3. september 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Foranderlige kroppe, forsvundet hvalspæk

Kroppen har altid stået i centrum af historien. Det er vel egentlig logisk nok. Vi mennesker har det med at ændre os over tid, vores værdier skifter, og vores samfund indrettes efterhånden på nye måder. I det forandringsspil synes kroppen at være en konstant, der binder os til det forbigangne. Selvom meget vand er løbet […]

Kære læser

Macron er ikke kommet for at danse

I februar, da Strasbourgs gader lå spøgelsestomme hen, spurgte jeg min franske ven, hvad han så som den vigtigste årsag til, at franskmændene ikke lod sig vaccinere. Han fortalte, at mange i hans i øvrigt veluddannede omgangskreds egentlig gerne ville og sådan set havde tiltro nok til vaccinerne. Men de ventede på et gennembrud fra […]

Det bedste vi har set

Tiden flyver!

Hold på hat og briller: Ure måler slet ikke tiden. Eller jo, det gør de måske, men så alligevel ikke. Spørger man en gruppe fremadskuende kvantefysikere, kan termodynamik i hvert fald lære os en hel del om ures uperfektion – og hvordan tid ikke bare er noget, man nemt kan holde styr på. Godt nyt til dem, der kommer kronisk for sent.

Muligheden af en ø

”Europa, mitt livs lys, kunne han ha sagt, i den høvisk tilbedende tonen til en russisk forfatter som fra første note antente et språklig fyrverkeri i sin berømte og beryktede roman: Eu‑ro‑pa. Men tungen tripper ikke alliterasjonslystig to trinn nedover ganen for så å tappe mot tennene. I stedet dannes vellyden i en bred munn som raskt smalner, hvorpå kinnene kort blåses opp mot en lukkelyd, før den ender på en av de fineste vokalene, som bevarer alt det magiske ved begynnelser”. Vagant har oversat et Europa-essay af den tyske digter Durs Grünbein til norsk. Vi er ikke helt sikre på, om egentlig vi forstår det (essayet, ikke det norske), men flot lyder det.

Hjem, kære (leje)hjem

Da fotograf Thad Russell ser sine forældres gamle hus på Airbnb, kan han ikke lade være med at booke det. Så mange minder knytter sig til stedet, til farens forsøg på at gøre huset selvforsynende og på at leve off the grid. Derfor er det vel skæbnens ironi, at hjemmet nu er en glorificeret feriebolig, folk frit kan finde  – eller hvad? ”I mine øjne havde huset aldrig set bedre ud, det havde aldrig været mere smukt, mere færdigt, mere realiseret. Fremtiden så godt ud på det her hus. Min påskønnelse var dog kompleks, den havde en bismag af misundelse og fortrydelse. Hvorfor kunne det her smukt designede hus […] ikke stadig være vores?”

+ Verdens mest bookede Airbnb.

Spisesedlen

PET overtræder ”systematisk” loven. Politiets Efterretningstjeneste overskrider systematisk frister for, hvornår borgeres data skal slettes. Det skriver Tilsynet med Efterretningstjenesterne i et svar til Justitsministeriet, som Politiken har fået aktindsigt i (betalingsmur). ”En skandale”, siger LA-formand Alex Vanopslagh, der vil kalde justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd.

Japans premierminister træder tilbage. Efter et år på posten lød det fredag morgen fra Yoshihide Suga, at han ikke vil genopstille, når der i denne måned er partiledervalg i det regerende liberaldemokratiske parti. Det sker efter stigende utilfredshed med Sugas håndtering af pandemien, der ifølge hans forklaringer til pressen ”tager for meget energi”, når der også skal føres valgkamp.

Over 45 meldes døde efter oversvømmelser. Orkanen Ida, der siden søndag har hærget USA’s østkyst, har torsdag aften forårsaget over 45 dødsfald som følge af voldsomme oversvømmelser, hvor vandet fortsat stiger. New York og New Jersey er blandt de ramte stater, hvor regnen ramte med ”chokerende hastighed” og har låst ofrene inde i biler og hjem. Det skriver CNN.

Polen erklærer nødtilstand over migrantkrise. En nødbekendtgørelse, den første siden kommunisttiden i Polen, forbyder nu store forsamlinger samt bevægelse langs grænsen til Hviderusland. Sådan lød det torsdag fra regeringen, der anklager den hviderussiske præsident Aleksander Lukasjenko for at lade migranter passere grænsen som modsvar på EU-sanktioner.

Naser Khader dropper injuriesag. ”Jeg bad for et par uger siden en uvildig advokat med speciale i injuriesager om at undersøge, om jeg kunne sagsøge kvinderne […] Hans vurdering er, at jeg højst vil kunne sagsøge to ud af syv kvinder, og så giver det ingen mening”, lyder det i Weekendavisen fra det tidligere Konservative-medlem, der er smidt ud efter krænkelsesanklager.

Et sidste ord

Hunde er bare de hårdeste forhandlere.

Ses!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12