3. oktober 2019

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Kan en socialdemokrat læse digte?

Nok begyndte folketingsåret i tirsdags, da de hellige parlamentsmedlemmer gik i kirke, de uhellige parlamentsmedlemmer gik til ”ikke-religiøs ceremoni,” og statsministeren holdt sin åbningstale fra folketingets talerstol. Men alligevel er det, som om der først kommer rigtig spark i demokratiet i dag, når den traditionelle maraton af en åbningsdebat udspiller sig i folketingssalen. Når du […]

Kære læser

Mon Eddie Murphy stadig er rigtig sjov

Familielivet fylder alt. Da den amerikanske komiker Eddie Murphy (f.1961) tidligere på året gæstede kollegaen Jerry Seinfelds lille, hygsomme feelgood-Netflix-show Comedians in Cars getting Coffee, var det en både glædelig og lettere beklemmende oplevelse. Glædelig, fordi Eddie Murphy ser sund og rask ud i afsnittet og lejlighedsvis er ret sjov. Beklemmende, fordi de to fyre, der […]

Det bedste vi har set

Forandringens vinde i Tyskland

Forandringens vinde i Tyskland

Syd for den dansk-tyske grænse, i Schleswig-Holstein, finder man det perfekt destillerede eksempel på klimakampen. På vestkysten ligger kommunen Reussenköge. Her elsker man vindenergi. Hele 86 vindturbiner er der i området, og den grønne energi har været med til at gøre borgerne velhavende. Modsat finder man på østkysten kommunen Waabs. Ved første øjekast ligner den Reussenköge, men her har de sølle én vindturbine ved kommunegrænsen, og de er ikke specielt interesserede i at få flere. Hakai Magazine har skrevet om de to byer, der tilsyneladende er så ens, men alligevel er så forfærdeligt uenige om, hvorvidt vindmøller er en god idé.

En vapers bekendelser

En vapers bekendelser

Med 12 dødsfald i 2019 snakker mange pludselig om e-cigaretter. Til sammenligning dør 480.000 amerikanere af tobaksrygning årligt, og det estimeres, at luftforurening står for syv mio. dødsfald om året. Abigail Friedman, som forsker i tobaksrygning på Yale School of Public Health, skriver, at ”en e-cigaret er et apparat, ikke et stof”. Måske skal svaret nemlig ikke findes ved at kigge på e-cigaretter men ved at kigge nærmere på det, folk putter i dem. The Atlantic har artiklen, der kan gøre dig klogere på fænomenet. [Full disclosure: Denne nyhed blev skrevet af Føljetons eneste medlem, der vaper (og som tilfældigvis også er yngst)].

Åses flugt over Øresund

Åses flugt over Øresund

Kristeligt Dagblad er begyndt at gøre sig i digitale fortællinger, og det er ofte ganske vellykket. Her prøver skribent Liva Polack fx at finde ud af, hvad der præcis skete, da hendes mormor, Åse, flygtede over Øresund for 76 år siden. Det var under krigen, hvor den nazistiske besættelsesmagt gjorde det særdeles farligt at være jøde i Danmark, og Åse frygtede, at turen til Sverige var den eneste måde at undgå koncentrationslejrene på. Hun blev flygtning nummer 598. En medrivende fortælling, der er flot fremstillet.

Spisesedlen

Regeringen vil spare 290 millioner kroner på uddannelse. Siden 2010 har humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser fået et såkaldt taxameterløft, fordi de var underfinansierede i forhold til andre uddannelser. I regeringens udspil til en ny finanslov er de penge ikke med. Ifølge regeringens egne tal er det en besparelse på 290 millioner kroner. SF’s uddannelsesordfører Jacob Mark kalder det et løftebrud.

Boris Johnson fremlægger brexit-forslag i dag. Premierminister Boris Johnson, som holder fast i, at Storbritannien forlader EU d. 31. oktober med eller uden en brexit-aftale, fremlægger en brexit-plan for det britiske parlament i dag. Onsdag sagde han, at Nordirland skal blive i EU’s indre marked, men træde ud ad toldunionen.

Nordkorea har ”med succes” testet ny type ballistisk missil fra ubåd. Det meddeler det statslige medie KCNA. Den sydkoreanske regering udtrykker ”stærk” bekymring, mens Japans premierminister Shinzo Abe fordømmer affyringen, skriver BBC.

Bernie Sanders har afbrudt sin valgkampagne midlertidigt. Den 78-årige amerikanske senator klagede over smerter i brystet på en valgtur til Las Vegas og kom på hospitalet, hvor han blev opereret, fordi en pulsåre viste sig at være blokeret. The Atlantic skriver, at det er en af de mest udbredte operationer i USA, og at han nok skal komme på højkant igen.

Mindst 18 dræbte i regeringskritiske demonstrationer i Irak. Under sammenstød mellem demonstranter og sikkerhedsstyrker i de sydirakiske byer Nassiriya og Amara er 11 personer, herunder en politibetjent og et barn, blevet dræbt i det seneste døgn. Ifølge nyhedsbureauet Reuters begyndte urolighederne i det små under en mindre demonstration i Bagdad for et par dage siden. Hundredvis er blevet såret. Det er de største demonstrationer mod regeringen, siden Abdul Mahdi indtog premierministerposten for et år siden.

Et sidste ord

DR’s bigband har fået ny chefdirigent, og der blev taget imod hende på behørig vis. Willkommen! And bienvenue! Welcome!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12