkohols retmæssige plads i vores folkesjæl frem for vores lovgivning. “Jeg ønsker, at politikere og myndigheder stoler på, at danskerne inden for rimelighedens grænser kan regulere sig selv,“ siger Hækkerup bl.a. En […]

Kære læser

Svensk europapolitik dikteres af embedsmændene

Kun omkring 20 folketingsmedlemmer og tre ministre dukkede op, da Sveriges konservative statsminister Ulf Kristersson i december præsenterede regeringens prioriteter for det næste halve års europaformandskab. Inden Sverige fra nytårsskiftet overtog formandskabet for Det Europæiske Råd, var det ellers forventningen udefra, at det er nu, der kommer til at ske noget. At den tidligere humanistiske […]

Det bedste vi har set

Gør noget

Gør noget

Ja, det lyder måske lidt plat, men hvad med at gøre nogle flere gode gerninger i 2023? The Guardians Emma Beddington har lavet en liste med 52 forslag til, hvad man kan gøre. Listen er skrevet til briter, så når der står “køb et eksemplar af Big Issue“ og tal med sælgeren, så skal du selvfølgelig tænke Hus Forbi. Nr. 5 er også god: “Lær at genoplive en træt eller nedbrudt bi. Hvis den er våd, så læg den i solen; ellers kan du lægge den på en blomst med meget nektar såsom en sommerfuglebusk eller en solsikke, vente lidt, og hvis det ikke hjælper, så giv den en smule sukkervand.“ Eller nr. 7: “I løbet af vinteren har Care4Calais brug for frakker til flygtninge i det nordlige Frankrig, hvor mere end 2.000 mennesker sover under åben himmel. Hvis du har en varm frakke i nogenlunde stand, så giv den til nogen, som har brug for den.“

Glenn Bechs nytårstale

Glenn Bechs nytårstale

“Er jeg bare en pauseklovn fra proletariatet?“ Forfatteren og psykologen Glenn Bech holdt nytårstale i Deadline mandag aften.

+ Se også hele Deadline fra mandag, hvis du vil lære formanden for Nye Borgerliges Ungdom bedre at kende. Han mener, at begrebet “den store befolkningsudskiftning“ er en nøgtern betegnelse. Jesus Kristus.

Den er ikke hjemme

Den er ikke hjemme

Er Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt home free, efter at byretten på Frederiksberg har frifundet ham i sagen om svindel med EU-midler? Næppe. Altingets chefredaktør Jakob Nielsen analyserer sagen, inden der tages stilling til, om sagen skal ankes til landsretten.

Spisesedlen

Rusland bekræfter ukrainsk angreb på midlertidig base i Makijivka. I en sjælden indrømmelse har Ruslands forsvarsministerie meddelt, at angrebet i den ukrainske by, der er besat af Rusland, dræbte 63 russiske soldater. På Telegram går det ukrainske militær i rette med den udmeldelse og meddeler, at angrebet, der fandt sted nytårsaften, dræbte 400 russiske soldater og sårede 300.

Flere lande har indført indrejserestriktioner for Kina. Det gælder bl.a. USA, Storbritannien, Frankrig og Japan. Senest har den svenske regering oplyst, at de overvejer at indføre et coronatestkrav for rejsende fra Kina. Det skyldes, at antallet af coronasmittede i Kina er steget hastigt siden lempelsen af landets coronarestriktioner. “Det mangler videnskabeligt grundlag, og nogle praksisser er uacceptable,“ siger en talsperson for Kinas udenrigsministerium.

I 2022 blev der ikke begået et eneste bankrøveri i Danmark. Antallet af bankrøverier har været nedadgående de seneste år, men det er første gang nogensinde, at det rammer nul. Det viser tal fra Finans Danmark. “Det er intet mindre end fantastisk. For det er en helt ekstrem belastning for de berørte medarbejdere, hver gang det sker,“ siger næstforperson i Finansforbundet Steen Lund Olsen.

SpaceX sender dansk kommerciel satellit i kredsløb. Det er historisk, for selvom det bliver det trettende danske objekt, der sendes i kredsløb, så er det den første satellit. “Det er et helt nyt maritimt satellitnetværk, som med tiden skal blive verdens største satellitnetværk til maritimt brug,“ fortæller Lars Moltsen, som er medstifter og adm. direktør i det aalborgensiske firma Sternula, der står bag satellitten, hvis fokus bliver de arktiske farvande.

Storbritanniens toge kører ikke på grund af strejker. Tirsdag markerer den første dag ud af en fem-dages strejke, der begrænser eller lukker store dele af det britiske jernbanenet. Det sker, efter de senestes måneders lignende strejker, som skyldes en langvarig konflikt om løn og arbejdsforhold for jernbaneansatte. Befolkningen opfordres til kun at benytte togene, når det er absolut nødvendigt.

Et sidste ord

Så er nytåret vist også blevet skudt ind.

Vi ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12