3. maj 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

I et andet univers er der tid til at være barn

Inden den verdenskendte fysiker Stephen Hawking døde den 14. marts i år, nåede han at efterlade sig en sidste videnskabelig artikel. Artiklen er netop blevet publiceret, og Føljeton har kigget lidt i den. Lad det være sagt med det samme: Vi forstår det ikke sådan rigtig. Hawkings artikel er givetvis fuld af smuk matematik, men […]

Kære læser

Bliver alt nu godt på den koreanske halvø?

Det går hurtigt og tilsyneladende også den rigtige vej mod en form for militær og politisk afspænding på den koreanske halvø. I sidste uge mødtes lederne af de to koreaer; forleden kom det frem, at Nordkorea vil løslade tre amerikanske statsborgere, som har været tilbageholdt på grund af anklager om ”fjendtlige handlinger”; og 18 republikanske kongresfolk har nomineret Trump til Nobels fredspris. Men kan vi føle os sikre på, at alt er, som det skal være?

Spisesedlen

Finanstilsynet giver Danske Bank påtaler og påbud i sag om hvidvask. Der er tale om i alt otte påtaler og otte påbud, som bliver givet til banken i forbindelse med hvidvaskningssagen i Danske Banks estiske filial. Til Berlingske Business siger Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, at ”der har været alvorlige mangler i bankens governance. Banken har reageret for sent på informationer om den manglende hvidvaskindsats og om mistanker om kunders kriminalitet, som den modtog fra blandt andet fra en intern whistleblower.” Danske Bank tager efter eget udsagn kritikken ”meget alvorligt”.

Venstre vælger ny gruppeformand og politisk ordfører. Det bliver den tidligere minister Karen Elleman, der fremover skal forvalte jobbet som partiets gruppeformand, efter at Søren Gade har meddelt, at han forlader posten og stiller op til Europa-Parlamentet næste år. Partiets nye politiske ordfører er Britt Bager, der overtager posten fra Jakob Ellemann-Jensen, som i går blev udnævnt som ny miljø- og fødevareminister.

Trump tilbagebetalte penge til sin advokat for under-bordet-aftale med Stormy Daniels. I sidste måned sagde præsidenten ellers, at han ikke havde kendskab til nogen betaling, men nu meddeler hans nyeste advokat Rudolph W. Giuliani, at Trump har refunderet 130.000 dollars til advokat Michael Cohen. Pengene danner grundlag for en fortrolighedsaftale, der blev lavet mellem præsidenten og pornoskuespilleren og -instruktøren Stormy Daniels, som hævder at have haft sex med Trump tilbage i 2006.

Mindst 77 dræbt og 143 såret i sandstorm i det nordlige Indien. I løbet af natten har den kraftige sandstorm raseret delstaterne Uttar Pradesh og Rajasthan, hvor de stærke vinde har smadret træer og vægge, som har ramt indiske borgere. Hårdest er det angiveligt gået ud over Agra-området i Uttar Pradesh, hvor Taj Mahal har hjemme.

Formand for Ulvefrit Danmark trækker sig efter dødstrusler. De seneste uger har budt på megen ulvepalaver, og det har den nystiftede forening Ulvefrit Danmark kunnet mærke. Efter blot 14 dage som foreningens formand har Kim Paulsen valgt at trække sig fra posten, fordi han angiveligt er blevet truet på livet af vrede borgere. Dødstruslerne er kommet, efter at en hunulv blev skudt på en mark ved Ulfborg 16. april.

Et sidste ord

Bølgerne går stadig højt i USA oven på komikeren Michelle Wolfs fantastiske tale ved  White House Correspondents’ Dinner, og nu forsvarer endnu flere af branchens store drenge hende: Stephen Colbert, Trevor Noah og Seth Meyers. Man kunne argumentere for, at det er mansplaining, men man kunne også argumentere for, at det er sjovt og stærkt. Det gør vi.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12