3. november 2017

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Udbyttesvindel i Skat: Røveri ved højlys dag

Notér dig navnet ‘North Channel Bank’. Det er den nye ‘Ebberød Bank’ – en ny betegnelse for økonomisk galimatias, hvor gode penge forsvinder pist væk ned i et sort hul. Men desværre også udtryk for en kontant virkelighed. Følg pengene, lyder en klassisk ledetråd. Når det gælder danmarkshistoriens største tyveri – den yderst velorganiserede svindel med dansk […]

Kære læser

Tror du på jomfruhinden?

Først for nylig kom det frem, at den jomfruhinde, vi kender, fra seksualundervisning, religion og populærkultur slet ikke eksisterer. Alligevel har den afgørende indflydelse på kvinders liv og seksualitet verden over. I bogen Mødommen, som udkom sidste uge, kortlægger retsmediciner Jørgen Lange Thomsen og jordemoder Gry Stevens Senderovitz den sande anatomi. Sille Kirketerp Berthelsen har læst bogen.

Det bedste vi har set

Blyanternes hemmelige liv

Blyanternes hemmelige liv

Der bliver lavet 14 milliarder blyanter om året, og nu er der også (fortjent) kommet en bog om blyanten, The Secret Life of the Pencil. , som (lidt latterligt) påstår, at en blyants beskaffenhed siger en masse om blyantens ejer. Når vi linker til den her artikel i det britiske Creative Review, er det nu mest på grund af de flotte billeder.

Den Russiske Revolution fylder ikke alverden i Putins Rusland

Den Russiske Revolution fylder ikke alverden i Putins Rusland

Flemming Rose har en fin artikel i Weekendavisen om 100-året for Den Russiske Revolution, som ikke bliver markeret officielt i Rusland, fordi præsident Putin ikke har brug for tvetydige mindehøjtideligheder: ”Til forskel fra under kommunismen tjener den ikke som skabelsesmyte for Putins Rusland. Den deler vandene. Også i Kreml. Der er ingen officiel konsensus. Set med Putins øjne slog eksperimentet fejl, og ingen af hovedpersonerne kan optræde i rollen som forbilleder for nutidens aktører. Den russiske præsident er ingen fan af hverken den virkelighedsfjerne zar Nikolaj den Anden, der abdicerede i februar 1917, den narcissistiske revolutionsromantiker Aleksandr Kerenskij, der ledede en provisorisk regering fra sommeren til efteråret 1917, eller den kompromisløse fanatiker Vladimir Lenin, der var parat til hvad som helst for at nå sine politiske mål.”

”Hvis bare Trump havde forulempet Angelina Jolie”

”Hvis bare Trump havde forulempet Angelina Jolie”

Under præsidentkampagnen stod 11 kvinder frem og anklagede kandidat Donald Trump for sexchikane. Han afviste dem som ”frygtelige, frygtelige løgnere”. Men hvorfor er anklagerne mod hollywoodproduceren Harvey Weinstein blevet taget så meget mere seriøst? Det undersøger The New Yorkers Anita Hill i en lille læseværdig kommentar. ”Et svar kunne være, at det har mindre at gøre med den anklagede end anklageren. Weinsteins sexchikaneskandale er anderledes end næsten alle andre i nyere tid, fordi så mange anklagere er kendisser med status, berømmelse og succes, som står i rimeligt forhold til hans ditto.”

Forbud mod Loyal to Familia

Forbud mod Loyal to Familia

Er justitsminister Søren Pape Poulsen pludselig trådt i karakter med et potent magtmiddel over for de hærgende bander? Eller er det politikernes sidste desperate krampetrækning, når rigsadvokaten nu sættes til at forberede en såkaldt ‘opløsningssag’ af banden Loyal to Familia? Hør Føljetons Lars Trier Mogensen, der i går aftes interviewede justitsministeren i det nye direkte web-tv-program Borgen Late Night. Udfordringen bliver at bevise, at LTF er en forening, ”der virker eller søger at opnå deres mål ved vold”, som det hedder i grundlovens paragraf 78. Se her om forslaget kun er et slag i luften fra manden, der lancerede sig selv som sheriffen?

På besøg hos Exitcirklen

På besøg hos Exitcirklen

Hvis du kan lirke den her Berlingske-artikel op, så venter der en fin reportage fra Exitcirklen. Det er den lille NGO, som gennem årene har hjulpet flere hundrede kvinder og piger med at komme fri af religiøs og social kontrol og æresrelaterede konflikter, og som blandt andre Naser Khader har bragt i vælten i den seneste tid med grundløse beskyldninger.

Spisesedlen

20-årig mand såret efter endnu et skyderi i København. Skyderiet fandt sted i Tingbjerg klokken 02:30 i nat, og politiet oplyser, at manden har forbindelse til bandemiljøet i København. Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) meddelte i går, at han har bedt Rigsadvokaten forberede en sag, der skal forbyde banden Loyal to Familia, som er en af parterne i bandekonflikten.

Otte tidligere catalanske ministre skal varetægtsfængsles. Det beordrede højesteretten i Spanien i går. De otte tidligere ministre kan ikke løslades mod kaution, hvorimod en niende tidligere minister, der også er tilbageholdt, kan løslades mod en kaution på 50.000 euro. I går formiddags udeblev Cataloniens præsident Puigdemont og fire ministre endvidere fra en afhøring i Madrid.

Byen Deir Az Zor er befriet fra Islamisk Stat. Den syriske by har været kontrolleret af Islamisk Stat siden 2014, men syriske militærstyrker har nu fuldstændig genovertaget byen, der er den største i det østlige Syrien. Tilbage i september formåede de syriske styrker for første gang at bryde Islamisk Stat’s treårige belejring af byen.

Vestas-aktie falder drastisk efter republikansk skatteplan. Vindmøllegigantens aktie er fredag morgen faldet med syv procent. Årsagen er angiveligt Republikanernes nyligt fremlagte skatteplan. Planen kan gøre det rigtig svært for vindmølleindustrien i USA, fordi der blandt andet vil blive skåret mere end en tredjedel i vindmølleproducenternes skattefradrag. Alt i alt er Vestas’ aktiekurs faldet med 14 procent de seneste tre måneder.

Ny forskning: Han-mammutter var dumdristige. I årevis har forskere undret sig over, hvorfor langt de fleste mammut-fossiler stammer fra det mandlige køn. Nu er mysteriet løst: Det skyldes, at istidens han-mammutter i langt højere grad vandrede alene rundt og faldt i floder eller jordfaldshuller. Her er deres knogler blevet bevaret i tusinder af år. Hun-mammutterne færdedes oftest i flokke, der var ledet af en ældre matriark, som styrede flokken væk fra fare.

Et sidste ord

‘Lige så stimulerende den direkte kontakt med Gud kan føles, lige så søvndyssende kan det være at bede. Det synes i hvert fald denne kendte herre.’ Okay, sorry, det lød som et indslag i TV2 Nyhederne. Men klik nu bare alligevel, hvis du er nysgerrig.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12