3. oktober 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Begyndelsen på enden på Putin

Alt synes at gå i skuddermudder for den russiske invasionsstyrke i Ukraine, og situationen har ikke ændret sig, efter at Rusland i sidste uge officielt annekterede regionerne Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja og Kherson – svarende til 15 pct. af Ukraines areal. Russerne mister mere end 500 mand om dagen, forlyder det fra den ukrainske regering. Det […]

Kære læser

Tre hurtige valg

Mens vi fortsat venter på statsminister Mette Frederiksens (S) udskrivelse af folketingsvalg herhjemme, har der andre steder i verden været fuld gang i stemmeurnerne henover weekenden. Både Letland, Bulgarien og Brasilien har haft blyanterne fremme, med lige dele opsigtsvækkende og forventede resultater til følge. Lad os tage en hurtig overflyvning:   Den ukomplicerede. I Letland […]

Det bedste vi har set

Data på drab

Hver fjerde drab i Danmark i perioden 1992-2016 var et partnerdrab. Det gør det til den hyppigste enkeltstående type drab, men alligevel har der ikke været et sted med systematisk indsamlet information om forbrydelserne. Indtil nu. Politiken har nemlig lanceret en partnerdrabsdatabase, fordi “viden er vigtig, hvis vi skal ændre på statistikken“. Databasen indeholder sager fra 2017 og skal opdateres løbende indtil 2027. Tak til Politiken for det vigtige datajournalistiske initiativ.

Fanger, arbejder, menneske

Kan indsatte i fængsler strejke? Det gør de i hvert fald i den amerikanske delstat Alabama. Fangerne er stoppet med at udføre deres opgaver såsom at rydde op i spisesalene og vaske tøj. I stedet protesterer de over et fængselssystem strippet for medmenneskelighed, hvor man kan få livstid uden nogen mulighed for prøveløsladelse. Rolling Stone har talt med de aktivistiske indsatte.

Tre dage før døden

Tre dage før døden

“Jeg er ikke det mindste bange. Jeg ville kun være bange, hvis jeg ikke gjorde det – dét er min frygt. Det er derfor, jeg ringer til de mennesker, jeg kender, for at sige farvel. Jeg vil ikke have, at de skal være bange på mine vegne. Jeg er ikke glad for, at jeg gør det. Det strider mod min tro på livet, som er så dyrebart, så unikt, så vidunderligt […] Men jeg ønsker ikke at ende som folk, jeg har set dø. Det er brutalt.“ Rørende sidste samtale mellem The Cuts journalist Rachel Handler og svigerbedstefaderen David, der for få uger siden rejste til Schweiz for at tage livet af sig selv med et enkelt tryk på en knap.

Spisesedlen

Præsidentvalg i Brasilien skal ud i ny runde. Det sker, fordi ingen af kandidaterne lykkedes med at sikre mindst halvdelen af alle stemmerne. Med 99,5 pct. optalt, valgte 48,3 pct. den tidligere præsident Luiz Inácio Lula da Silva, mens 43,3 pct. pegede på den siddende præsident Jair Bolsonaro. De to kandidater skal op imod hinanden igen d. 30. oktober.

Ny aftale sikrer 685 mio. kr. til nye våben i Ukraine. Det meddelte forsvarsminister Morten Bødskov (S) på et pressemøde søndag. Donationen sker i fællesskab med Norge, Tyskland og Slovakiet og skal gå til at producere 16 slovakiske artillerisystemer ved navn Zuzana-2. Udover den fælles donation har regeringen fået opbakning i Folketinget til en dansk donationspakke på 1,1 mia. kr.

+ Søndag meddelte Zelenskyj, at Ukraine har generobret byen Lyman i Donetsk.

Militærkup i Burkina Faso. Efter skud ved en militærbase og en eksplosion ved præsidentpaladset, annoncerede væbnede soldater fredag, at landets præsident, Paul-Henri Damiba, er afsat. Damiba, der selv kom til magten ved et militærkup tidligere på året, bekræftede søndag sin afgang for at “undgå konfrontationer med alvorlige menneskelige og materielle konsekvenser“.

Mindst 125 døde efter fodboldkamp i Indonesien. Efter en stor gruppe af tilskuere stormede banen, affyrede politiet tåregas for at sprede menneskemængden. Det fik folk til at samles ved udgangene, hvor flere mistede livet som følge af iltmangel. Hændelsen bliver kaldt en af værste stadionkatastrofer i verden.

Prisen på smør og gas er steget mere i Danmark end i sammenlignelige lande. Erhvervsministeriet skærpede i august sin overvågning af danske prisstigninger. Det har nu fået ministeriet til at sætte Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i gang med at undersøge, hvorfor visse produktgrupper stikker ud i Danmark i forhold til i udlandet.

Et sidste ord

Har man skiftet parti lige så mange gange som Ida Auken (S), forstår man altså godt, hvis vælgerne bliver lidt rundtossede.

Vi ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12