3. maj 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Den amerikanske Escobar

Pablo Escobar og Medellínkartellet stillede gerne modvillige typer over for et ubehageligt valg: Plata o plomo, sølv eller bly. Tag imod bestikkelsen eller sig hej til vores pistoler. Som Netflix-serien Narcos også har skildret, var narkobaronernes skruetvinge uhyre effektiv. Fanget mellem blodpenge og dødstrusler havde de færreste lyst til at tage chancen og fortsatte ad […]

Kære læser

Mens vi venter på karensperioden

Der var et vist schwung over det, da landets tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen forlod posten til fordel for en tjans som generalsekretær for Nato. Det samme kunne man sige om den tidligere erhvervsminister Brian Mikkelsen, der fratrådte sin stilling for at blive direktør i Dansk Erhverv, eller om Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt Nielsen, […]

Det bedste vi har set

De sidste mønttelefoner

I deres storhedstid var der 100.000 mønttelefoner på de britiske gader. Nu er der omkring 20.000 tilbage, der virker. Selvom de er et fossil fra halvfemserne, bliver der hvert år foretaget fem mio. opkald fra mønttelefonerne. Sophie Elmhirst fra The Guardian sporer opkaldene og finder dem, der stadig betragter det snoede kabel som deres livline.

Forvaltere på nye poster

Forvaltere på nye poster

Hvad betyder det for regeringen, at Nick Hækkerup (S) har sagt farvel og tak til politik for at blive direktør for Bryggeriforeningen, “en lille, undselig og i alle henseender ligegyldig lobbyorganisation“, som Føljetons Lars Trier Mogensen formulerer det i denne analyse (betalingsmur). Det var samme L.T. Mogensen inde og snakke om i Deadline mandag aften. Vi er så tæt på et forestående folketingsvalg, at de tre socialdemokratiske partisoldater på nye poster, Tesfaye, Dybvad og Rabjerg, ikke vil kunne nå at være meget andet end forvaltere i deres respektive ministerier, er hans konklusion bl.a.

Hvem bar den bedst?

Hvem bar den bedst?

Efter at have bladret gennem hundredvis af billeder af (for os) mere eller mindre kendte amerikanske stjerner, som mandag aften lokal tid ankom til den årlige udgave af velgørenhedsarrangementet Met Gala i New York, må vi konstatere, at den 75-årige skuespiller Glenn Close wore it best: en hot pink Valentino-kjole. Kig selv efter her hos Vogue eller hos The New York Times.

Klimaet og de bekymrende patogenhop

Klimaet og de bekymrende patogenhop

Ikke optimalt: “De næste 50 år vil klimaforandringerne skabe mere end 15.000 nye tilfælde af pattedyr, der overfører vira til andre pattedyr, forlyder det i et nyt videnskabeligt studie i Nature1. Det er et af de første studier, som forudser, hvordan global opvarmning vil forandre dyrenes levesteder øge møderne mellem arter, der vil være i stand til at udveksle patogener og kvantificere antallet af vira, der kan springe fra art til art.“ Ubekvem artikel i Nature.

Argumentet for pessimisme

Det er måske ikke den værste tid, men det er i hvert fald heller ikke den bedste tid. Verden bliver varmere, honningbierne er ved at uddø, vi står midt i en mental sundhedskrise, og de danske myndigheder indkøbte for nylig to mio. jodtabletter som følge af Ruslands krig i Ukraine. Ifølge filosof Mara van der Lugt er det imidlertid mere værdifuldt at være pessimistisk end blind optimist. Hun argumenterer simpelthen for at se tingene fra den mørke side og finde håbet i skyggerne.

Spisesedlen

USA’s højesteret vil afskaffe retten til abort. Ifølge et dokumentudkast fra højesteretten skrevet af den konservative højesteretsdommer Samuel Alito og lækket af Politico, har den amerikanske højesteret planer om at omgøre den skelsættende Roe v. Wade-dom fra 1973, der fastslog retten til abort i USA. Hvis højesteretten afskaffer den føderale rettighed, vil det indskrænke retten til abort i flere stater.

Den spanske premierministers telefon er blevet overvåget. Til en pressekonference mandag kom det frem, at mobiltelefonerne tilhørende både premierminister Pedro Sánchez og udenrigsminister Margarita Robles har været inficeret med spionsoftwaren Pegasus udviklet af den israelske virksomhed NSO Group i henholdsvis maj og juni 2021. Overvågningen vil blive undersøgt af Spaniens højeste landsret for grov kriminalitet, Audiencia Nacional.

Millioner ton korn sidder fast i Ukraine. Ifølge FN’s fødevareprograms direktør i Tyskland, Martin Frick, er der omkring 4,5 mio. ton korn i containere i ukrainske havne. Kornet har ikke mulighed for at forlade havnene på grund af den russiske militære aktivitet. Det er problematisk, da Ukraine er en af verdens førende eksportører af hvede og majs. “Verden har akut brug for disse fødevarer fra Ukraine,“ siger Frick.

350 danske soldater er taget på afskrækkelsesmission i Letland. Det oplyser Forsvaret på deres hjemmeside. Den samlede danske kampbataljon vil bestå af omkring 750 personer udstationeret i Estland, Letland og Litauen. Soldaterne i de russiske nabolande skal bistå forsvarsalliancen Nato med at afskrække potentielle trusler i området og opretholde Natos artikel 5, der siger, at et angreb på et medlemsland er et angreb på hele forsvarsalliancen.

Indiens premierminister besøger Danmark. Tirsdag mødes Narendra Modi med statsminister Mette Frederiksen (S). Det er første gang i 20 år, at en indisk premierminister er på officielt besøg i Danmark. Det sker i forbindelse med Modis tur til Europa, hvor han også lægger vejen forbi Tyskland og Frankrig. Emnerne på mødedagsordenen inkluderer Ruslands invasion af Ukraine og det grønne strategiske partnerskab, som Danmark og Indien indgik i 2020.

Et sidste ord

Hold USA i jeres bønner, dem er de jo så vilde med.

Hold det muntert, og husk kondomet til vi ses igen.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12